Πρωτοσέλιδο

Αποκατάσταση ζημιών στο οδικό δίκτυο της Π.Ε.


Στην αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός υπέγραψε την σύμβαση κατασκευής του έργου «Αποκατασταση ζημιων στο οδικο δικτυο αρμοδιοτητας π.ε. καρδιτσας εντος οριων Δημου Καρδιτσας και Δημου Λιμνης Πλαστηρα», προϋπολογισμού  3.000.000,00 € (ΜΕ ΦΠΑ). Το έργο υλοποιείται με πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας.

Όπως επεσήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2016 – Ιανουαρίου 2017, οι έντονες χιονοπτώσεις δημιούργησαν προβλήματα σε περιοχές της Καρδίτσας. Με το έργο αυτό βελτιώνουμε την ασφάλεια του οδικού δικτύου για την μετακίνηση των ανθρώπινων κοινοτήτων και τη μεταφορά των εμπορευμάτων των επιχειρήσεων της γύρω περιοχής. Το έργο αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο καθώς και άνθρωποι θα δουλέψουν εκεί και χρήμα πέφτει στην τοπική οικονομία, γιατί κάθε εκτέλεση έρχου δημιουργεί θέσεις εργασίας και μόχλευση στην πραγματική οικονομία. Παρόλο το μεγάλο γραφειοκρατικό βάρος από την ένταξη ενός έργου μέχρι την δημοπράτησή του, εμείς ως Περιφέρεια Θεσσαλίας και σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Τσιάκο και τις Υπηρεσίες της Π.Ε. Καρδίτσας κάναμε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα όλες τις απαραίτητες διαδικασίες που απαιτούνται. Πρέπει όμως η Πολιτεία να απλοποιήσει τις διαδικασίες και να προχωρούν γρηγορότερα τα έργα».

Αντικείμενο του έργου είναι οι εργασίες αποκατάστασης των βλαβών του εθνικού, επαρχιακού και λοιπού οδικού δικτύου περιοχών Δήμων Καρδίτσας και Λίμνης Πλαστήρα αρμοδιότητας Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας Περιφέρειας Θεσσαλίας οι οποίες προκλήθηκαν από τις συνθήκες παγετού και χιονοπτώσεων κατά την χειμερινή περίοδο των μηνών Δεκεμβριου – Ιανουαριου των ετών 2016-2017 αντιστοίχως.

 

Β.   ΒΛΑΒΕΣ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

Οι συνθήκες παγετού και σφοδρών χιονοπτώσεων και η αντιμετώπισή τους, είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν βλάβες κυρίως στο οδόστρωμα, στον εξοπλισμό (πινακίδες, στηθαία ασφαλείας), στα πρανή και στις τάφρους αποχέτευσης ομβρίων της οδού.

Ειδικότερα:

  • Επιδεινώθηκαν σε μεγάλο βαθμό μικρές βλάβες στο οδόστρωμα από την επίδραση των χαμηλών θερμοκρασιών σε συνδυασμό με τη χρήση άλατος και μηχανημάτων
  • Προκλήθηκαν βλάβες σε τμήματα του οδοστρώματος στις ορεινές περιοχές όπου χρησιμοποιήθηκαν ερπυστριοφόροι προωθητήρες.
  • Προκλήθηκαν καταπτώσεις βράχων και γαιωδών πρανών, αλλά και χαλάρωση των βραχωδών και γαιωδών πρανών, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων στο οδικό δίκτυο καθ’ όλη την διάρκεια του έτους
  • Από τη χρήση των μηχανημάτων σε περιοχές μεγάλου ύψους χιονιού προκλήθηκαν βλάβες στον εξοπλισμό της οδού όπως πινακίδες ρυθμιστικές και πληροφοριακές, στηθαία ασφαλείας.
  • Σε όλο το οδικό δίκτυο από τον παγετό και τη χρήση άλατος και μηχανημάτων προκλήθηκαν φθορές και υποβαθμίστηκε η ποιότητα της διαγράμμισης των οδών.

Γ.  ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΖΗΜΙΩΝ

Για την αποκατάσταση των προαναφερόμενων ζημιών προβλέπονται εργασίες αποκατάστασης που είναι οι εξής:

  • Καθαρισμός τάφρων αποχέτευσης ομβρίων.
  • Αποκατάσταση ζημιών με σκυροδέτηση των βλαβέντων τμημάτων στις επενδεδυμένες με σκυρόδεμα τάφρους αποχέτευσης ομβρίων.
  • Καθαρισμός βραχωδών πρανών από χαλαρωμένα, αποκολλημένα και ασταθή τεμάχια.
  • Άρση καταπτώσεων γαιωδών πρανών.
  • Καθαρισμός φρεατίων αποχέτευσης ομβρίων.
  • Κατασκευή φράχτη ανάσχεσης βραχοπτώσεων .
  • Κατασκευή ασφαλτικής στρώσης κυκλοφορίας.
  • Διαγράμμιση οδοστρώματος.
  • Αντικατάσταση κατεστραμμένων στηθαίων ασφαλείας.
  • Αντικατάσταση κατεστραμμένων πινακίδων.

 

Προηγούμενο άρθρο Σε πρωτάθλημα στο Βόλο ο Φωκιανός Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Σύλληψη ατόμου για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών