Ειδήσεις

Αποκατάσταση του αριστερού αναχώματος στο ποταμό Καράμπαλη


Έργο για την αποκατάσταση  του αναχώματος του ποταμού Καράμπαλη, στο ύψος των παλαιών σφαγείων και σε μήκος περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων εκτελεί η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας. Το έργο προβλέπει τον καθαρισμό του αναχώματος από φυτική ύλη και από διάφορα αδρανή υλικά και σκουπίδια που κατά καιρούς έχουν εναποτεθεί στο ανάχωμα. Επίσης προβλέπεται η αποκατάσταση του στα σημεία που υπάρχουν φθορές καθώς και η διάστρωση του με στόχο να καταστεί επισκέψιμο και λειτουργικό στην περίπτωση που οι πολίτες θέλουν να το χρησιμοποιήσουν για ήπιες αθλητικές και περιβαλλοντικές δραστηριότητες. Το έργο της αποκατάστασης επισκέφθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκος συνοδευόμενος από τον Δ/ντη Τεχνικών Έργων κ. Δ. Κουτρομάνο και ενημερώθηκε για την εξέλιξη των εργασιών. Ο κ. Τσιάκος ζήτησε από τον ανάδοχο να επισπεύσει τις εργασίες ώστε το έργο να ολοκληρωθεί ακόμη και πριν τις συμβατικές προθεσμίες με στόχο να αποδοθεί προς χρήση στους πολίτες.

Ο αντιπεριφερειάρχης μετά την ενημέρωσή του δήλωσε: « Μαζί με τον Δ/ντη Τεχνικών Έργων επισκέφθηκα σήμερα την εργολαβία που βρίσκεται σε εξέλιξη για την αποκατάσταση του αναχώματος του ποταμού Καράμπαλη. Πρόκειται για ένα έργο – προπομπός καθώς ο κύριος στόχος της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας του Περιφερειάρχη κ. Αγοραστού και εμού προσωπικά είναι να εντάξουμε λειτουργικά τον ποταμό Καράμπαλη στον πολεοδομικό ιστό της Καρδίτσας. Για να το πετύχουμε αυτό ήδη έχουμε αποφασίσει να εκπονήσουμε συνολική μελέτη ανάπλασης του αναχώματος αλλά και της κοίτης του ποταμού. Την  μελέτη που θα ξεκινήσει άμεσα, θα τη χρηματοδοτήσει η Περιφερειακή  Ενότητα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και θα προβλέπει μια ολική διαμόρφωση με στόχο να μετατρέψει το ανάχωμα και το ποτάμι σε χώρο αναψυχής και ευεξίας, σε χώρο που θα μπορούν οι δημότες της Καρδίτσας να αθλούνται και να τον χρησιμοποιούν για περίπατο ή για όποιες άλλες φιλοπεριβαλλοντικές δραστηριότητες. Με την ολοκλήρωση της μελέτης θα την παρουσιάσουμε αναλυτικά στην τοπική κοινωνία και φυσικά θα επιδιώξουμε να εξασφαλίσουμε κονδύλια από το ΕΣΠΑ ώστε να κατασκευάσουμε αυτό το φιλόδοξο σχέδιο. Θέλω να ελπίζω ότι σε λίγα χρόνια ο ποταμός Καράμπαλης θα έχει αποκτήσει άλλη όψη και από χώρος εναπόθεσης σκουπιδιών και άχρηστων υλικών, θα μετατραπεί σε πνεύμονα ζωής για την πόλη της Καρδίτσας».

 

Στοιχεία για το έργο της αποκατάστασης που εκτελείται σήμερα

ΓΕΝΙΚΑ

Ο ποταμός Καράμπαλης, βρίσκεται ανατολικά της Καρδίτσας, κοντά στο 4ο Λύκειο, κατέρχεται από νότο προς βορρά, διέρχεται την σιδηροδρομική γραμμή Καρδίτσα-Σοφάδες και εκβάλει  στον ποταμό Καλέντζη Χ.Θ 0+0,00.

Είναι διευθετημένος και εγκιβωτισμένος με αναχώματα από Χ.Θ 0+0,00 μέχρι τη Χ.Θ 4+750

Στη Χ.Θ 4+750 εκβάλει ο συλλεκτήρας ΙΙΙ.2 (5Τ) ο οποίος βρίσκεται νότια της Καρδίτσας κατέρχεται από δύση προς ανατολή είναι οριοθετημένος και διαθέτει αριστερό ανάχωμα σε συνέχεια με το αριστερό ανάχωμα του ποταμού Καράμπαλη.

Σε όλο το μήκος ο ποταμός Καράμπαλης διαθέτει πλούσια βλάστηση, αλλά στη στέψη του αριστερού αναχώματος έγιναν παράνομες αποθέσεις μπαζών , χωμάτων , απορριμμάτων κ.λ.π.

Ανάλογα φαινόμενα υπάρχουν και στο συνεχές αριστερό ανάχωμα του συλλεκτήρα ΙΙΙ.2 (5Τ).

ΕΚΤΕΛΟΥΜΕΝΑ ΕΡΓΑ

Α.-Αφαίρεση φυτικής γης στο αριστερό ανάχωμα του ποταμού Καράμπαλη από το δρόμο Καρδίτσας-Σοφάδων, θέση παλιά σφαγεία Χ.Θ 2+0,00, μέχρι τη σμίξη του ποταμού Καράμπαλη με το συλλεκτήρα ΙΙΙ.2 (5Τ) Χ.Θ 4+750 καθώς και το συλλεκτήρα ΙΙΙ.2 (5Τ) από τη Χ.Θ 0+0,00 μέχρι τη Χ.Θ 2+250 (μνημείο Ηρώων-πίσω από το Νοσοκομείο).

Β.-Φορτοεκφόρτωση και μεταφορά όλων των ακατάλληλων υλικών μπαζών, χωμάτων, απορριμμάτων κλ.π  σε μήκος L=2.750 m+2.250=4.000 m.

Γ.-Διάστρωση των καθαρών χωμάτων και διαμόρφωση της επιφανείας της στέψης των αριστερών αναχωμάτων σε μήκος L=4.000 m.

Δ.-Αμμοχαλικόστρωση σε πλάτος b=7,00 m της στέψης των αριστερών αναχωμάτων σε μήκος L=4.000 m

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση δημάρχου Πλαστήρα με τον Γ.Γ. του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
Επόμενο άρθρο Συγχαρητήρια στους αξιόλογους δασκάλους και τα παιδάκια του 10ου Δημοτικού σχολείου Καρδίτσας