Ειδήσεις

Απολογισμός Πεπραγμένων Αντιδημάρχου Οικονομικών Αργιθέας


Ολοκληρώθηκαν 2,5 έτη από τη στιγμή που ανέλαβα Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Αργιθέας. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, συντελέστηκαν σημαντικές μεταβολές στο πεδίο ευθύνης μου. Παράλληλα, δρομολογήθηκαν πολλά ζητήματα που αφορούσαν στο χαρτοφυλάκιο των οικονομικών και ταλάνιζαν για αρκετά χρόνια την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου Αργιθέας.

Σε παλαιότερες παρεμβάσεις μου στα τοπικά μέσα, είχα φροντίσει να ενημερώσω λεπτομερώς τους Αργιθεάτες για τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου. Για το λόγο αυτό, και με δεδομένο πως σύντομα θα ακολουθήσει συνολικός απολογισμός της δημοτικής αρχής, δεν θα ήθελα σήμερα να σταθώ σε αναλύσεις τέτοιου τύπου, ούτε να αυτοπροβληθώ.

Ωστόσο, αισθάνομαι την ανάγκη, στην παρούσα στιγμή της λήξης της θητείας μου, να μοιραστώ κάποιες επιγραμματικές σκέψεις και ορισμένες χρήσιμες διαπιστώσεις. Όταν αναλάβαμε το τιμόνι του Δήμου, κληθήκαμε να διαχειριστούμε την εξής κατάσταση σε άξονες:

  • Ένα… «ράφι» με απλήρωτους λογαριασμούς ΟΤΕ και ΔΕΗ.
  • Απλήρωτα ημερομίσθια στις 20 τοπικές κοινότητες.
  • Ανεξόφλητα τιμολόγια προμηθευτών από το 2011.
  • Εκκρεμούσες αγωγές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
  • Οφειλές στη ΔΟΥ, όχι μόνο από το νεοσύστατο «Καλλικρατικό» Δήμο αλλά και από τους προηγούμενους «Καποδιστριακούς» Δήμους.
  • Δήμο χωρίς κανένα αυτοκίνητο ή μηχάνημα στην επίσημη ιδιοκτησία του, ενώ όσα βρήκαμε ψάχνοντας «αριστερά και δεξιά» παρέμεναν σε άθλια κατάσταση.
  • Δήμο χωρίς «σταγόνα» καύσιμα.
  • Δήμο με τέσσερα ΑΦΜ.
  • Δήμο χωρίς φορολογικές δηλώσεις, Ε9, ισολογισμούς, απολογισμούς κά.

Θα μπορούσα φυσικά να γράψω ολόκληρες σελίδες με την εικόνα της κατάστασης που παραλάβαμε. Νομίζω ωστόσο ότι δεν χρειάζεται να επεκταθώ περισσότερο. Αυτά αρκούν και είναι ενδεικτικά για να αντιληφθεί κανείς τον τρόπο της μέχρι τότε διαχείρισης της νομικής οντότητας του Δήμου Αργιθέας. Άλλωστε, θα ακολουθήσει εκτενής αναφορά στον επερχόμενο απολογισμό της διοίκησης.

Σήμερα, οι άξιοι συνάδερφοι που παραλαμβάνουν τη σκυτάλη, έχουν στη διάθεσή τους ένα σύγχρονο Δήμο:

  • Με 10 οχήματα αντί για 8.
  • Με εξοφλημένους λογαριασμούς.
  • Με φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.
  • Με ενήμερους τους δημότες για τις οφειλές τους.
  • Με ταμειακή υπηρεσία σε πλήρη λειτουργία.
  • Με ταμειακό υπόλοιπο σχεδόν διπλάσιο από αυτό που παραλάβαμε, μειώνοντας μάλιστα και τις δανειακές υποχρεώσεις του Δήμου κατά 175.000 ευρώ περίπου.
  • Με ορθολογισμό των δημοτικών τελών και ισονομία σε όλες τις δημοτικές ενότητες.
  • Με ετοιμοπόλεμα όλα τα οχήματα και μηχανήματα του Δήμου κλπ.
  • Με αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπιστίας του Δήμου Αργιθέας σε όλα τα επίπεδα.

Όλα αυτά δεν έγιναν από τη μία μέρα στην άλλη, ούτε ολοκληρώθηκαν με εύκολο τρόπο. Καταγράφηκε, όχι μόνο μία εντυπωσιακή πρόοδος στον οικονομικό τομέα, αλλά και μία ξεκάθαρη βελτίωση στην ίδια τη λειτουργία του Δήμου. Ταυτόχρονα εξυγιάνθηκαν οι πολύπλευρες αγκυλώσεις και αποκαταστάθηκαν οι πάμπολλες διοικητικές ανωμαλίες, που φυσικά, σε όλους τους άλλους Δήμους της χώρας είχαν λυθεί χρόνια πριν. Επιπρόσθετα και πέρα από το στενό πεδίο αρμοδιοτήτων μου, κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας μας, κλήθηκα να διαχειριστώ μια σειρά ζητημάτων που άπτονταν ιδίως στην καθημερινότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το πρόβλημα της συγκομιδής των σκουπιδιών που έπρεπε να επιλυθεί, χωρίς όμως να διαθέτουμε τα απαραίτητα μέσα όπως καύσιμα, οδηγούς, εργάτες κλπ. Κατορθώσαμε ωστόσο, ακόμα και αν προσφύγαμε σε προσωρινές λύσεις, με δανεικά καύσιμα, να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με αποτελεσματικότητα. Διαχειριστήκαμε βεβαίως, και χρόνια προβλήματα, όπως ήταν η απομόνωση του μόνιμου πληθυσμού, δίνοντας πρόσβαση σε ευπαθείς μόνιμες οικογένειες, πάντοτε με την υποστήριξη των υπολοίπων δημοτών.

Η εποπτεία και η επιτυχής έκβαση όλων αυτών των ενεργειών επέβαλλαν, τόσο την πολύωρη ενασχόλησή μου σε καθημερινή βάση στο Δημαρχείο Αργιθέας, όσο και τη μόνιμη διαμονή μου στην περιοχή μας, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Με τη συστηματική δουλειά όμως, επήλθαν τα θετικά αποτελέσματα, οπότε αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που αρκετοί με συναντούσαν στο Δημαρχείο ακόμα και τα απογεύματα.

Βασικοί συντελεστές σε όλα αυτά ήταν το ηρωικό προσωπικό του Δήμου Αργιθέας. Τόσο το μόνιμο δυναμικό όλων των ειδικοτήτων, όσο και οι κατά διαστήματα συμβασιούχοι, καθώς και οι ειδικοί συνεργάτες του δημάρχου, υπερέβαλαν κυριολεκτικά τον εαυτό τους, αφού δεν αρνήθηκαν να εργαστούν ακόμα και από το σπίτι τους όταν αυτό κρινόταν σκόπιμο για να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που τους ανατέθηκαν.

Προσωπικά οφείλω να τους ευχαριστήσω δημόσια, καθώς με την επιμονή τους και με τη διάθεσή τους για προσφορά, εξακολουθούν να διατηρούν όρθιο το ανάστημα του Δήμου Αργιθέας και μάλιστα σε εποχές δύσκολες. Ταυτόχρονα να τους ζητήσω μία τεράστια συγγνώμη για τις στιγμές πίεσης και φορτικότητας, και να τους ευχηθώ ολόψυχα καλή δύναμη και υγεία. Η συνεργασία μου μαζί τους συνολικά,  ήταν μία από τις πιο ευχάριστες και δημιουργικές εμπειρίες ολόκληρης της έως τώρα πορείας μου.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους συναδέλφους Αντιδημάρχους, τους Δημοτικούς Συμβούλους της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων για την άψογη συνεργασία που είχαμε όλο αυτό το διάστημα και για την παρακαταθήκη που αφήνουμε για το μέλλον.

Φυσικά, δεν θα μπορούσα να μην ευχαριστήσω τη συντριπτική πλειοψηφία των συνδημοτών μου, που πίστεψαν ειλικρινά σε μένα και με βοήθησαν στην αντιμετώπιση και στην επίλυση προβλημάτων, τόσο πρόσκαιρων όσων και χρόνιων. Ειδικότερα όμως, ένα ξεχωριστό ευχαριστώ ανήκει στους κατοίκους του Ανθηρού για τη φιλοξενία τους και τον τρόπο που με αγκάλιασαν για τους 30 συνεχείς μήνες που διέμενα στην έδρα του Δήμου μας και με τους οποίους πιστεύω πως γίναμε μία μεγάλη οικογένεια. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τους μόνιμους κατοίκους των χωριών του Αχελώου και της Ανατολικής Αργιθέας, με τους οποίους αποκτήσαμε ισχυρούς δεσμούς φιλίας μέσα από τη συνεχή μας επικοινωνία και την στοχοπροσηλωμένη αντιμετώπιση των εκάστοτε δυσκολιών.

Συνοψίζοντας, αφού ευχαριστήσω τους δημότες της Αργιθέας που με εξέλεξαν δημοτικό σύμβουλο και τον Δήμαρχο που με τίμησε με το αξίωμα του Aντιδημάρχου, θα ήθελα να διαβεβαιώσω τις Αργιθεάτισσες και τους Αργιθεάτες πως όλο αυτό τον καιρό προσπαθούσα σταθερά να δίνω μόνο τον καλύτερό μου εαυτό. Ελπίζω να ανταπεξήλθα στις προσδοκίες των περισσοτέρων σας. Προσωπικά, αισθάνομαι δικαιωμένος για τη συνειδητή μου επιλογή να αφιερώσω ένα διάστημα 2,5 ετών στη σπουδαία προσπάθεια ανασυγκρότησης του Δήμου μας. Εύχομαι να θέσαμε τις βάσεις για μία ισχυρή Αργιθέα και ελπίζω να αξιοποιηθεί η μέχρι στιγμής προσπάθεια επ’ ωφελεία της περιοχής.

Ένας όμορφος και παραγωγικός κύκλος ολοκληρώνεται, λοιπόν, με ευχάριστα συναισθήματα, ωραίες εμπειρίες ζωής, νέους πραγματικούς φίλους και μεγαλύτερη όρεξη για ακόμα περισσότερα πράγματα στο προσεχές μέλλον. Παραμένω ανιδιοτελής μαχητής της Αργιθέας και θα βρίσκομαι στο πλευρό όλων όσοι ζητήσουν να συνδράμω με όλες μου τις δυνάμεις προς όφελος του αγαπημένου μας τόπου.

Εύχομαι πρώτα απ’ όλα υγεία και καλή επιτυχία στο Δήμαρχο, στους νέους Αντιδημάρχους, στο νέο Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και σε όλους τους συναδέλφους αιρετούς της Αργιθέας, γιατί επιτυχαίνοντας όλοι εμείς, δυναμώνει σημαντικά η Αργιθέα. Και αυτός πρέπει να είναι ο πρωταρχικός στόχος όλων.

 

Βασίλης Α. Στεργίου

Δημοτικός Σύμβουλος Αργιθέας

πρ. Αντιδήμαρχος Αργιθέας

 

Προηγούμενο άρθρο Ιερά Μονή Κορώνης: Πρόγραμμα Χαιρετισμών της Θεοτόκου
Επόμενο άρθρο Ολοκληρώθηκαν οι δραστηριότητες του Συλλόγου Γυναικών