Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Παλαμά


 Οι πρόσφατες πλημμύρες από τις καταρρακτώδεις βροχές και τις ξαφνικές καταιγίδες, αλλά και τα αίτια που τις προκάλεσαν, κράτησαν το ενδιαφέρον του Δημοτικού Συμβουλίου Παλαμά, που συνεδρίασε το απόγευμα της Τρίτης. 

 Σχετικά με τις καταστροφές 4.000 στρεμμάτων  με καλλιέργειες στην περιοχή του Παλαμά, κοινή διαπίστωση ήταν πως αφενός προήλθαν από άνοιγμα των φραγμάτων του Ενιπέα στο δήμο Φαρσάλων, από όπου τα πολλά και ορμητικά νερά του ποταμού «σάρωσαν» τα χωράφια, παρά το γεγονός ότι σχετικά νωρίς ο δήμος Παλαμά έσπασε τα φράγματα για να φύγουν τα νερά προς τον Πηνειό.

Στον Ενιπέα, όμως, όπως και στα άλλα ποτάμια και στα κανάλια της περιοχής, υπάρχουν προσχώσεις από χρόνια καθώς και άλλα φερτά υλικά -δέντρα, κλαδιά, σκουπίδια, κ.λπ.- αλλά και «ατομικές διαβάσεις που έφτιαξαν κάποιοι αγρότες», που καθιστούν δύσκολη την γρήγορη προσπέραση των ορμητικών νερών, με αποτέλεσμα να υπερχειλίζουν και να κατακλύζουν τα χωράφια.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος κ. Πατσιαλής, σε συνεννόηση με τον δήμαρχο Σοφάδων, απετράπη την τελευταία στιγμή το άνοιγμα φράγματος στον Φαρσαλίτη, κοντά στο Ερμήτσι, με αποτέλεσμα να γλιτώσει το αγρόκτημα του Παλαμά από μεγαλύτερες και πιο εκτεταμένες καταστροφές.

Όσον αφορά την πόλη του Παλαμά, που με την μπόρα της Κυριακής μετατράπηκε για άλλη μια φορά σε λίμνη, ο δήμαρχος υποστήριξε ότι αυτό οφείλεται αφενός στους βουλωμένους αγωγούς του δικτύου ομβρίων στο κέντρο της πόλης, αφετέρου στο γεγονός ότι σε πολλά σημεία οι σωλήνες του δικτύου είναι πολύ στενοί και δεν μπορούν να απορροφήσουν γρήγορα όλα τα νερά. Για να γίνει αυτό χρειάστηκε πάνω από μια ώρα μετά τη λήξη της νεροποντής, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια και καταστήματα.

Από όλα τα παραπάνω, καθίσταται σαφές ότι χρειάζεται άμεσος καθαρισμός των ποταμών και των αρδευτικών – αποστραγγιστικών καναλιών, κάτι το οποίο όπως είναι γνωστό έχει ήδη δρομολογηθεί, ενώ για την προστασία της πόλης του Παλαμά είναι ανάγκη να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις και να επεκταθεί το δίκτυο ομβρίων.

Τα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Παλαμά και ελήφθησαν αποφάσεις ήταν:

  • 1. Σχετικά με το έργο «Μελέτη ΣΧΟΟΑΠ Δήμου Σελλάνων νομού Καρδίτσας», εγκρίθηκαν τα αναπροσαρμοσμένα τεύχη δημοπράτησης καθώς και η πρόταση για υποβολή τροποποίησης της απόφασης ένταξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας – Στερεάς – Ηπείρου 2007-2013.
  • 2. Εγκρίθηκαν οι μελέτες των έργων «Αποπεράτωση ασφαλτόστρωσης οδού Καλογριανά – Αγναντερό» (πρόκειται για υπόλοιπο του δρόμου) και «Αποκατάσταση πεζοδρομίων στην κεντρική οδό της Μαραθέας» (το έργο έχει περαιωθεί).
  • 3. Εγκρίθηκε το πρωτόκολλο οριστικής παραλαβής των έργων «Ασφαλτοστρώσεις Δ.Δ.» πρώην δήμου Σελλάνων και «Συντήρηση αποδυτηρίων Αθλητικού Πάρκου» του δήμου Παλαμά.
  • 4. Αποφασίστηκε να δοθεί παράταση προθεσμίας παραλαβής του έργου αναμόρφωσης της πλατείας Κόρδας, καθώς και του έργου «Ασφαλτοστρώσεις – αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων» του πρώην δήμου Σελλάνων.
  • 5. Θετικά αποφάσισε σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, για την αντικατάσταση ψηφιακών μπουκετών στις κοινότητες Βλοχού και Πέτρινου στους αντίστοιχους υποσταθμούς του αναμεταδότη της τηλεόρασης από το Δρογούτσι, ούτως ώστε να φτάνει το ψηφιακό σήμα στους οικισμούς. Ήδη έχει προχωρήσει η εγκατάσταση των αναμεταδοτών με συνολικό κόστος 3.600 ευρώ (1800Χ2).
  • 6. Για την αποσυμφόρηση των δρόμων του κέντρου της πόλης του Παλαμά, αποφασίστηκε να ευρεθεί κατάλληλος ελεύθερος υπαίθριος χώρος (οικόπεδο) κοντά στο κέντρο και να ενοικιαστεί για τη φύλαξη υλικών και αυτοκινήτων του δήμου αλλά και αυτοκινήτων δημοτών.
  • 7. Τέλος, αποφασίστηκε να παραδοθούν τα μεγάλα αυτοκίνητα του δήμου (άνω των 1400 κυβικών) όπως ορίζει ο «Καλλικράτης», ενώ αποφασίστηκε και η συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας.
Προηγούμενο άρθρο Έκθεση ζωγραφικής στον Παλαμά
Επόμενο άρθρο Τους μαθητές του δημοτικού σχολείου Μακρυχωρίου και Αγ. Θεοδώρου συνάντησε στη βουλή ο βουλευτής Καρδίτσας Σπ. Ταλιαδουρος