Απόστολος Δημ. Ρήτας : Τροχαία ατυχήματα


Η Ελλάδα κατέχει μία από τις χειρότερες θέσεις όσον αφορά τη συχνότητα των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων. Ο θάνατος από τροχαίο ατύχημα αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου μετά τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο. Είναι οδυνηρό, διότι τα άτομα που εμπλέκονται είναι υγιή και κυρίως νέοι. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο χάνονται 1500 – 2.000 περίπου άνθρωποι και τραυματίζονται άλλοι 25.000, πολλοί εκ των οποίων αθώα θύματα. Λέγοντας αθώα θύματα εννοώ οδηγούς και επιβάτες που πληρώνουν το λάθος ή την αλαζονεία κάποιου άλλου ασυνειδήτου οδηγού.
Οι λόγοι ενός τροχαίου ατυχήματος είναι πολλοί, με κυριότερο τον ανθρώπινο παράγοντα. Ο οδηγός είναι αυτός που κατευθύνει το όχημα και είναι υπεύθυνος των πράξεων του. Η έλλειψη προσοχής οδηγεί σε δυσάρεστα αποτελέσματα και γι αυτόν αλλά και για τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου.
Επιγραμματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι κυριότεροι λόγοι είναι.
• Η υπερβολική ταχύτητα. Όταν ο οδηγός κινείται με περισσότερα χιλιόμετρα από όσο πρέπει, δεν προλαβαίνει να αντιληφθεί τον κίνδυνο, δεν προλαβαίνει να ενεργήσει κατάλληλα και κυρίως δεν προλαβαίνει να ακινητοποιήσει το όχημα ή να πραγματοποιήσει κάποιον ελιγμό.
• Η αλαζονική οδική συμπεριφορά. Αυτοσχέδιοι αγώνες ή επίδειξη των δυνατοτήτων του αυτοκινήτου κυρίως από νεαρούς οδηγούς οδηγούν σε ατυχήματα.
• Η χρήση αλκοόλ. Ακόμη και μικρές ποσότητες αλκοόλ μπορούν να επηρεάσουν τα αντανακλαστικά και την κριτική ικανότητα οποιουδήποτε οδηγού.
• Η χρήση κινητού κατά τη διάρκεια οδήγησης, εκτός από παράνομη, είναι και επικίνδυνη γιατί αποσπά την προσοχή του οδηγού.
• Παραβίαση κόκκινου σηματοδότη ή πινακίδας STOP. Λόγω έλλειψης προσοχής ή βιασύνης πολλοί οδηγοί, παραβιάζουν την προτεραιότητα με κίνδυνο να συγκρουστούν με κάποιο όχημα που κινείται νόμιμα.
• Τα αντικανονικά προσπεράσματα, κυρίως αυτά που γίνονται σε δρόμους που δεν υπάρχουν διαχωριστικές νησίδες, λόγω κακής εκτίμησης της ταχύτητας των αντίθετα διερχόμενων οχημάτων.
Την περίοδο των εορτών λόγω των περισσότερων μετακινήσεων παρατηρείται μια αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων και θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Θα πρέπει επίσης να προσέξουν όσοι πρόκειται να οδηγήσουν να μην παρασυρθούν από το κλίμα των εορτών και να μην καταναλώσουν έστω και μικρές ποσότητες αλκοόλ. Καλές γιορτές και ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος με υγεία, χαρά, ευτυχία και ασφαλείς μετακινήσεις.

Απόστολος Δημ. Ρήτας
Σχολή Οδηγών – Ασφάλειες
Ιεζεκιήλ & 18ης Αυγούστου 13
697 15 60 900

Προηγούμενο άρθρο Τρίκαλα BC Aries : Προπονητικό διπλό με ΑΣ Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Ο χρόνος φεύγει...τα Εργαστήρια Τέχνης δεν λειτουργούν ακόμη