Από 72 έως 75 λεπτά στην Καρδίτσα


Ασήκωτη, πλέον, η τιμή του πετρελαίου.  

Ακριβότερο κατά 10% περίπου σε σύγκριση με το 2007 συμφώνησαν να πωλούν το πετρέλαιο θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου βενζινοπώλες και εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Ανάπτυξης την Τρίτη. Συγκεκριμένα, η τιμή πώλησης στα αστικά κέντρα θα κυμαίνεται στα 68 με 70 λεπτά, ενώ στην επαρχία θα αγγίξει τα 74 λεπτά το λίτρο. Οι τιμές αυτές ισχύουν για τις ποσότητες άνω των 1.000 λίτρων. Πέρυσι, η τιμή διάθεσης είχε ξεκινήσει στα 65 λεπτά το λίτρο. Σημειώνεται ότι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου είναι 4% περίπου χαμηλότερα από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Παρά τη μεγάλη πτώση των διεθνών τιμών, οι καταναλωτές στην Ελλάδα θα βάλουν και φέτος βαθιά το χέρι στην τσέπη, ενώ στην αγορά καυσίμων, βενζινοπώλες, εταιρείες εμπορίας και διυλιστήρια ρίχνουν ο ένας στον άλλον το βάρος των ευθυνών για τις υψηλές τιμές. Σημειώνεται ότι τα καύσιμα κίνησης από το 2009 θα έχουν αυστηρότερες περιβαλλοντικά προδιαγραφές. Η παραγωγή του καθαρότερου καυσίμου θα αυξήσει την τιμή κατά 2-3 λεπτά το λίτρο, ενώ τα ίδια καύσιμα θα επιβαρυνθούν με επιπλέον 1 λεπτό, λόγω της νέας αύξησης κατά περίπου 3% που θα ισχύσει υποχρεωτικά στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης των καυσίμων κίνησης. Πετρέλαιο και βενζίνη υπολογίζεται ότι θα επιβαρυνθούν από τον προσεχή Ιανουάριο κατά 3-4 λεπτά το λίτρο.

Στην Καρδίτσα

Για την τιμή της βενζίνης και οι Καρδιτσιώτες καταναλωτές – όπως όλοι οι Έλληνες – αναστενάζουν. Περισσότερο όμως θα τους φανεί ασήκωτη η τιμή από 15 του Οκτώβρη και μετά που θα ξεκινήσει επίσημα η προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο, σύμφωνα με τις σημερινές εκτιμήσεις, προβλέπεται να είναι ακριβότερο από πέρσι, ξεκινώντας η πώλησή του πάνω από 72 έως 75 λεπτά το λίτρο στην Καρδίτσα.
Βέβαια παραμένει απορίας άξιο πώς γίνεται η διεθνής τιμή του πετρελαίου να μειώνεται και από την άλλη τα προϊόντα που καταλήγουν στην κατανάλωση να παρουσιάζουν ακόμη και αύξηση.

Τι πρέπει να προσέξετε στην αγορά

Το ΙΝΚΑ συνιστά στους καταναλωτές κατά την αγορά πετρελαίου θέρμανσης:

1) Να επιλέγουν τη σωστή εταιρεία που θα αγοράζουν το πετρέλαιο θέρμανσης, με τα παρακάτω κριτήρια:

* Ποιότητα των καυσίμων για να μην καταστραφεί ο καυστήρας και για να μη μολύνεται η ατμόσφαιρα.

* Τιμή, λαμβάνοντας προσφορές και υπογράφοντας και συμφωνητικά προμήθειας του πετρελαίου.

* Ανταπόκριση σε κάθε παραγγελία προμήθειας πετρελαίου.

2) Να μη διστάζουν να δίνουν τα ατομικά τους στοιχεία στις εταιρίες που θα τους προμηθεύσουν το πετρέλαιο θέρμανσης, διότι το απαιτεί ο νόμος και έτσι μπορούν να νομιμοποιούνται σε οποιαδήποτε διαφορά με τον προμηθευτή του πετρελαίου.

3) Να μονώνουν τα σπίτια τους, βάζοντας διπλά τζάμια, ταινίες και φυτά στις ταράτσες.

4) Να εγκαταστήσουν φυσικό αέριο, το οποίο είναι φθηνότερο από το πετρέλαιο κατά 20%.

Προηγούμενο άρθρο Παρουσία της Περιφέρειας στις Βρυξέλλες
Επόμενο άρθρο Aγιασμός & ομιλία στη «Xριστιανική Αγωγή»