Απών από τα ζητήματα της Καρδίτσας ο κ. Παπαλός – Όλοι μαζί γυρίζουν αναπτυξιακά την Καρδίτσα πίσω, στην περίοδο που ήταν τόπος εξορίας


 ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ

 

Καθημερινά στις εφημερίδες της Καρδίτσας διαβάζουμε για έργα στους δήμους του νομού Καρδίτσας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας από Εθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα. Το ίδιο συμβαίνει αυτή  την περίοδο σε όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας. Γίνονται έργα για τα οποία οι πολίτες ενημερώνονται καθημερινά από τα συνεχή δελτία τύπου  και τα δημοσιεύματα. Είναι  όλα έργα και δράσεις από το ΕΣΠΑ και τα δεκάδες Εθνικά ,Περιφερειακά και Εθνικά προγράμματα τα οποία είναι σε εξέλιξη. Πως ισχυρίζονται  λοιπόν ορισμένοι ότι δεν γίνονται έργα;

Αντίθετα στο δήμο Καρδίτσας ο κ. Παπαλός σήκωσε λευκή σημαία. Έχει   εγκαταλείψει την Καρδίτσα και είτε ασχολείται  με δευτερεύοντα θέματα όπως για παράδειγμα, επί  ένα χρόνο, με τη ρουσφετολογική τοποθέτηση ενός κάδου είτε περιμένει να γίνουν τα  έργα, μόνα τους, από έσοδα του δήμου. Αυτός είναι και η κυριότερη αιτία  πού δυο χρόνια τώρα ανακοινώνονται έργα και δράσεις τα οποία μετά από λίγες μέρες ξεχνιούνται. Τα, δε, χωριά έχουν εγκαταλειφθεί παντελώς, στη χειρότερη κατάσταση εδώ και σαράντα χρόνια.

 

Η ΑΣΤΕΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ

 

Η διαφορά επομένως είναι ότι όλοι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας δραστηριοποιούνται πραγματοποιώντας έργα και δράσεις με χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ  καθώς και Εθνικών Περιφερειακών ή Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και όχι από έσοδα του Δήμου. Το ίδιο κάναμε και στο δήμο Καρδίτσας την προηγούμενη τετραετία. Τα πολλά έργα τα οποία υλοποιήσαμε και έχουν χρηματοδότηση  ΜΕΣΩ  ΤΟΥ ΕΣΠΑ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ. Έτσι 2 χρόνια μετά τις εκλογές όσα αξιόλογα έργα υλοποιούνται  τώρα είναι έργα που προετοιμάσθηκαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή του δήμου Καρδίτσας με χρηματοδοτήσεις που δεν επιβαρύνουν το δήμο και τους δημότες  ενώ δεν γίνεται ούτε ένα έργο πού να προετοιμάσθηκε από τον πρώην δήμο Κάμπου.

Αντίθετα οκ. Παπαλός μένει δε προσκολλημένος στην αστεία περίπτωση του αεροδρομίου Μυρίνης και της πλίθινης αγοράς Προδρόμου με χρήματα μάλιστα του Δήμου δηλαδή χωρίς να είναι ενταγμένα σε κάποια χρηματοδοτικά προγράμματα Κάτι τέτοιο είναι αδύνατον.

Σήμερα, στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, μόνη λύση είναι η ΑΝΑΠΤΥΞΗ και είναι κρίμα ότι στο δήμο Καρδίτσα αντί για αγώνες και συστηματική δουλειά μεταφέρθηκε η νοοτροπία, του κ. Παπαλού στο δήμο Κάμπο. Καθιερώθηκε η νοοτροπία  της πρωτοφανούς αδράνειας και αδιαφορίας  όπου  κυριαρχούν μόνον οι λογικές των  μικροεξυπηρετήσεων  και των  δικαιολογιών.

 

 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΠΑΤΑΛΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

 

Σε μία περίοδο που θα έπρεπε ο Δήμος Καρδίτσας να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε θέματα που αφορούν την καλή οργάνωση των Υπηρεσιών η Δημοτική Αρχή:

1.Αυξάνει τις μετατάξεις από άλλους Δήμους καθώς και από τον κλάδο Εργατοτεχνικών στον κλάδο Διοικητικών.

2.  Αποφασίζεται η πρόσληψη προσωπικού ορισμένου χρόνου ενώ αυτές τις μέρες έχουν προσληφθεί, από το γνωστό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας, περίπου 330 εργαζόμενοι στο δήμο Καρδίτσας με πεντάμηνες συμβάσεις

3.Προσέλαβε, πέραν του υπάρχοντος προσωπικού, χωρίς προκήρυξη ή διαγωνισμό και χωρίς, κατά την άποψή μου, τις νόμιμες διαδικασίες, οδηγό σε αυτοκίνητο. Την προμήθεια του μικρού λεωφορείου από τον ΟΠΑΠ, είχε επιτύχει η προηγούμενη δημοτική αρχή, για τη μεταφορά των παιδιών που φιλοξενούνται στο κέντρο Ορίζοντες

.  4. Προσέλαβε και νέο δημοσιογράφο στο δήμο παρόλο ότι ο τομέας είναι ήδη καλυμμένος και

5.Παραχωρεί γραφεία του Δήμου, σε συλλόγους πού έχουν μεν ανάγκη ,αλλά την ίδια ώρα  ο  ίδιος διαμαρτύρεται  ότι πληρώνει ενοίκια σε ιδιώτες για την ενοικίαση άλλωνγραφείων. Αυτό είναι παράλογο και ανεύθυνο γιατί δεν μπορεί να ισχύουν και τα δύο.

 

 Η ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΔΙΠΛΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

 

Από την πρώτη στιγμή που η κρίση χτύπησε την πόρτα της Ελλάδας όλοι υποστηρίζουν  ότι μία μόνον λύση υπάρχει, η ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Αλλά  προς αυτή την κατεύθυνση δεν υπάρχουν ακόμη πρωτοβουλίες.

Στην Καρδίτσα όμως η κατάσταση εξελίσσεται πολύ χειρότερα.

Η οικονομική κρίση  αντί να οδηγήσει  όλους τους φορείς και τους τοπικούς παράγοντες σε μία μεγαλύτερη κινητοποίηση έφερε, πρώτα και κύρια, στην  ανύπαρκτη Δημοτική Αρχή αλλά  και σε  ορισμένους άλλους  τα αντίθετα αποτελέσματα. Επεκράτησε  είτε η νοοτροπία των δικαιολογιών «του δεν κάνω τίποτα λόγω των οικονομικών προβλημάτων», είτε η λογική  «ότι εδώ ο κόσμος  καίγεται και η Ελλάδα χάνεται εμείς θα ασχοληθούμε με τα τοπικά προβλήματα και την Καρδίτσα».Μία λογική που θυμίζει τις προ δεκαετιών καταστάσεις  όταν η περιοχή μας ήταν  χώρος εξορίας και γενικότερης υποβάθμισης χωρίς κάποιο αναπτυξιακό σχεδιασμό, ενώ την ίδια ώρα άλλες περιοχές διεκδικούσαν κάθε είδους έργα, υποδομές και αναπτυξιακή προοπτική γιατί γνώριζαν ότι χωρίς έργα, υποδομές και αναπτυξιακές προοπτικές δεν μπορεί να υπάρξει  μέλλον και ελπίδα.

Αλλά με τέτοιες λογικές η περιοχή κινδυνεύει να υποστεί πέραν της γενικότερης οικονομικής κρίσης και νέα τοπική  αναπτυξιακή υποβάθμιση. Να πληρώσει δηλαδή η Καρδίτσα διπλά την κρίση γιατί σήμερα, από ότι δείχνουν τα γεγονότα, η πολιτεία- το κεντρικό κράτος -φαίνεται ότι δεν  άλλαξε την λανθασμένη νοοτροπία της.

 

ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

 

Αυτή την περίοδο, αυτές τις μέρες, κρίνονται σε κεντρικό επίπεδο ορισμένα ουσιαστικά αναπτυξιακά θέματα της Καρδίτσας για τα οποία είχαμε ορισμένοι προσπαθήσει πάρα πολύ.

Ακόμη και ο Ε65,το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της περιοχής, όχι μόνον καθυστερεί  άλλα τώρα είναι ο μοναδικός  από τους οδικούς άξονες της χώρας που κινδυνεύει. Επίσης, μεταξύ των άλλων  έχουν σταματήσει σημαντικά έργα της Καρδίτσας και οδικοί άξονες με χρηματοδοτήσεις εκτός του δήμου και παράλληλα κινδυνεύουν η Σχολή Αστυφυλάκων και η 60 ΜΕ αλλά ίσως δε το Στρατόπεδο και ορισμένοι  οργανισμοί πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Τέλος παρόλο ότι υποτίθεται πως στοχεύουν στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και την αύξηση της απασχόλησης κωλυσιεργούν τα έργα του Αχελώου και ορισμένα αρδευτικά της περιοχής.

Πολύ συχνά ο κ.Παπαλός υποστηρίζει ότι  δεν ασχολείται και δεν γίνονται έργα στο Δήμο Καρδίτσας λόγω της οικονομικής κρίσης και της οικονομικής κατάστασης του Δήμου.

Είναι όμως απορίας άξιον, γιατί συσχετίζουν την αδράνεια του για τα μεγάλα ζητήματα του νομού με τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού αυτά αφορούν μεν την Καρδίτσα όμως δεν χρηματοδοτούνται από το Δήμο Καρδίτσας αλλά από «κεντρικά» χρηματοδοτικά προγράμματα.

 

 

ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΚΑΙ Ο Ε65

 

Ο αυτοκινητόδρομος Ε65 αφορά το παρόν και το μέλλον της Καρδίτσας.  Είναι ο αναγκαίος όρος για να υπάρξει ανάπτυξη οικονομική και κοινωνική πρόοδος στη Δυτική Θεσσαλία γιατί χωρίς αυτό το έργο δεν μπορεί   να επιβιώσει ανταγωνιστικά η Καρδίτσα σε σύγκριση με άλλες περιοχές.   Σήμερα παρόλο  ότι το έργο αυτό κινδυνεύει και το ζητούμενο είναι η επανεκκίνηση  των εργασιών του,  από την πλευρά τους, υπάρχει παντελής άγνοια και πρωτοφανής αδιαφορία.

 

 

  ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ –60ΜΕ -ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

 

Την προηγούμενη τετραετία τη Δημοτική Αρχή μας απασχόλησε έντονα το θέμα της απόδοσης  στο δήμο μας του στρατοπέδου Λουμάκη, για να δημιουργηθεί  στην Καρδίτσα  ένα νέο αξιόλογο πάρκο στο νότιο τμήμα της  πόλης. Για να γίνει  αυτό έπρεπε να δημιουργηθούν οι νέες εγκαταστάσεις της 60 ΜΕ στο στρατόπεδο του Ρούσσου έτσι ώστε και το στρατόπεδο Λουμάκη να αποδοθεί στην πόλη και η 60 ΜΕ να παραμείνει εδώ στην Καρδίτσα

Χρήματα  βέβαια δεν υπήρχαν για την μεταφορά και τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων της 60 ΜΕ.

Και όμως με συνεχείς προσπάθειες και συστηματική δουλειά τα επιτύχαμε και τα δύο.

Δηλαδή και την απόδοση του στρατοπέδου Λουμάκη στο Δήμο και την επιτυχή μετεγκατάσταση – και συγχρόνως αναβάθμιση – της Μονάδας Επιστράτευσης.

Παράλληλα συντάχθηκαν μελέτες για την ανάπλαση ολόκληρης της νότιας περιοχής από την Αγία Παρασκευή, Σιδηροδρομικό Σταθμό, Εργατικές κατοικίες, περιοχή στρατοπέδου μέχρι το τέλος του περιφερειακού εις τρόπον ώστε να υπάρχει ετοιμότητα του δήμου Καρδίτσας για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ ή άλλα προγράμματα.

Ιδιαίτερα για την 60 ΜΕ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι με συνεχείς παρεμβάσεις δρομολογήθηκαν τα απαραίτητα έργα υποδομής (ορισμένα από τα οποία ήδη ολοκληρώθηκαν).

Ήλθαν ,δε, έγκαιρα και μετά από μαραθώνιες προσπάθειες οι πολύ καλές λυόμενες εγκαταστάσεις και τα γραφεία  της στρατιωτικής δύναμης της Δανίας που ήταν στο Κόσσοβο όταν αυτή επέστρεψε στη χώρα της. Αυτές μεταφέρθηκαν από το Κόσσοβο στο στρατόπεδο του Ρούσσου  όπου παραλήφθηκαν και χρησιμοποιούνται από την 60ΜΕ.

Εκεί, επίσης, κατασκευάσθηκε για την 60 ΜΕ και η μεγάλη αναγκαία αποθήκη υλικού.

Έτσι σήμερα οι σχετικά καλές εγκαταστάσεις της 60 ΜΕ ( με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις στο στρατόπεδο Κιούση) , η κατάλληλη γεωγραφική θέση της Καρδίτσας, ανάμεσα στα Τρίκαλα και τα Φάρσαλα, και το ντόπιο αξιόλογο προσωπικό που υπηρετεί εκεί αποτελούν τα επιχειρήματα υπέρ της πρότασης να ορισθεί η 60 ΜΕ ως Μονάδα Επιστράτευσης της Θεσσαλίας.

Είναι επομένως στόχος μας, πέραν της αυτονόητης  παραμονής της 60 ΜΕ ,η αναβάθμιση του στρατοπέδου Ρούσσου και η ανάπλαση ολόκληρης της νότιας περιοχής της πόλης μας.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση εκπροσώπων φορέων της Καρδίτσας με το υφυπουργό Εθν. Άμυνας για το θέμα της 60ης Μ.Ε.
Επόμενο άρθρο Έγκριση δημοπράτησης από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας έργο «Βελτίωση-Σήμανση Δικτύου Ορειβατικών Μονοπατιών Δήμου Λίμνης Πλαστήρα»