Α. Σκόνδρα: Ριζικές οι αλλαγές στις Δημόσιες Συμβάσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών


Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε η κ. Ασημίνα Σκόνδρα για το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει ριζικά τις διαδικασίες ανάθεσης και τον τρόπο εκτέλεσης των δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών.

Η Βουλευτής ξεκίνησε την ομιλία της, απονέμοντας τιμή και σεβασμό στη μάνα, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της μητέρας. Μεταξύ άλλων, τόνισε:

« Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν μπω στο θέμα που συζητάμε σήμερα, θα ήθελα σαν μητέρα, σαν γυναίκα και βεβαίως σαν κόρη, με αφορμή τη γιορτή της μητέρας, να καταθέσω φόρο τιμής στις μητέρες όλου του κόσμου.

Ό,τι και αν πω, θα ήταν φτωχό και λιτό από τη στιγμή που τη μάνα την τραγούδησαν τροβαδούροι, την ύμνησαν ποιητές και λογοτέχνες, της αφιέρωσαν έργα μεγάλες προσωπικότητες παγκοσμίως. Για αυτό θα τα συμπεριλάβω όλα μέσα σε μία εβραϊκή παροιμία, που λέει ότι «ο Θεός δεν μπορούσε να βρίσκεται παντού, γι’ αυτό και δημιούργησε τις μητέρες». Όταν στρέψουμε το βλέμμα της ψυχής μας στη δική μας μάνα ο καθένας, τότε θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε ακόμη περισσότερο αυτή την παροιμία.

Οφείλουμε όμως να στρέψουμε το βλέμμα μας στην μάνα που σήμερα δοκιμάζεται, στην πολύτεκνη μάνα, στην αγρότισσα μάνα και σε όσες Ελληνίδες μάνες έχουν πραγματικά ανάγκη.

Ερχόμενη στη σημερινή συζήτηση, θέλω να τονίσω ότι σε τέτοιου είδους σχέδια νόμου θεωρούσα αυτονόητη τη συμφωνία όλων μας. Πιστεύω βαθύτατα ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις δίνουν λύσεις σε χρόνια προβλήματα και αγκυλώσεις της δημόσιας διοίκησης.

Όλα τα χρόνια που υπηρέτησα στην Αυτοδιοίκηση έβλεπα με ανησυχία τις περίπλοκες σχέσεις συνέργειας κράτους και ιδιωτών και τα πολλά εμπόδια που καθιστούσαν αυτές τις σχέσεις εξαιρετικά δύσκολες. Σήμερα θέλω να επαινέσω την Ελληνική Κυβέρνηση, που κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της και εισάγει μεγάλες αλλαγές στις διαδικασίες ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών με τη χρήση τεχνολογιών, πληροφορικής και επικοινωνιών.Το ελληνικό κράτοςεκσυγχρονίζεται. Βήμα-βήμα αφήνουμε πίσω τις εποχές της αδιαφάνειας, που δημιουργούσαν τεράστια προβλήματα, τα οποία όλοι γνωρίζουμε και συνεχώς καταδικάζουμε.

Δεν μπορώ να θυμηθώ κάποια χρονική περίοδο όπου δεν ακούγαμε δικαιολογημένες αλλά και αδικαιολόγητες φωνές κριτικής για τις διαδικασίες προκήρυξης, ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων έργων, υπηρεσιών και προμηθειών. Η κριτική εστίαζε στον τρόπο λειτουργίας των επιμέρους επιτροπών προμηθειών και των επιτροπών δημοπρασιών έργων ή υπηρεσιών. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις τα έργα κολλούσαν στις συνεχείς ενστάσεις των ανταγωνιστών, που λόγω των ασαφειών που υπήρχαν στις διαδικασίες έβρισκαν πρόσφορο έδαφος να μετατρέπουν την όποια προκήρυξη σε έναν ατελείωτο μαραθώνιο που διαρκούσε έτη. Στο τέλος, αυτά τα εμπόδια πολλές φορές κατέληγαν ακόμα και στην ακύρωση των έργων.

Τώρα μπαίνει ένα τέλος στα παλαιά φαινόμενα διαφθοράς και αναποτελεσματικότητας. Η Κυβέρνηση προχωρά στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, και εξασφαλίζεται η απόλυτη διαφάνεια, αφού όλη η διαδικασία δημόσιων συμβάσεων, από την αρχή μέχρι το τέλος, θα διενεργείται ηλεκτρονικά και αυτό θα αφορά τόσο την προμήθεια αγαθών όσο και τις υπηρεσίες, αλλά και την κατασκευή έργων.

Η χώρα εισέρχεται στη νέα ψηφιακή εποχή με το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων, που θα λειτουργεί στο διαδίκτυο με την ονομασία ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ. Αυτό το νέο σύστημα θα χρησιμοποιεί τυποποιημένα σχέδια προκηρύξεων και δημοσίων συμβάσεων. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομείται και πολύτιμος χρόνος, αποφεύγονται λάθη που συνήθως οδηγούσαν σε μακροχρόνιες δικαστικές αμφισβητήσεις και τέλος εξασφαλίζεται η μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια, αφού ελαχιστοποιείται η ανθρώπινη παρέμβαση στη διαδικασία.

Ακόμα οφείλω να τονίσω τη δημιουργία των Κεντρικών Αρχών Ανάθεσης για όλο το δημόσιο. Με τη θέσπιση τους, καταργούνται οι 7000 αναθέτουσες αρχές και περιορίζονται σε περίπου 700. Οι διαγωνισμοί από ένα όριο προϋπολογισμού και άνω θα πραγματοποιούνται πλέον κεντρικά. Το νέο αυτό σύστημα διασφαλίζει την περιστολή δαπανών και εξασφαλίζει πολύ καλύτερες τιμές στις προμήθειες και τα έργα -αυτό προκύπτει ως παράδειγμα- μόνο και μόνο από τη συγκέντρωση εκατοντάδων μικρών παραγγελιών σε μια μοναδική, μεγαλύτερου όγκου, που θα έχει μεγαλύτερη έκπτωση από τον προμηθευτή και επιτυγχάνεται βεβαίως σημαντική εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων και εργατοωρών.

Εξίσου σημαντική είναι και η μείωση της γραφειοκρατίας στη διαδικασία των διαγωνισμών. Από αυτό θα ωφελούνται άμεσα τόσο το κράτος όσο και οι προμηθευτές και οι κατασκευαστές, αφού οι προϋποθέσεις θα είναι ξεκάθαρες, θα μπορούν να συμμετέχουν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι στους διαγωνισμούς που θα οδηγήσει σε περισσότερες προσφορές, εξοικονόμηση πολύτιμου χρόνου και φυσικά μείωση των εξόδων.

Θα αναφερθώ επιγραμματικά σε κάποια άλλα σημεία που θεωρώ πολύ σημαντικά. Στα θέματα παραεμπορίου, κατάσχεσης και καταστροφής απομιμήσεων, δηλαδή προϊόντων-«μαϊμού», είναι πολύ σημαντική η δημιουργία του Συντονιστικού Κέντρου για την Αντιμετώπιση του Παραεμπορίου. Ήδη από το περασμένο έτος δρομολογήθηκαν μέτρα για την αντιμετώπιση αυτή.

Τώρα οι εκπρόσωποι των τελωνείων, του ΣΔΟΕ, του Λιμενικού, της Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας αλλά και εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων θα μπορούν μέσω του Συντονιστικού Κέντρου να δρουν αποτελεσματικά. Ικανοποιείται έτσι ένα πάγιο αίτημα του εμπορικού κόσμου, που έβλεπε με αγανάκτηση να πωλούνται παρανόμως προϊόντα-«μαϊμού» στα πεζοδρόμια, μπροστά ακριβώς στις βιτρίνες των καταστημάτων τους. Οι καταστηματάρχες δικαίως είχαν αγανακτήσει, αφού η έξαρση του φαινομένου αποτελούσε μεγάλο πλήγμα στους τζίρους τους, ενώ παράλληλα σήμαινε απώλεια εσόδων από φόρους για το κράτος ύψους πολλών δισεκατομμυρίων.

Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να επισημάνω ότι πρέπει πάση θυσία να εξασφαλίσετε τη σωστή και αποτελεσματική λειτουργία αυτού του Συντονιστικού Κέντρου, αφού το παραεμπόριο, όπως και η φοροδιαφυγή, αποτελούν για τη χώρα μας τα βασικότερα καρκινώματα. Και βεβαίως η προσπάθεια αυτή πρέπει να είναι σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των τελωνείων και των αποθηκών.

Στο ζήτημα των πρατηρίων καυσίμων θέλω να καλωσορίσω τις πρωτοβουλίες που συμβάλλουν περαιτέρω στην πάταξη της παράνομης διακίνησης καυσίμων. Είναι σημαντικό που επανακαθορίζονται οι διοικητικές κυρώσεις, ώστε τα όποια πρόστιμα να γίνουν επιτέλους εισπράξιμα και να μη μένουν απλώς στα χαρτιά.

Όσο για τις κυρώσεις σχετικά με παρεμβάσεις στη λειτουργία του συστήματος εισροών-εκροών των πρατηρίων, εκεί το κράτος πρέπει να επιμείνει με αυστηρότητα στην επιβολή των ποινών και των προστίμων, διότι αυτό το πάρτι με τα καύσιμα έχει κοστίσει στους πολίτες πάρα πολύ.

Τέλος, για το ζήτημα και τις αλλαγές στο θεσμό των λαϊκών αγορών θεωρώ θετική την παραμονή της αρμοδιότητας στους δήμους. Οι παρατηρήσεις της ΚΕΔΕ ήταν πολύ σημαντικές, διότι οι δήμοι είναι αυτοί που φέρουν το βάρος και θα πρέπει να έχουν και την ευθύνη της εύρυθμης λειτουργίας των λαϊκών.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης αποτελεί μια βασική πρωτοβουλία για μια πιο δίκαιη και σύγχρονη, πιο αποτελεσματική και πιο ανταγωνιστική Ελλάδα. Το κράτος αποκτά τα απαραίτητα όπλα, για να επιφέρει ένα ουσιαστικό πλήγμα στην αδιαφάνεια και πέφτει άπλετο φως στις διαδικασίες των δημόσιων συμβάσεων. Πρόκειται για ένα ουσιαστικό βήμα για ένα καλύτερο αύριο της πατρίδας μας. Για το λόγο αυτό καλώ όλες και όλους να το στηρίξουμε.»

Προηγούμενο άρθρο Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας για το Δημόσιο Χώρο
Επόμενο άρθρο Κ. Αγόρης για νερό Βραγκιανών: “Οι τοπικοί άρχοντες μας χρωστούν, δεν τους χρωστάμε”