Α. Χαλάτσης: Ισχυροί πυρήνες αντίστασης σε Δήμους και Περιφέρεια Θεσσαλίας


Σε ομιλία του στον Κέδρο ο Αστέρης Χαλάτσης υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας με την Λαϊκή Συσπείρωση, τόνισε μεταξύ των άλλων:

«Οι επικείμενες εκλογές για την ΤΑ αλλά και οι ευρωεκλογές στις 18 και 25 Μάη θα διεξαχθούν σε εποχή βαθύτατης καπιταλιστικής κρίσης.

Οι εκλογές στην ΤΑ σηματοδοτούνται ουσιαστικά, όπως είχαμε προβλέψει σαν ΚΚΕ, από την εφαρμογή στην πράξη των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών στην Περιφερειακή Διοίκηση μετά την ψήφιση του «Καλλικράτη». Αποδείχτηκε στην πράξη ότι αφορούν τις αναγκαίες προσαρμογές των δήμων και των περιφερειών στις νέες ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, στις νέες ανάγκες ανασυγκρότησης του κράτους για να μπορέσει ακριβώς να προσαρμοστεί στις σημερινές απαιτήσεις. Είδαμε αυτή την σύμφυση περιφέρειας-δήμου και επιχειρηματικών ομίλων, μέσα από την υλοποίηση αυτού του τρίχρονου «Καλλικράτη και στην Θεσσαλία και στην Καρδίτσα φυσικά. Πως;

1. Είδαμε τη συρρίκνωση, μέσα από κατάργηση δομών σε περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο, της όποιας δραστηριότητας προς όφελος της ιδιωτικής παρέμβασης που έχει κύριο γνώμονα το κέρδος. Έτσι μια σειρά ζητήματα, όπως η αντισεισμική θωράκιση, η αντιπλημμυρική προστασία, μια σειρά έργα και υποδομές, που θα βελτίωναν τις συνθήκες διαβίωσης των λαϊκών στρωμάτων, όχι μόνο δεν υλοποιούνται, αλλά παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες.

2.Είδαμε την παραχώρηση, μέσα από τη γενίκευση των συμβάσεων παραχώρησης, άρα και των ΣΔΙΤ, λειτουργιών, δράσεων, υπηρεσιών, αλλά και έργου, το οποίο έκαναν οι δήμοι τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και η περιφέρεια.

3.Είδαμε την επιδείνωση της κατάστασης των εργαζομένων στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση. Η Περιφέρεια της Θεσσαλίας. εφάρμοσε τα διάφορα προγράμματα κοινωνικής εργασίας με τα 5μηνα, με δράση ΜΚΟ, «προγράμματα μαθητείας» που στην πράξη πρόκειται για τζάμπα και ανασφάλιστη εργασία και ανακύκλωση της ανεργίας. Ταυτόχρονα συνέβαλαν στο να εμπορευματοποιηθούν ακόμα περαιτέρω μια σειρά λαϊκές ανάγκες.»

Συνεχίζοντας ο Αστέρης Χαλάτσης την ομιλία έθεσε το ερώτημα:

«Ποια είναι η άλλη αντίληψη; Γιατί να ψηφίσει κάποιος τον υποψήφιο του ΚΚΕ, της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και πώς θα συνεισφέρει στην αναχαίτιση σκληρών καταστάσεων που βιώνει η λαϊκή οικογένεια, ο εργαζόμενος, άνεργος, ο νέος της Καρδίτσας;

Εμείς λέμε καθαρά, συνέχισε, ότι αν δεν έρθεις σε συνολικότερες ρήξεις και απειθαρχία με αυτές τις πολιτικές, δεν θα μπορέσεις να αντιμετωπίσεις τις αυξημένες λαϊκές ανάγκες σήμερα και να αξιοποιήσεις το σύνολο των δυνατοτήτων που υπάρχουν για να ικανοποιηθούν αυτές οι ανάγκες.

Αυτό που απαιτείται είναι να διαμορφωθούν ισχυροί πυρήνες αντίστασης σε δήμους του νομού και περιφέρεια για να δυσκολέψουν τους εκλεγμένους στο να υλοποιήσουν την αντιλαϊκή πολιτική. Με την ψήφο μας δηλαδή να διαμορφώσουμε τέτοιου είδους συνθήκες οι οποίες θα έχουν ως αποκούμπι, στην επίθεση την οποία θα δεχθούμε την ισχυρή παρουσία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στα Δημοτικά και Περιφερειακό Συμβούλιο, ούτως ώστε να μπορέσει να προβάλει τα δίκαια αιτήματα τα οποία υπάρχουν, να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η φωνή της και ταυτόχρονα να δυσκολέψει στο να ληφθούν αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα. Να είστε σίγουροι ότι αυτό θα γίνει από οποιαδήποτε θέση, είναι η Λαϊκή συσπείρωση δηλαδή και σε περίπτωση εκλογής. Τότε πάλι από θέση αντιπολίτευσης θα αντιπαρατεθούμε στην ισχύουσα πολιτική, στις επιλογές και τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κεφαλαίου. Δηλαδή, θα είμαστε αντιπολίτευση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα αντιλαϊκά μέτρα και από τη θέση της περιφερειακής αρχής. Άρα, αυτά που λέμε προεκλογικά, θα υλοποιήσουμε και μετεκλογικά, αρνούμενοι να συμβιβαστούμε στο νομοθετικό πλαίσιο, διότι ακριβώς προσαρμογή στο νομοθετικό πλαίσιο σημαίνει ότι θα συμμετέχουμε διαχειριζόμενοι μια βαθιά αντιλαϊκή πολιτική.

Είμαστε σε καθημερινή επαφή με συζητήσεις, περιοδείες, συσκέψεις στους χώρους δουλειάς, στις συνοικίες και στα χωριά. Τα βασικά ζητήματα που οι λαϊκές, αγροτικές οικογένειες μας θέτουν, αφορούν τις συνθήκες διαβίωσης, που έχουν να κάνουν κύρια με την ανεργία. Άρα, εδώ πέρα, άμεσο ζήτημα είναι ακριβώς να προβληθούν οι στόχοι ανακούφισης των ανέργων, το συνολικό πλαίσιο το οποίο προβάλλει το ΚΚΕ και η ανάγκη οργάνωσης των ανέργων. Είναι τα ζητήματα που αφορούν την Υγεία, την Περίθαλψη τα Φάρμακα, η εμπορευματοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το κλείσιμο κλινικών, τα χαράτσια…Τα χαράτσια που δεν έχουν να κάνουν μόνο με το υπουργείο Οικονομικών, έχουν να κάνουν και με τα δημοτικά τέλη, την Τοπική Διοίκηση…Τον ενιαίο φόρο ακινήτων θα τον μεταβιβάσουν στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση, στους δήμους ενδεχόμενα.»

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Αστέρης Χαλάτσης κάλεσε του κατοίκους του Κέδρου να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή, της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Δήμο Σοφάδων και στην Περιφέρεια, γιατί:

«Εμείς πηγαίνουμε κόντρα στο ρεύμα και κόντρα στη λογική όλων των άλλων κομμάτων, κόντρα στην ανάγκη οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων, στην ανάγκη ανταποδοτικότητας. Αυτή η λογική είναι αντιδραστική λογική, ακριβώς γιατί βάζει στο τραπέζι ότι για να έχεις αναβαθμισμένες υπηρεσίες ή παροχή έργου, πρέπει να βάλεις πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη. Θα δούμε μέσα από αυτήν τη διαδικασία ευρύτερα λαϊκά στρώματα να μην μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για ύδρευση, ηλεκτροδότηση. Γι’ αυτό λέμε ότι άμεσα συμβάλλουν στην υλοποίηση αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής και μάλιστα αλφαδιασμένοι στον ίδιο βαθμό, ανεξάρτητα αν είχαν εκλεγεί κάτω από τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ ή ως ανεξάρτητοι ή «αντάρτες». Γιατί δεν είναι τυχαίο ότι τόσο στην Ένωση Περιφερειών όσο και στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας οι αποφάσεις ήταν ουσιαστικά ομόφωνες, πλην της διαφωνίας την οποία κατέθεταν οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» όπως συνέβη και στο περιφερειακό συμβούλιο της Θεσσαλίας.»

Προηγούμενο άρθρο Αγόρασε 70 τόνους καλαμπόκι με πλαστές επιταγές
Επόμενο άρθρο Η Καρ.Πό.Σ ενημερώθηκε για την πορεία των έργων από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Καρδίτσας