Ειδήσεις

Βασίλης Τσιάκος: Η επιδίωξή μας είναι να πορευτούμε όλοι μαζί


Ένα πρώτο στίγμα των στόχων και της πολιτικής του είχε τη δυνατότητα να δώσει ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την Αυτοδιοίκηση που οργάνωσε η Ν.Δ. την περασμένη Παρασκευή και κατά τη διάρκεια της οποίας το κόμμα ανακοίνωσε επίσημα τη στήριξή του στην υποψηφιότητά του για το Δήμο Καρδίτσας.

Πιο αναλυτικά, η ομιλία του είχε ως εξής:

«Είναι μεγάλη η τιμή για μένα, η ιστορική παράταξη μας να με προτείνει για υποψήφιο δήμαρχο Καρδίτσας. Θέλω από το βήμα αυτό πρώτα από όλα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο μας Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί η μεγάλη δημοκρατική και ιστορική παράταξη της χώρας, που χθες συμπλήρωσε 44 χρόνια ζωής στα πολιτικά πράγματα της χώρας, με τιμά με τη στήριξη της. Όπως θέλω θερμά να ευχαριστήσω τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής κ. Λευτέρη Αυγενάκη αλλά και το συμπολίτη Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας  της Ν.Δ. Κώστα Τσιάρα, για την μεγάλη τιμή που μου κάνουν να βρίσκονται εδώ σήμερα σε αυτό το νέο ξεκίνημα που επιχειρούμε όλοι μαζί. Θερμές είναι οι ευχαριστίες μου και για  τους πολιτευτές, τους δημάρχους, τους περιφερειακούς συμβούλους, τα στελέχη του κόμματος αλλά και όλους εσάς που βρίσκεστε εδώ σήμερα.

Θα μου επιτρέψετε κυρίες και κύριοι χωριστά να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη μας τον Κώστα Αγοραστό. Έναν άνθρωπο, έναν πολιτικό, ο οποίος πίστεψε σε μένα και μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω τον υπέροχο κόσμο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Του χρωστάω πολλά και τον διαβεβαιώνω ότι όπως ξεκινήσαμε μαζί, θα συνεχίσουμε μαζί να αγωνιζόμαστε για μια Καρδίτσα της ανάπτυξης, για μια Θεσσαλία της ανάπτυξης.

Κυρίες και κύριοι

Η τιμή είναι μεγάλη, αλλά και η ευθύνη είναι μεγάλη. Η τοπική αυτοδιοίκηση στη χώρα μας αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα αλλά έχει και πολλούς ρόλους. Είναι ένα κύτταρο δημοκρατίας, είναι ένα κύτταρο ανάπτυξης και ένα σημείο αναφοράς για την καθημερινότητα του πολίτη.

Οι πολίτες ζητούν από τις δημοτικές αρχές να βρίσκονται δίπλα τους στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.  Από το μικρό  που μπορεί να είναι ένα χαλασμένο πεζοδρόμιο, μια καμένη λάμπα, ένα αδέσποτο που υποφέρει και που ίσως μερικές φορές γίνεται επιθετικό, μέχρι και το μεγάλο, που μπορεί να είναι το στοίχημα ή αν θέλετε η διαδικασία  η πόλη τους να μετέχει της γενικότερης οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης μιας ευρύτερης περιοχής και να μην μένει πίσω.

Κυρίες και κύριοι

Οι εποχές αλλάζουν και το ζήτημα είναι ότι στις ημέρες μας ο κόσμος τρέχει πολύ γρήγορα. Οι εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο δεν περιμένουν κανέναν. Οποίος δεν μπορεί να ακολουθήσει μοιραία μένει πίσω.

Εκείνο που πραγματικά χρειαζόμαστε για να βγούμε μπροστά δεν είναι τόσο τα κρατικά ή τα Ευρωπαϊκά κονδύλια, που βεβαίως και αυτά είναι απαραίτητα . Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι νέες ιδέες, νέες αντιλήψεις για το πώς θέλουμε τον Δήμο μας. Χρειάζεται να έχουμε θέση και άποψη για το που θέλουμε να οδηγηθούν τα πράγματα. Χρειάζεται να ξέρουμε πως θα τοποθετηθούμε σε μια διαδικασία διαρκούς ανάπτυξης.

Ξέρετε δεν είμαι ειδικός σε θέματα ανάπτυξης, αντιλαμβάνομαι όμως ότι μια αναπτυξιακή διαδικασία είναι πολυσύνθετη και εν πολλοίς αυτοτροφοδοτούμενη. Απλά να το πω: Η ανάπτυξη σταδιακά φέρνει περισσότερη ανάπτυξη.  Χρειάζεται να έχουμε ανοικτό μυαλό για να δούμε τις ευκαιρίες, να τις αναγνωρίσουμε και να τις αξιοποιήσουμε προς όφελος των συμπολιτών μας.

Η Καρδίτσα είναι ένα τυπικός επαρχιακός Δήμος με όλα τα θετικά και αρνητικά που περιλαμβάνουν αυτής της μορφής οι Δήμοι.

Ο Δήμος μας θα έλεγα ότι είναι ένας διαχειρίσιμος Δήμος. Η ζωή σε μια επαρχιακή πόλη όπως η Καρδίτσα έχει πολλά θετικά καθώς οι αποστάσεις είναι μικρές, οι άνθρωποι συνήθως γνωρίζονται μεταξύ τους, οι μετακινήσεις είναι εύκολες, η έννοια της γειτονίας είναι ακόμη ζωντανή, η κοινωνική αλληλεγγύη είναι πιο ισχυρή. Θα μπορούσα ακόμη να απαριθμήσω αρκετά καλά για την ζωή σε μια επαρχιακή πόλη σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα. Αυτό που κυρίως ωστόσο λείπει από Δήμους αντίστοιχου μεγέθους, και φυσικά και από την Καρδίτσα, είναι οι προοπτικές για τους νέους ανθρώπους και όχι μόνο. Ας κοιτάξουμε γύρω μας. Ελάχιστες οι πραγματικές ευκαιρίες. Σχεδόν ανύπαρκτη η καινοτομία. Λίγες οι δυνατότητες  για να κάνεις επαγγελματική καριέρα στον ελεύθερο στίβο.

Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι τα παραπάνω δεν είναι δουλειά μιας Δημοτικής Αρχής. Όμως αν το πει αυτό θα κάνει λάθος.

Γιατί σήμερα η Αυτοδιοίκηση έχει πολύπλευρους ρόλους. Μπορεί και πρέπει να διαδραματίζει ρόλο, στην ανάπτυξη, στην ευημερία του δημότη της, στην επίλυση των κοινωνικών ζητημάτων, στον πολιτισμό, στη μόρφωση και σε πολλά άλλα θέματα.

Φίλες και φίλοι

Έχοντας ήδη μια σημαντική εμπειρία στο χώρο της αυτοδιοίκησης θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να εκλεγούμε στο Δήμο Καρδίτσας και να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο για όλους τους Δημότες μας.

Σταδιακά θα εξειδικεύσουμε τις θέσεις του συνδυασμού μας και θα καταθέσουμε προτάσεις και απόψεις για όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν.

Η σημερινή εκδήλωση δεν μπορεί και δεν έχει το χαρακτήρα της ανακοίνωσης θέσεων.

Θέλω ωστόσο κλείνοντας να επισημάνω τα παρακάτω:

Η επιδίωξη μας είναι να πορευτούμε όλοι μαζί. Στο συνδυασμό μας έχουν θέση όλοι όσοι έχουν θέση και άποψη για το πως μπορεί η Καρδίτσα να γίνει καλύτερη.

Το κάλεσμα προς όλους για συμμετοχή στην κοινή μας προσπάθεια είναι δεδομένο και είμαι σίγουρος πως η ανταπόκριση θα είναι μεγάλη.

Όπως είμαι σίγουρος ότι η νέα πορεία μας θα στεφθεί με επιτυχία”.

Προηγούμενο άρθρο Επαφές του Κώστα Αγοραστού στις Βρυξέλλες
Επόμενο άρθρο Οι Φίλοι του Μουσείου Πόλης και η σύγχρονη μουσειακή πρακτική