Ειδήσεις

Οι Φίλοι του Μουσείου Πόλης και η σύγχρονη μουσειακή πρακτική


Η Ελληνική Ομοσπονδία Φίλων Μουσείων σε συνεργασία με το σωματείο των Φίλων του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου διοργάνωσε Πανελλήνιο Συνέδριο, στο οποίο προσκλήθηκαν σωματεία Φίλων διαφόρων ελληνικών μουσείων. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 5-7 Οκτωβρίου 2018 στην Αγριά Βόλου και είχε τίτλο: “Οι Φίλοι των Μουσείων στη σύγχρονη Μουσειακή πρακτική. Νεωτερικότητα και προβληματισμοί στον Ευρωπαϊκό και Διεθνή χώρο”.

Σκοπός του Συνεδρίου ήταν η αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών με τα Μουσεία και των φορέων πολιτισμού γενικότερα, η γνωριμία και οι σχέσεις των Σωματείων, η ανταλλαγή απόψεων, προτάσεων και καλών πρακτικών και η δυνατότητα εφαρμογής τους στο σύγχρονο κοινωνικό πλαίσιο.

Τίτλος της εισήγησης των Φίλων του Μουσείου Πόλης, την οποία παρουσίασε η Βάσω Τσουλά,  γραμματέας του συλλόγου, ήταν “Ο ρόλος των Σωματείων Φίλων Μουσείων σε ένα μεταβαλλόμενο μουσειακό – κοινωνικό τοπίο. Φίλοι Μουσείου Πόλης Καρδίτσας: η εμπειρία μας”. Αρχικά επιχειρήθηκε μια σύντομη παρουσίαση των φάσεων ανάπτυξης του Ιστορικού – Λαογραφικού Μουσείου “Λ. & Ν. Σακελλαρίου”- Κέντρου Τεκμηρίωσης & Επικοινωνίας Δήμου Καρδίτσας (Μουσείο της Πόλης) από την ίδρυσή του το 1980 ως σήμερα, με έμφαση στα δύο του παραρτήματα (Μουσείο Ύδρευσης άλσους Παπαράντζας και Πολυχώρος Καρδιτσομαγούλας). Οι “Φίλοι” εξέθεσαν στη συνέχεια τα επίκαιρα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Μουσείο Πόλης και τους τρόπους, με τους οποίους το συγκεκριμένο σωματείο βοηθά στην επίλυσή τους.

Τονίστηκε η αναγκαιότητα ύπαρξης σωματείων Φίλων Μουσείων λόγω της έλλειψης ικανοποιητικών τακτικών πόρων και επαρκούς προσωπικού, της ανάγκης προώθησης κοινωνικής διαβούλευσης και άμεσης αξιοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Έγινε επίσης μια σύντομη παρουσίαση των πλούσιων και απτών αποτελεσμάτων της συνεργασίας του σωματείου των Φίλων με την επιστημονική ομάδα του Μουσείου Πόλης, με έμφαση σε εκπαιδευτικά έντυπα, cd-rom και ψηφιακές πλατφόρμες, όπως ο “Ιστοριότοπος”,  επιστημονικές ημερίδες, παιχνίδια κρυμμένου θησαυρού, προγράμματα ξεναγήσεων στην πόλη με ποδήλατο, επισκέψεις σε θεσσαλικά μουσεία, και δημιουργία νέων συλλογικοτήτων, όπως το Δίκτυο Ιστορικών και Λαογραφικών Μουσείων και συλλογών Ν. Καρδίτσας και η πρόσφατη πρωτοβουλία της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας. Κλείνοντας, οι Φίλοι του Μουσείου Πόλης κατέθεσαν τις προτάσεις τους για την ανάγκη της δικτύωσης των σωματείων Φίλων μουσείων σε περιφερειακό επίπεδο καθώς και για τη δημιουργία αποθετηρίου δράσεων και καλών πρακτικών, το οποίο θα διευκολύνει την αλληλεπίδραση και την συνεργασία τους.

 

Προηγούμενο άρθρο Βασίλης Τσιάκος: Η επιδίωξή μας είναι να πορευτούμε όλοι μαζί
Επόμενο άρθρο Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδρομή του ΚΑΠΗ Μουζακίου