«Βερβερίτσα πιρπατεί, τον θεό παρακαλεί.


Θέ μου, ρίξε μια βροχή, μια βροχή, καλή βροχή…» Είναι η αρχή μόνο από το τραγούδι της «Μπιρμπιρίτσας», που έλεγαν τα μικρά παιδιά στις Καμινάδες Καρδίτσας ως τη δεκαετία του 1970 κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης του ομώνυμου δρωμένου με σκοπό, τι άλλο; Την πρόκληση βροχής, της τόσο αναγκαίας για τη διψασμένη γη της Θεσσαλίας και τις καλλιέργειές της. Τα δρώμενο είναι γνωστό ως «Βερβερίτσα», «Περπερίτσα», «Μπιρμπιρίτσα», «Ντοντουλίτσα», «Περπερούνα» σ’ όλη την Ελλάδα και, ειδικότερα, στη Θεσσαλία. Αυτό λαμβάνει χώρα σε περιπτώσεις παρατεταμένης ανομβρίας και μακράς ξηρασίας. Πρόκειται για δρώμενο της ύστερης άνοιξης, του καλοκαιριού και του πρώιμου φθινοπώρου και, μάλιστα, της λαϊκής θρησκείας, που ενέχει στοιχεία ειδωλολατρικής φύσης, απ’ όπου ανάγεται, και είναι παράλληλο με την επιτέλεση λιτανειών της «επίσημης» θρησκείας.

Το δρώμενο έχει ως εξής: τα μέλη της κοινότητας αποφασίζουν να επιλέξουν ένα κορίτσι μικρής ηλικίας, αγνό και, συνήθως, από τις πιο φτωχές οικογένειες. Φορώντας το ένα λευκό πουκάμισο ή γυμνό από τη μέση και πάνω, το ντύνουν με πρασινάδες (συνηθέστερα για τη Θεσσαλία «βούζια»). Κρατώντας ένα ταψί ανάποδα θα περάσει από όλα τα σπίτια με τη συνοδεία και άλλων κοριτσιών ή και αγοριών, που κρατούν στα χέρια τους ενίοτε τις εικόνες των σπιτιών τους, και θα τραγουδήσουν γυρνώντας η κοπέλα γύρω απ’ αυτή τους παραπάνω στίχους. Οι τελευταίοι στίχοι «…για να γίν’ τα στάρια, για να γίν’ τα σάμια κι τα καλαμπόκια» δηλώνουν την ευετηριακή σκοπιμότητα επιτέλεσης του εθίμου, που είναι η πλούσια συγκομιδή μέσω της πρόκλησης βροχής για τις ξερικές καλλιέργειες των δημητριακών, που υπήρχαν, παλιότερα, στη Θεσσαλία. Στη συνέχεια η νοικοκυρά υποδέχεται το κορίτσι με μια κανάτα νερό, το οποίο ρίχνει πάνω στο ταψί, που κρατά η κοπέλα, και, ακολούθως, κερνά την ομάδα των κοριτσιών ή και παιδιών με χρήματα, γλυκίσματα και ξηρούς καρπούς.    

Αυτό το δρώμενο αποφάσισε να αναβιώσει μετά από πολλά χρόνια ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καμινάδων Καρδίτσας, σε συνεργασία με τη Λαογραφική Εταιρεία Χορευτικών και Μουσικών Μελετών «Νικόλαο Πλαστήρα» και με γυναίκες από το δ. δ. του Αρτεσιανού του Δήμου Καρδίτσας, παρουσιάζοντας παραδοσιακά τραγούδια καθώς και χορούς της περιοχής μας, στο χώρο γύρω από το ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας. Αποφασίζοντας από κοινού να ταράξουν την ησυχία των ημερών και να καταστήσουν την Καρδίτσα, πόλη των λαϊκών δρώμενων, και να δώσουν σ’ όλους την ευκαιρία να έλθουν σε συνάντηση με το πλούσιο εθιμικό βίο της κοινότητας, είτε επαναφέροντας παλιές θύμησες και μνήμες είτε δίνοντας κάποιες εικόνες με την πραγματοποίηση των δρωμένων. Για το παραπάνω δρώμενο το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1 Ιουνίου, το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Καμινάδων παραχώρησε συνέντευξη τύπου.

Προηγούμενο άρθρο Συμφωνία ΕΑΣ Καρδίτσας & Τρικάλων
Επόμενο άρθρο ΟΣΔΕ 2008 - Πρόγραμμα Υποβολής Αιτήσεων