Συμφωνία ΕΑΣ Καρδίτσας & Τρικάλων


Εντός των ημερών η αναγγελία της συνεργασία με την ΕΑΣ Λάρισας.

Οι βασικές παράμετροι του συμφωνητικού και η τιμολογιακή πολιτική για τους παραγωγούς.

Με ευοίωνες προοπτικές ξεκίνησε η συγκομιδή των σιτηρών από τους παραγωγούς.

Εξίσου ευοίωνες είναι οι προοπτικές και για την τοπική ΕΑΣ Καρδίτσας η οποία για πρώτη φορά, θα συνεργαστεί με τη γειτονική ΕΑΣ Τρικάλων για την παραλαβή των σιτηρών του Νομού μας. Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι γνωστή από καιρό. Το νεότερο της υπόθεσης είναι η οριστικοποίηση της συμφωνίας μεταξύ των δύο Ενώσεων που επικυρώθηκε κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας. Σε γενικές γραμμές, η συμφωνία προβλέπει την πληρωμή επιπλέον 1,5 λεπτών το κιλό για τους Καρδιτσιώτες παραγωγούς που θα μεταφέρουν τις ποσότητές τους, στα σιλό της Τρικαλινής ΕΑΣ. Επίσης, προβλέπει τα οφέλη για την ΕΑΣ Καρδίτσας.

Έτοιμοι οι χώροι στον όμορο Νομό

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι προετοιμασίες της Ένωσης Τρικάλων για την παραλαβή και αποθήκευση των σιτηρών. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, υπάρχει η δυνατότητα για αποθήκευση τουλάχιστον 10.000 τόνων. Μόλις, αδειάσουν τα σιλό από το καλαμπόκι που παραμένει αποθηκευμένο από πέρυσι, εκτιμάται ότι ο αποθηκευτικός χώρος στα σιλό της Ένωσης, θα ανέλθει στους 14.000 τόνους.

Και σε αποθήκες

Πέρα από τα σιλό, σιτάρι θα συγκεντρωθεί και στις αποθήκες βάμβακος στο Μεγαλοχώρι Τρικάλων. Για αυτό το λόγο, καθαρίζονται οι συγκεκριμένοι χώροι και προετοιμάζονται κατάλληλα για να υποδεχθούν τα σιτηρά.

Στόχος της Ένωσης Τρικάλων, όπως τουλάχιστον τον εμφανίζει η διοίκησή της, είναι η παραλαβή όσο το δυνατόν περισσοτέρων ποσοτήτων σιταριού και κριθαριού προκειμένου, αφενός να στηριχθεί η τιμή του προϊόντος και αφετέρου για να ενισχυθεί και η παρουσία της ΕΑΣ Τρικάλων στην αγορά των δημητριακών.

Οι τιμές

Οι τιμές που παραδίδουν οι παραγωγοί το σιτάρι παραμένουν ανοιχτές. Οι παραγωγοί βέβαια, θα εισπράξουν μία προκαταβολή με την παράδοση του προϊόντος αν θέλουν, αλλά η τελική τιμή θα διαμορφωθεί στην πορεία. Σύμφωνα με τα στελέχη, το μεγαλύτερο κέρδος από την εμπορία και πώληση των σιτηρών στις μεγάλες αλευροβιομηχανίες, θα επιστρέψει στους παραγωγούς, όπως άλλωστε, έγινε και κατά την περσινή περίοδο, με την επιστροφή χρημάτων στους σιτοκαλλιεργητές που προτίμησαν την ΕΑΣ Τρικάλων, μήνες μετά την παράδοση των ποσοτήτων τους.

Ο κ. Πετρόπουλος

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Καρδίτσας κ. Απόστολος Πετρόπουλος, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση: «Μετά από πολλά χρόνια η Ένωση Καρδίτσας είναι στην ευχάριστη θέση σήμερα να αναγγείλει τη συνεργασία με τις δύο Ενώσεις Τρικάλων και Λάρισας. Με την Ένωση Τρικάλων έχουμε έρθει σε πλήρη συμφωνία. Εντός των ημερών θα έρθουμε και με της Λαρίσης. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναγγείλουμε στον κόσμο ότι κάνουμε συγκέντρωση σιτηρών για λογαριασμό των παραγωγών με ανοιχτές τιμές μέχρι και τέλη Σεπτεμβρίου για την ΕΑΣΚ Τρικάλων. Με την ΕΑΣΚ Λάρισας μεθαύριο θα ξέρουμε μέχρι πότε θα είναι ανοιχτές τιμές. Θα μπορεί ο κάθε παραγωγός δηλαδή, αν θέλει, να πάρει μέχρι και 15 λεπτά το κιλό προκαταβολή. Πιστεύουμε ότι είναι ένα καλό ξεκίνημα να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τον κόσμο και τους παραγωγούς για να απολαύσουν καλύτερες τιμές έπειτα από το περσινό μεγάλο φιάσκο για το Νομό Καρδίτσας που πούλησε έναντι των άλλων νομών σε εξευτελιστικές τιμές το σιτάρι του. Πιστεύω ότι ο κόσμος θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα που κάνουμε για το καλό το δικό τους. Σημειώνω ότι για την περιοχή της Καρδίτσας θα γίνονται συγκεντρώσεις στις αποθήκες των παλιών Εκκοκκιστηρίων στο σταθμό. Για τις περιοχές εκτός θα ενημερώνουν την Ένωση και με μέριμνα αυτής θα μεταφέρονται κατευθείαν στα Τρίκαλα».   

Προηγούμενο άρθρο Αποσύρθηκαν όλα τα ηλιέλαια από την Καρδιτσιώτικη αγορά
Επόμενο άρθρο «Βερβερίτσα πιρπατεί, τον θεό παρακαλεί.