Βοτανικός Κήπος Νεοχωρίου


 

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αειφορική διαχείριση και περιβαλλοντική προστασία στην περιοχή της λίμνης Ν. Πλαστήρα η Αναπτυξιακή Καρδίτσας Α.Ε. δημιούργησε μια πρωτότυπη υποδομή για τα δεδομένα μιας ορεινής μειονεκτικής περιοχής  η οποία χαρακτηρίζεται από το αξιόλογο φυσικό περιβάλλον αλλά και την πληθυσμιακή συρρίκνωση. Η προσπάθεια χρηματοδοτήθηκε από τα προγράμματα LIFE και Ε.Π.ΠΕΡ.

Ο ΣΤΟΧΟΣ

Η δημιουργία μιας περιβαλλοντικής υποδομής «πεδίου» στην περιοχή της λίμνης Ν. Πλαστήρα για την ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού γύρω από τη χλωρίδα, τα οικοσυστήματα της περιοχής και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Παράλληλα, η υλοποίηση του πρακτικού μέρους πρότυπων εκπαιδευτικών προγραμμάτων τα οποία αφορούν νέους που ενδιαφέρονται για επαγγελματική ή εθελοντική δραστηριοποίηση σε σχέση με το φυσικό περιβάλλον. Εργαλείο για τα παραπάνω, αποτελεί η συγκέντρωση και αποθεματοποίηση μέρους των χλωριδικών στοιχείων της περιοχής.Τέλος, βασικός στόχος της ίδρυσης του Βοτανικού Κήπου είναι η ανάπτυξη και προώθηση του οικοτουρισμού.

ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ:
* Λειτουργία σε καθημερινή βάση για την ενημέρωση του κοινού.
* Παραγωγή αναπαραγωγικού υλικού για τη διατήρηση και πολλαπλασιασμό σπάνιων ειδών φυτών.
* Αξιοποίηση του Βοτανικού Κήπου ως εργαστηρίου πεδίου για την πρακτική εκπαίδευση νέων (μαθητών, επιστημόνων, εθελοντών).
* Υλοποίηση πρότυπων εκπαιδευτικών περιβαλλοντικών προγραμμάτων.
* Υποστήριξη δράσεων προγραμμάτων περιβαλλοντικής προστασίας.
* Πολλαπλασιασμός και πώληση ειδών φυτών.
* συνεχής εμπλουτισμός της αποθεματοποιημένης χλωρίδας με νέα είδη.
* Παραγωγή εκπαιδευτικού και ενημερωτικού υλικού.
* Λειτουργία μικρού αναψυκτηρίου.

ΤΑ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:
* Λειτουργία μιας υποδομής υποστήριξης του φυσικού περιβάλλοντος.
* Εξαγωγή επιστημονικής πληροφορίας για το περιβάλλον της περιοχής.
* Αναστολή της υποβάθμισης των φυσικών οικοσυστημάτων και διατήρηση του ιδιαίτερου φυσικού περιβάλλοντος.
* Υποστήριξη της βιοποικιλότητας της περιοχής.
* Υποστήριξη του οικοτουρισμού και της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής.
* Εκπαίδευση των νέων επιστημόνων της ευρύτερης περιοχής.
* Διεξαγωγή περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, έρευνας και ενημέρωσης.

ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Ο Βοτανικός Κήπος λειτουργεί με τη φροντίδα του στελεχιακού δυναμικού  του τμήματος περιβάλλοντος της Αναπτυξιακής Καρδίτσας Α.Ε. ενώ υποστηρίζεται επιστημονικά από:
– τον τομέα Οικολογίας & Ταξινομικής, τμήμα Βιολογίας του Παν/μιου Αθηνών
– Τ.Ε.Ι. Δασοπονίας Καρδίτσας

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

Ο Βοτανικός Κήπος εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 1998 και συνεχίζει τη λειτουργία του έως σήμερα. Πρόκειται για μια έκταση 10 στρεμμάτων στην οποία έχει γίνει η συγκέντρωση και αποθεματοποίηση μέρους των χλωριδικών στοιχείων της ευρύτερης περιοχής της λίμνης Ν. Πλαστήρα Ν. Καρδίτσας, αλλά και γενικότερα του Ελλαδικού χώρου.

Τοποθεσία

Ο Βοτανικός Κήπος Νεοχωρίου βρίσκεται στην προστατευόμενη περιοχή («περιοχή Οικοανάπτυξης») λίμνης Ν. Πλαστήρα, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Νεβρόπολης Αγράφων και βρίσκεται σε επαφή με τη λίμνη στις περιόδους ανόδου της στάθμης των νερών της. Η έκτασή του ανέρχεται σε 10 στρέμματα. Ο Βοτανικός Κήπος απέχει 33 χιλιόμετρα (σε καλό δρόμο) από την πόλη της Καρδίτσας.

Ο Βοτανικός κήπος γειτνιάζει με:

  • * Την αρχή του ποδηλατόδρομου που οδηγεί στην πλαζ Πεζούλας.
  • * Τον αθλητικό χώρο της θέσης Πεύκη.
  • * Το Ναυταθλητικό κέντρο που παραχωρήθηκε από το Δήμο Νεβρόπολης για να καλύψει τις ανάγκες των φοιτητών του τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) Τρικάλων (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας).

Προηγούμενο άρθρο Σε νηπιακό στάδιο η καινοτομία των επιχειρήσεων ξύλου-επίπλου
Επόμενο άρθρο Λέει τα πράγματα με το όνομά τους