Βρώμικη βιομηχανία προσλήψεων μολύνει τη χώρα


(Του Ντίνου Χρ. Ρόβλια, Βουλευτή Καρδίτσας, μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ).

(Δημοσιεύτηκε στο ΕΘΝΟΣ την 12-8-2008).

Αποκαλύψαμε πριν λίγες ημέρες ότι από τις 7 Μαρτίου 2004 έως τις 30 Ιουνίου 2008 έχουν εγκριθεί 671.016 προσλήψεις διαφόρων κατηγοριών στο δημόσιο τομέα. Μιλάμε για 600 περίπου εγκρίσεις προσλήψεων ανά εργάσιμη ημέρα! Ο κ. υπουργός των εσωτερικών δεν αμφισβήτησε ούτε έναν αριθμό στους τριάντα τρεις (33) αναλυτικούς πίνακες που συνοδεύουν τις αποκαλύψεις μας. Τι να αμφισβητήσει άλλωστε αφού τα στοιχεία που δημοσιοποιήσαμε προέρχονται από το υπουργείο του…

Μια μεγάλη και άθλια βιομηχανία προσλήψεων στο δημόσιο τομέα λειτουργεί αυθαίρετα στη χώρα μας από τον Μάρτιο του 2004. Μια βιομηχανία που έχει εγκρίνει, μεταξύ των άλλων, 126.246 προσλήψεις συμβασιούχων και 261.665 προσλήψεις ορισμένου χρόνου και εποχικού προσωπικού. Στόχος: η κομματική εξάρτηση, θύματα: οι άνεργοι νέοι, τρόπος: το μέσον, απαιτούμενα προσόντα: αδιάφορα, διαδικασία: αδιαφανής.

Προσλαμβάνονται συμβασιούχοι και εποχικοί με αλλεπάλληλες συμβάσεις ομηρίας για θέσεις που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Προσλαμβάνονται άλλοι, που δεν χρειάζονται και δεν έχουν ούτε γραφεία να ακουμπήσουν την απραξία τους. Το «καλό και φιλόξενο» νεοδημοκρατικό δημόσιο πουλάει θέσεις και υποσχέσεις,  εκμεταλλεύεται άγρια και ασύδοτα την αγωνία των νέων για εργασία, εκμαυλίζει συνειδήσεις, διογκώνει το κράτος, καταρρακώνει την αξιοπρέπεια των υποψηφίων, αποδεικνύει απίστευτη εφευρετικότητα στο να παρακάμπτει το ΑΣΕΠ και οποιοδήποτε αντικειμενικό σύστημα προσλήψεων. Το «αυτί τους δεν ιδρώνει» ούτε από τις καταγγελίες, ούτε από την κατακραυγή. Καταπατούν, μ’ ένα ρεσιτάλ πολιτικού αμοραλισμού, όλες τις δικές τους υποσχέσεις για αξιοκρατία. Άξιοι έγιναν οι ημέτεροι , από τότε που ο κ. Καραμανλής κατέκτησε την εξουσία.

Αυτή η βρώμικη βιομηχανία προσλήψεων μολύνει το πολιτικό περιβάλλον της χώρας. Το μολύνει γιατί παραβιάζει το Σύνταγμα, που επιβάλει αντικειμενικό σύστημα προσλήψεων. Το μολύνει γιατί παραβιάζει το Κοινοτικό δίκαιο σε σχέση με τους συμβασιούχους. Το μολύνει γιατί αποθεώνει όλες τις μορφές έκνομης και ανήθικης συναλλαγής μεταξύ «αρχόντων», μεσαζόντων και πολιτών.

Το σύστημα προσλήψεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι φαύλο και διεφθαρμένο, τόσο ως προς τον σχεδιασμό του, όσο και ως προς την εκτέλεσή του. Το σύστημα προσλήψεων που υπόσχεται ότι θα εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει πια συμβασιούχους και όλες οι προσλήψεις του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα θα γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς βέβαια τις περιβόητες συνεντεύξεις της ντροπής.

Στις καταγγελίες μας, ο κ. υπουργός των εσωτερικών επέλεξε αυτή τη φορά την πολιτική σιωπή. Αποφάσισε προφανώς να σταματήσει πλέον να σηκώνει αυτός μόνος όλες τις αμαρτίες προσλήψεων της κυβέρνησης της Ν.Δ. Μιας κυβέρνησης που βουλιάζει σταθερά στην κινούμενη άμμο της αμείλικτης καθημερινότητας, της ανεξέλεγκτης ακρίβειας και των συνεχών αποκαλύψεων σκανδάλων. Όμως, όταν γίνονται αποκαλύψεις και καταγγελίες από την αξιωματική αντιπολίτευση σε βάρος της κυβέρνησης με συγκεκριμένα και αδιάσειστα στοιχεία, η πολιτική σιωπή επιβεβαιώνει την πολιτική ενοχή. Μια πολιτική ενοχή που έρχεται να προστεθεί στις τόσες άλλες αυτών των 52 μηνών νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης της χώρας. Ποιος έχασε όμως την πολιτική ντροπή ώστε να την βρει η κυβέρνηση Καραμανλή;…

Προηγούμενο άρθρο Άμεση καταβολή αποζημιώσεων μετά την χαλαζόπτωση
Επόμενο άρθρο 'Eργο των δικτύων ύδρευσης των Δ.Δ. Μουζακίου