Γενικό Λύκειο Λεονταρίου: Εκδήλωση για την ηλεκτρονική εγκληματικότητα


Σπουδαία εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες στο Γενικό Λύκειο Λεονταρίου, την οποία παρακολούθησαν όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σχολικού συγκροτήματος (Γυμνασίου και Λυκείου) με τους διευθυντές τους. Παραβρέθηκε, επίσης, και η διευθύντρια του Δημοτικού σχολείου Λεονταρίου κα. Τσιρώνη Βασιλική.

Θέμα της ήταν «Η χρήση του διαδικτύου και οι μορφές εγκληματικότητας που υπάρχουν σ’ αυτό». Ομιλητές ήταν ο κ. Τσιρώνης Ιάσων, πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών και ο κ. Γούσιας Νικόλαος, Αστυνομικός- Αρχιφύλακας Α΄, ο οποίος υπηρέτησε τρία χρόνια στην Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα σύντομο χαιρετισμό του διευθυντή κ. Παλαιοχωρίτη, ο οποίος επισήμανε την ουσιαστική σημασία που έχουν στη ζωή των εφήβων μαθητών τέτοιου είδους δραστηριότητες. Ακολούθησε η ανάλυση του θέματος, που χωριζόταν σε δύο μέρη:

Στο πρώτο μέρος, το γενικό, παρουσιάστηκαν επιτροχάδην ο τρόπος λειτουργίας του διαδικτύου, οι θετικές και οι αρνητικές πτυχές του.

Στο δεύτερο μέρος, το ειδικό, παρουσιάστηκαν με ενάργεια τα συμπτώματα εξάρτησης από την πολύωρη χρήση του διαδικτύου, καθώς και οι μορφές ηλεκτρονικής εγκληματικότητας με ιδιαίτερη αναφορά

  • στην παιδική πορνογραφία
  • στο ηλεκτρονικό μπούλιγκ ( cyber bullying)
  • στον ηλεκτρονικό τζόγο
  • στη δήλωση – πρόθεση αυτοκτονίας και
  • στις απάτες μέσω διαδικτύου

 

Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ μαθητών-καθηγητών και των δύο ομιλητών.

Στόχος της όλης εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση όλης της σχολικής κοινότητας και η επαγρύπνηση όλων των μελών της για την έγκαιρη παρέμβαση, ώστε να περιοριστούν οι δίαυλοι εκδήλωσης ηλεκτρονικής εγκληματικότητας στη ζωή των ανηλίκων εφήβων και να αποτραπούν οι αρνητικές της συνέπειες τόσο στη δική τους ζωή όσο και γενικότερα στη ζωή των οικογενειών τους.

Προηγούμενο άρθρο Άμεση ανταπόκριση της Βουλευτή μας Ασημίνα Σκόνδρα στη διαμαρτυρία του Συλλόγου Πολυτέκνων Μουζακίου
Επόμενο άρθρο Φωτοβολταϊκά στο Γυμνάσιο Μουζακίου και στο Δημοτικό Σχολείο Κρανιάς