Ειδήσεις

Για τα προβλήματα της Οξυάς


Σ’ ένα χωριό με τις ιδιομορφίες της Οξυάς, με τους πολλούς σκόρπιους οικισμούς και κατοίκους, θεωρούμε απόλυτα λογικό να υφίστανται απόψεις διαφορετικές και να δημιουργούνται ακόμα και τριβές, ιδιαίτερα όταν τα προβλήματα είναι πολλά και οι ανάγκες του κάθε οικισμού διαφορετικές.

Είναι γεγονός, ωστόσο, πως κάθε συντονισμένη και οργανωμένη πρωτοβουλία για την εξάλειψη των προβλημάτων του χωριού εξέλιπε παντελώς μέχρι σήμερα από τους διοικούντες αυτό και κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης των ίδιων προβλημάτων είχε και εξακολουθεί να έχει, δυστυχώς, χαρακτήρα περιστασιακό και ευκαιριακό ή εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων, όπως π.χ. η άγρα ψήφων στις εκάστοτε δημοτικές – και όχι μόνο – εκλογές.

Ο υποχρεωτικός από το νόμο θεσμός της «Συνέλευσης των κατοίκων» (αλλιώς «λαϊκής συνέλευσης»), που θέσπισε τα τελευταία χρόνια η πολιτεία και θα μπορούσε, εκτιμούμε,  να οδηγήσει σε στρατηγικό για το χωριό μας σχεδιασμό, ουδέποτε ενεργοποιήθηκε από τους διοικούντες το χωριό. Προφανώς, επειδή κάτι τέτοιο θα έδινε και στους κατοίκους τη δυνατότητα συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων για θέματα που τους αφορούν και, ως εκ τούτου, θα εγκυμονούσε και τον κίνδυνο να οδηγηθούμε σε αποφάσεις μη αρεστές στους διοικούντες.

Αναμφισβήτητα, η ανάγκη για δημόσιο διάλογο γύρω από τα  προβλήματα του χωριού μας είναι μεγάλη. Θεωρούμε, όμως, πως η λύση δε μπορεί να επέλθει ούτε μέσα από περιστασιακές και «στο πόδι» αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου για το χωριό μας ούτε μέσα από άτυπες και γενικόλογες προτάσεις τύπου, για παράδειγμα,  «ψηφισμάτων» και «επιτροπών διαχείρισής τους», όπως αυτά που, αυτοβούλως και μη έχοντας κάποια θεσμική νομιμοποίηση, εξέδωσαν πρόσφατα ορισμένοι συγχωριανοί μας. «Ψηφίσματα» που αποτέλεσαν αφορμή ακόμα και για προσωπικές επιθέσεις ή και στοχοποιήσεις κατά φορέων και προσώπων, που εξέφρασαν αντίστοιχες επιφυλάξεις ενώ επιχειρήθηκε και η στρέβλωση ήδη εκπεφρασμένων, μέσα από θεσμοθετημένες διαδικασίες, αποφάσεων των Οξυωτών, όπως αυτών για την αντίθεσή τους στα σχεδιαζόμενα μικρά υδροηλεκτρικά και αιολικά πάρκα.

Ουδείς αμφισβητεί την αναγκαιότητα ακόμα και στοιχειωδών έργων στο χωριό της Οξυάς. Εκφράζουμε, όμως, την άποψη, ορμώμενοι και από συζητήσεις που επιχειρήσαμε με συγχωριανούς μας, ότι η βελτίωση της καθημερινότητας στο χωριό μας και η σταδιακή ανάπτυξή του προϋποθέτει την εκτέλεση έργων μετά από κατάλληλο σχεδιασμό και μελέτες, που το αρμόδιο θεσμικό για το χωριό μας όργανο, δηλαδή το Τοπικό Συμβούλιο, πρέπει να προτείνει, μετά από διαβούλευση με τους κατοίκους, για έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο. Τότε οι μελέτες αυτές μπορούν να θεωρηθούν ΄΄ΩΡΙΜΕΣ΄΄ και να ενταχθούν σε προγράμματα χρηματοδότησης της ΕΕ με φορέα υλοποίησης τον Δήμο μας, ώστε να δρομολογηθούν έργα ουσίας και  πραγματικής ανάπτυξης για το χωριό μας.

Εκτιμώντας, λοιπόν, πως η επίλυση των προβλημάτων και ο σχεδιασμός για το μέλλον του χωριού της Οξυάς μπορούν και πρέπει να δρομολογηθούν μόνο μέσα από θεσμοθετημένα όργανα και αντίστοιχες διαδικασίες, που ποτέ, όμως, μέχρι σήμερα δεν επιχειρήθηκαν στο χωριό μας και των οποίων οι ίδιοι πάντα ήμασταν υπέρμαχοι, ζητούμε από την Τοπική Κοινότητα Οξυάς και τη Δημοτική μας Αρχή την ανάληψη πρωτοβουλίας για σύγκλιση Δημοτικού Συμβουλίου ειδικά για το χωριό μας, την Οξυά, και τα προβλήματά του.

Θεωρούμε πως μόνο μέσα από ένα τέτοιο Δημοτικό Συμβούλιο, με δημόσια, ανοιχτή συνεδρίαση, καταγραφή των πρακτικών και ψηφοφορίες, μπορούμε να θέσουμε σωστές βάσεις για την ανάπτυξη του χωριού μας, να προτάξουμε έργα, να δούμε ποιες μελέτες υπάρχουν γι’ αυτά και ποιες πρέπει να συνταχθούν καθώς και ποια προγράμματα χρηματοδότησης τρέχουν και μπορούν να αξιοποιηθούν.

Σ’ ένα τέτοιο, ειδικά για την Οξυά Δημοτικό Συμβούλιο, να έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν, εφόσον το επιθυμούν και μετά από έγκαιρη ενημέρωση,  κατάλληλη προετοιμασία και με συγκεκριμένες προτάσεις, όλοι οι θεσμοθετημένοι φορείς του χωριού αλλά και, εννοείται, κάθε απλός Οξυώτης, πέρα από οποιεσδήποτε άγονες αντιπαραθέσεις και κάθε ειδών σκοπιμότητες.

Απευθύνουμε, λοιπόν, δημόσια πρόσκληση στην Τοπική Κοινότητα Οξυάς, το Δήμαρχο Μουζακίου και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να προετοιμάσουν και να ορίσουν μια ειδική συνεδρίαση για το χωριό της Οξυάς κι εμείς με χαρά θα συμβάλλουμε προς κάθε κατεύθυνση για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των Οξυωτών.

Γκαραβέλας Χρήστος του Βασ.,  Γκέκας Κώστας του Χρ., Βασιλός Κων/νος του Ηλ.,  Καραβίδας Γεώργιος του Δημ., Τόλιας Αλέξανδρος του Ηλ., Χαλίλης Ηλίας του Κων., Τρίμμη – Πάτα Εύη του Κων., Γκαραβέλας Αθανάσιος (Σάκης) του Στέφ., Καραβίδας Απόστολος του Ηλ., Πάτας Πέτρος του Ηλία, Τσιλίγκος Δημήτριος του Ι., Πάτας Γρηγόριος του Δημ., Μπλέτσας Νικόλας του Χρ., Πάτας Ηλίας του Πέτρου, Σερίφη Ελένη του Ηλ. .

Προηγούμενο άρθρο Στο συνέδριο της Ομοσπονδίας τους οι συνταξιούχοι της Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Έναρξη του 5ου Πρωταθλήματος Σύγχρονου Τάβλι