Ειδήσεις

Για φαντάσου…γλυκά ξυπνήματα στο…φεγγάρι


Με δύο όμορφες δράσεις ξεκίνησε η εβδομάδα, την Δευτέρα 22 Ιουλίου  σε δύο παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ Δήμου Καρδίτσας, η 8η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2019 που οργανώνει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, σε συνεργασία με το ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και τίτλο “Για φαντάσου…..”

Μικρά και γλυκά ξυπνήματα για την Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας “Αγίου Φανουρίου”. Τα παιδιά ανακάλυψαν δικές τους εικόνες για τον κύκλο της ζωής τους με στιγμές της καθημερινότητας..Κανείς δεν κοιμάται και δεν ξυπνάει με τον ίδιο τρόπο…Όταν ξυπνάει ένα δέντρο, περιμένει ένα πουλί που θα παίξει με τα φύλλα του. Τα παιδιά έφτιαξαν ένα πουλί από φύλλα που μαζέψαμε έξω από την βιβλιοθήκη. Όταν ξυπνάει μια θάλασσα, πάνω της λαμπυρίζουν αμέτρητα αστέρια.Φτιάξαμε έναν νυχτερινό ουρανό με πολλά αστέρια σε διάφορα σχήματα και χρώματα, όπως τα φαντάστηκαν τα παιδιά.

Όλη η βιβλιοθήκη του Δημοτικού Διαμερίοσματος Παλαιοκκλησίου φωτίστηκε από το φεγγάρι που ήρθε πάνω σ΄ένα σύννεφο, παρέα με τα αστέρια και κράτησε τα όνειρα των παιδιών στην αγκαλιά του. Το φεγγάρι είναι το κόσμημα του ουρανού, ομορφαίνει τις νύχτες μας, όταν εμφανίζεται λαμπρό και όταν χάνεται τα βρ’ισκουμε στα όνειρα μας. Στα παραμύθια μας μιλάει, γελάει, κλαίει, παίζει κρυφτό μαζί μας, μεταμορφώνεται. Στο βιβλίο του Eric Carle “Παρακαλώ, μπαμπά, φέρε μου το φεγγάρι” εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, ο μπαμπάς ανεβαίνει με μια σκάλα στον ουρανό και κατεβάζει το φεγγάρι στην αγκαλιά της κόρης του να παίξει. Είναι μια τρυφερή και μαγική ιστορία που φωτίζει την ομορφιά της παιδικής ηλικίας και γεμίζει με χρώματα τα όνειρα των παιδιών.

Την Τρίτη 23 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις: σε δύο παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας και πιο συγκεκριμένα:

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας “Αγίου Νικολάου  – Μικρά ξυπνήματα. Τα μικρά ξυπνήματα είναι ένας κύκλος. Ένας κύκλος από εικόνες για τον ύπνο και τον ξύπνιο.Ένας κύκλος από μικρές μπουκιές, με διαφορετική γεύση η κάθε μία. Ένας κύκλος από ήχους, δυνατούς και σιγανούς. Ένας κύκλος από στιγμές, μικρές και μεγάλες, μεγάλες και μικρές. Όπως ο κύκλος της ζωής. Όμως τα όνειρα δεν είναι ίδια για όλους. Κανείς δεν κοιμάται και δεν ξυπνά με τον ίδιο τρόπο, κανείς δεν ακούει ήχους με τον ίδιο τρόπο, κανείς δεν νιώθει τις γεύσεις με τον ίδιο τρόπο, κανείς δεν ζει τις στιγμές με τον ίδιο τρόπο.

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη του “Παυσιλύπου”- “Βάφω με εικόνες από το εσωτερικό της βιβλιοθήκης, τους εξωτερικούς τοίχους”. Τα παιδιά με την καθοδήγηση της καθηγήτριας των καλλιτεχνικών του Μουσικού Σχολείου κυρίας Κωνσταντίνας Ντζιαβού, θα δώσουν όμορφες εικόνες στους εξωτερικούς τοίχους της βιβλιοθήκης.

 

 Οι δράσεις πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 11 έως τις 12:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών.

Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, καθώς και τις δράσεις που θα πραγματοποιούν, μπορείτε να τις βλέπετε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας και στους πίνακες ανακοινώσεων των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ.

Κι αυτό το καλοκαίρι οι καλύτερες «αποδράσεις»… θα είναι στις Βιβλιοθήκες!!!

Προηγούμενο άρθρο Ιερά μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Παρθενίου επισκόπου Ραδοβισδίου
Επόμενο άρθρο Λέκκας: Πιθανός ένας μετασεισμός της τάξης των 4,3 – 4,4 Ρίχτερ