Ειδήσεις

Για φαντάσου…. να μας μιλούσαν τα άστρα…


Με τρεις όμορφες δράσεις, η εβδομάδα έφτασε στο τέλος της, σήμερα Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019, η προτελευταία εβδομάδα της 8ης Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας, σε τρεις παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ Δήμου Καρδίτσας.

Για φαντάσου….το μυστήριο του χρυσού ελέφαντα. Στο πλαίσιο της προώθησης της ανάγνωσης και της δημιουργικότητας των παιδιών, παίξαμε σήμερα στην παιδική βιβλιοθήκη του Δημοτικού Διαμερίσματος Αρτεσιανού ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού όπου οι συμμετέχοντες έπρεπε να λύσουν για να βρουν τον ένοχο που εξαφάνισε τον χρυσό ελέφαντα. Το κυνήγι ξεκίνησε στα ράφια και τις θεματικές της βιβλιοθήκης και κάπου ανάμεσα στις φυσικές επιστήμες και τη μυθολογία, μας χαμογέλασε ο Χρυσός Ελέφαντας.

Για φαντάσου…να μας μιλούσαν τα άστρα και να μας έλεγαν την ιστορία τους. Ένα ταξίδι στον ουρανό και τα αστέρια έκαναν τα παιδιά της παιδικής βιβλιοθήκης του Παυσίλυπου, για να συναντήσουν τους αστερισμούς που βρίσκονται κοντά στον Πολικό Αστέρα. Άκουσαν από την Καλλιστώ  και τον Αρκά το γιο της, το μύθο για την Μικρή και την Μεγάλη Άρκτο, όπου σύμφωνα με αυτόν δεν ήταν πάντα αρκούδες…Διαβάσαμε το βιβλίο “τον ουρανό με τ’ άστρα” του Borg Janet από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, για να φτιάξουμε τηλεσκόπια, ώστε να δούμε τους αστερισμούς με τα όμορφα Αρχαία Ελληνικά ονόματα, τον Ωρίωνα, την Κασσιόπη, την Μικρή και την Μεγάλη Άρκτο.

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη της συνοικίας “Αγίας Παρασκευής” τα παιδιά δημιούργησαν πίνακες του διάσημου Ουκρανού ζωγράφου Μαλέβιτς και έμαθαν για την ζωή του και τα έργα του. Με διάφορα χρωματιστά χαρτάκια έκοψαν τετράγωνα, τρίγωνα, κύκλους, ορθογώνια, ρόμβους και έφτιαξαν αντίγραφα από τα έργο του διάσημου αυτού ζωγράφου.

Την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, που είναι και η τελευταία εβδομάδα της καλοκαιρινής εκστρατείας των παιδικών βιβλιοθηκών θα πραγματοποιηθεί η παρακάτω δράση σε δύο παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας και πιο συγκεκριμένα:

Στην Παιδική βιβλιοθήκη του  “Αγίου Φανουρίου” και στην Παιδική βιβλιοθήκη του Δημοτικού Διαμερίσματος “Παλαιοκκλησίου”: Φως και σκιά – Καραγκιοζοτρεχάματα. Μια μικρή αναφορά στο θέατρο σκιών, από που ξεκίνησε, πως έφτασε στα μέρη μας, πως γεννήθηκε ο Καραγκιόζης..

Οι δράσεις πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 11 έως τις 12.30 και απευθύνονται σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α’ Δημοτικού έως και 14 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, καθώς και τις δράσεις που θα πραγματοποιούν, μπορείτε να τις βλέπετε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας και στους πίνακες ανακοινώσεων των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ.

Και τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, οι καλύτερες «αποδράσεις»… θα είναι στις Βιβλιοθήκες!!!

Προηγούμενο άρθρο Κ. Μανάκος: Αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας της καρδιάς χωρίς χειρουργείο (TAVI)
Επόμενο άρθρο Εκδηλώσεις Παρουσίασης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στο Βόλο και στη Λάρισα