Ειδήσεις

Κ. Μανάκος: Αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας της καρδιάς χωρίς χειρουργείο (TAVI)


Η στένωση της αορτικής βαλβίδας αποτελεί την πιο συχνή βαλβιδική νόσο των ενηλίκων. Συνήθως οφείλεται σε εναπόθεση ασβεστίου και έχει ως αποτέλεσμα τον σοβαρό περιορισμό της ικανότητας της καρδιάς να εξωθεί την απαιτούμενη ποσότητα αίματος στην κυκλοφορία ώστε να τροφοδοτήσει επαρκώς τον οργανισμό.

Aπό αυτή τη ασθένεια πάσχει περίπου το 5% του πληθυσμού ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;

Οι ασθενείς εμφανίζουν δύσπνοια, εύκολη κόπωση, στηθαγχικά ενοχλήματα, ζάλη και λιποθυμικά επεισόδια.

Μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων η θνητότητα της πάθησης είναι πολύ μεγάλη.

Πώς αντιμετωπίζεται η στένωση της αορτικής βαλβίδας;

Δεν υπάρχει φαρμακευτική αγωγή που να αντιμετωπίζει την πάθηση. Η μόνη αποτελεσματική θεραπεία είναι η αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας η οποία μπορεί να γίνει χειρουργικά ή διαδερμικά με τη χρήση καθετήρων. Η στένωση της αορτικής βαλβίδας είναι νόσος που προσβάλλει άτομα προχωρημένης ηλικίας. Στους ασθενείς αυτούς είναι πολύ συχνή η συνύπαρξη και άλλων παθήσεων. Το γεγονός αυτό αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο της χειρουργικής επέμβασης, με αποτέλεσμα τόσο οι γιατροί όσο και οι ασθενείς να προσπαθούν να την αποφύγουν.

Πώς γίνεται η χειρουργική αντικατάσταση;

Η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και απαιτεί τη διάνοιξη του θώρακα του ασθενή και προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της καρδιάς του. Ο χειρουργός απομακρύνει την ασβεστωμένη βαλβίδα και εμφυτεύει μια καινούργια μεταλλική ή βιοπροσθετική βαλβίδα. Η διάρκεια της επέμβασης είναι 4-5 ώρες. Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο περίπου για μια εβδομάδα και συνήθως επανέρχεται στις δραστηριότητές του μετά από δύο μήνες.

Τι είναι η διαδερμική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας;

Η διαδικασία της επέμβασης είναι παρόμοια με αυτή της στεφανιογραφίας. Μια εκπτυσσόμενη βιοπροσθετική βαλβίδα προσαρμόζεται πάνω σε έναν καθετήρα, οδηγείται μέσα από τις αρτηρίες του οργανισμού στη θέση της στενωμένης αορτικής βαλβίδας και απελευθερώνεται στην κατάλληλη θέση. Η νέα βαλβίδα αρχίζει να λειτουργεί αμέσως. Η συνηθέστερη θέση εισαγωγής του καθετήρα είναι η μηριαία αρτηρία. Σε ασθενείς που έχουν σοβαρές στενώσεις στις αρτηρίες των κάτω άκρων χρησιμοποιούνται εναλλακτικές πύλες εισόδου όπως η δια της υποκλειδίου αρτηρίας και η διακορυφαία προσπέλαση.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μεθόδου ΤΑVI;

Η διαδερμική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας (TAVI) είναι μια μέθοδος που αναπτύχθηκε πρόσφατα και η οποία επιτρέπει την εμφύτευση μιας καινούριας βιοπροσθετικής βαλβίδας χωρίς την ανάγκη ο ασθενής να υποβληθεί στην κλασική χειρουργική μέθοδο με διάνοιξη του θώρακα και προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της καρδιάς. Συνήθως γίνεται χωρίς γενική αναισθησία και η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου δύο ώρες. Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για 4-6 μέρες και μπορεί να δραστηριοποιηθεί πλήρως σε μία εβδομάδα. Το ποσοστό επιτυχούς εμφύτευσης της βαλβίδας από έμπειρους επεμβατικούς καρδιολόγους ξεπερνάει το 98%. Για τους λόγους αυτούς, ο αριθμός των ασθενών που υποβάλλονται σε διαδερμική εμφύτευση της αορτικής βαλβίδας έχει αυξηθεί ραγδαία την τελευταία δεκαετία.

Υπάρχουνεπιπλοκές;

Η πιθανότητα εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών είναι χαμηλή και σε κάθε περίπτωση ο κίνδυνος είναι χαμηλότερος από τον αντίστοιχο κίνδυνο της κλασικής χειρουργικής αντικατάστασης της αορτικής βαλβίδας.

Πόσοςχρόνοςχρειάζεταιγιατηναποθεραπεία;

Η βελτίωση των καρδιολογικών συμπτωμάτων είναι συνήθως άμεση και μετά την έξοδο από το νοσοκομείο ο ασθενής μπορεί να επανέλθει σύντομα στις δραστηριότητές του.

Είναι όλοι οι ασθενείς κατάλληλοι για TAVI;

Η αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας με τη μέθοδο TAVI εφαρμόζεται προς το παρόν μόνο σε ασθενείς στους οποίους η χειρουργική αντιμετώπιση αντενδείκνυται ή έχει πολύ υψηλό κίνδυνο για επιπλοκές. Οι υποψήφιοι ασθενείς υποβάλλονται σε σειρά εξετάσεων προκειμένου να ελεγχθεί αν είναι κατάλληλοι για τη θεραπευτική αυτή μέθοδο. Η πιθανότητα επιτυχούς εμφύτευσης είναι εξαιρετικά
υψηλή ενώ παράλληλα συνοδεύεται από πολύ μικρό ποσοστό επιπλοκών. Η μέθοδος αυτή περιορίζει την ταλαιπωρία των ασθενών, μειώνει σημαντικά τη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο και βελτιώνει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της ζωής τους. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στο εγγύς μέλλον, με την πρόοδο της τεχνολογίας και τη μείωση του κόστους της, η διακαθετηριακή θα αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τη χειρουργική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας.

 

Γράφει ο Κων/νος Μανάκος MD,PhDc,FEBSC, καρδιολόγος

Προηγούμενο άρθρο Απομονώθηκε ο Παράγοντας Αρρενοποίησης στις Μύγες των Φρούτων
Επόμενο άρθρο Για φαντάσου…. να μας μιλούσαν τα άστρα…