Πρωτοσέλιδο

Γιώργος Καραμήτρος: Η τέχνη του κρασιού αντικατοπτρίζει την ίδια τη ζωή


karamitros-2

Μεγάλωσε μέσα στις μυρωδιές και τα χρώματα του σταφυλιού και οι εικόνες που κυριαρχούσαν στη ζωή του από πολύ μικρή ηλικία ήταν αυτές του αμπελιού. Τα καλοκαίρια, που τα σταφύλια ωρίμαζαν και ξεκινούσε ο τρύγος, ένιωθε πως ξετυλίγονταν μπροστά του το θαύμα της φύσης και ήθελε όχι μόνο να το ανακαλύψει, αλλά και να νιώσει πραγματικά τις συγκινήσεις που αυτό προσέφερε.
Χρόνια αργότερα, η παιδική ανάμνηση έγινε μια ενδιαφέρουσα καθημερινότητα και η ευχάριστη ασχολία του παρελθόντος μετατράπηκε σε επάγγελμα. Και μπορεί οι τεχνικές και τα μέσα να άλλαξαν, η αγάπη όμως και το μεράκι γι ΄ αυτό που κάνει παρέμειναν αναλλοίωτα.
Ο λόγος για τον πολύ γνωστό οινοποιό κ. Γιώργο Καραμήτρο που συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση στο κρασί έχει δημιουργήσει μία πολύ μεγάλη επιχείρηση ιδρύοντας ένα πρότυπο Οινοποιείο στο Μεσενικόλα το οποίο παράγει 13 μοναδικές ετικέτες. Ποιος δεν γνωρίζει άλλωστε το πασίγνωστο MESSENICOLA ή ποιος δεν έχει κάνει παρέα με μια «Κυρά της Λίμνης», ποιος δεν δοκιμάσει το «ΜΕΛΙΣΜΑ» και όλα τα υπόλοιπα εκλεκτά κρασιά που μας έχουν συντροφεύσει σε διάφορες στιγμές της ζωής μας και έχουν αποσπάσει δεκάδες βραβεία ποιότητας τόσο σε εγχώριους όσο και σε διεθνείς διαγωνισμούς; Αλλά και ποιος δεν γνωρίζει τον ίδιο τον κ. Καραμήτρο, που μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στο Οινοποιείο και την ιδιαίτερα καλόγουστη κάβα του επί της οδού Πλαστήρα 58, έναν άνθρωπο που είναι πάντα πρόθυμος να σου προτείνει γεύσεις και να συζητήσει μαζί σου.
Σε αυτά τα «μυστικά» του υπέροχου κόσμου του κρασιού θελήσαμε να «μυηθούμε» και εμείς μέσα από την αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχώρησε και στην οποία μιλάει για όλα. Για τα πρώτα ερεθίσματα, το παρόν, αλλά και τους στόχους του για το μέλλον.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
Ερ.: Τέσσερις ολόκληρες γενιές στην οικογένειά σας αφιερώθηκαν στο κρασί δημιουργώντας μια μεγάλη παράδοση, αλλά και μία πολύ μεγάλη επιχείρηση τα ηνία της οποίας έχετε αναλάβει εσείς από το 1990. Τι σας γοήτευσε ώστε να ασχοληθείτε και εσείς με το κρασί;
Απ.: Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, η ζωή της οικογένειάς μου ήταν συνδεδεμένη με το αμπέλι και το κρασί. Ίσως ευθύνεται γι ΄αυτό το γεγονός, ότι ζούμε σε μια περιοχή με κύρια καλλιέργεια το αμπέλι, χαρακτηρισμένη μάλιστα ως περιοχή Ο.Π.Α.Π., ίσως πάλι το γεγονός ότι ο παππούς μου και ο πατέρας μου είχαν πάντα κύρια ασχολία τους την παραγωγή κρασιού και τσίπουρου.
Θυμάμαι ως παιδί, να παίζω με τα αδέλφια μου κυνηγητό στ΄ αμπέλια την άνοιξη, να βάζουμε τις μύτες μας ανάμεσα στα λουλούδια του σταφυλιού για να ανασάνουμε τα μοναδικά αρώματα τους. Να θαυμάζουμε το θαύμα της φύσης που ξετυλιγόταν μπροστά στα μάτια μας το καλοκαίρι, με τα σταφύλια ν΄ αλλάζουν χρώματα, να γεμίζουν χυμούς και ευωδιές και φυσικά θυμάμαι τον τρύγο! Τη μεγάλη γιορτή, που μέχρι κι εμείς τα παιδιά καταλαβαίναμε πόσο σπουδαία ήταν.
Και μετά, την αγωνία του πατέρα μου για τη ζύμωση του κρασιού, την υπομονή του, τα ξενύχτια του, την αγάπη και τον σεβασμό του γι ΄ αυτή την πανάρχαια διαδικασία που συντελούνταν στα υπόγειά μας….

karamitros-2
Θεωρώ ότι όποιος μεγάλωσε με αυτές τις εικόνες, μέσα σ΄ αυτά τα χρώματα, μέσα σ΄ αυτές τις μυρωδιές, δε θα μπορούσε ποτέ να ασχοληθεί με κάτι άλλο.
Ίσως φταίει η σκιά της «Κοιμωμένης των Αγράφων» που καθρεφτίζεται στη Λίμνη Πλαστήρα ….
Ίσως φταίνε τα λόγια του παππού Γιώργου: «σσς, κάνε ησυχία, το κρασί κοιμάται….»
Ερ.:Το 2000, θέλοντας να δώσετε το δικό σας στίγμα στην ιστορία της οικογένειας, ιδρύσατε το Οινοποιείο στο Μεσενικόλα. Μιλήστε μας γι ΄ αυτό. Τι διαθέτει και τι έκταση καταλαμβάνει, με ποιόν τρόπο γίνεται εκεί η δουλειά, αλλά και ποια είναι η δυναμικότητα του σε ό, τι έχει να κάνει με την παραγωγή ;
Απ.: Το Οινοποιείο μας βρίσκεται στον Μεσενικόλα, ένα χωριό στις πλαγιές των Αγράφων σε απόσταση 2χλμ. από τη Λίμνη Πλαστήρα. Είναι φτιαγμένο από πέτρα και ξύλο και διαθέτει εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Η δυναμικότητά του είναι 400.000 ετησίως. Εμείς παράγουμε περισσότερες από 100.000. Στον χώρο παλαίωσης σε απόλυτα φυσικές συνθήκες, τα κρασιά μας «παίρνουν τον χρόνο τους» σε βαρέλια των 225 L, από δρύ, τα οποία χρησιμοποιούνται μόνο έως 3 φορές. Το οινοποιείο μας μπορεί να το επισκεφθεί όποιος θέλει, κατόπιν συνεννόησης.
Ερ.: Πέρα από το γνωστό σε όλους κρασί ΄΄Μαύρο Μεσενικόλα΄΄ έχετε καταφέρει να δημιουργήσετε αρκετές ακόμη ετικέτες και συνεχώς εξελίσσεστε και αναζητάτε το καινούργιο και το διαφορετικό. Μιλήστε μας για κάθε ένα από τα κρασιά που παράγετε και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.
Απ. : Το Οινοποιείο μας παράγει 13 ετικέτες:
MESSENICOLA (Οίνος Ερυθρός Ξηρός Π.Ο.Π.- 70% Μαύρο Μεσενικόλα/30% Syrah & Carignan))
MOI, JE M’EN FOUS! (Οίνος Λευκός Ξηρός Π.Γ.Ε. -100% Μαλαγουζιά)
MOI, JE M’EN FOUS! (Οίνος Ροζέ Ξηρός Π.Γ.Ε.- 100% Μοσχάτο Αμβούργου)
MOI, JE M’EN FOUS! (Οίνος Ερυθρός Ξηρός Π.Γ.Ε.- 100% Λημνιώνας)
ΜΕΛΙΣΜΑ (Οίνος Ερυθρός Ξηρός Π.Γ.Ε.-50% Λημνιώνας/50% Cabernet Sauvignon)
ΠΟΛΙΧΝΗΣ ΟΙΝΟΣ ΛΕΥΚΟΣ (Οίνος Λευκός Ξηρός Π.Γ.Ε. -100%Chardonnay)
ΠΟΛΙΧΝΗΣ ΟΙΝΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ (Οίνος Ερυθρός Ξηρός Π.Γ.Ε. -100% Syrah)
ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ (Οίνος Λευκός Ξηρός Π.Γ.Ε.- 60% Ροδίτης/40% Μπατίκι)
ΑΠΟ ΔΥΟ ΧΩΡΙΑ (Οίνος Ημίξηρος Ροζέ- 100% Μαύρο Μεσενικόλα)
ΔΥΟ ΦΕΓΓΑΡΙΑ (Οίνος Λευκός Ξηρός Π.Γ.Ε.- 100% Ασύρτικο)
MESSENICOLA ΣΥΛΛΕΚΤΩΝ (Οι καλύτερες χρονιές του MESSENICOLA συγκεντρώνονται σε αριθμημένες συλλεκτικές φιάλες του 1,5L).
LE PETIT CIRQUE (Το μικρό Τσίρκο) Σειρά λευκού-ροζέ και κόκκινου κρασιού σε ατομικές φιάλες των 187 ml με εξαιρετικό σχεδιασμό και ετικέτες εμπνευσμένες από τις vintαge φιγούρες των ακροβατών του τσίρκου.

karamitros-6
Ερ.: Έχετε κατακτήσει δεκάδες βραβεία ποιότητας σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς και έχετε καταφέρει να διεισδύσετε και στις αγορές του εξωτερικού. Πόσο σημαντικές είναι για εσάς οι βραβεύσεις και πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να κάνει κάποιος γνωστό το προϊόν του στο εξωτερικό και μάλιστα στη σημερινή εποχή της οικονομικής κρίσης ;
Απ.: Η προσπάθειά μας είναι συνεχής. Προσπαθούμε να είμαστε παρόντες σε όλα τα οινικά γεγονότα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Παίρνουμε μέρος στις μεγαλύτερες εκθέσεις (SIAL-Παρίσι, LE GRAND DEGUSTATION-Μοντρεαλ, TOP WINE- Πεκίνο, PROWEIN- Ντύσσελντορφ κ.ά.) & στους μεγαλύτερους διαγωνισμούς Οίνου σε όλο τον κόσμο, καθώς και σε γευσιγνωσίες. Διοργανώνουμε παρουσιάσεις, εκδηλώσεις και γενικά προσπαθούμε να είμαστε σε συνεχή επικοινωνίας με όλους όσοι αγαπάνε στο ποιοτικό ελληνικό κρασί. Βελτιώνουμε επίσης συνεχώς τις συσκευασίες, προσπαθώντας να κρατάμε το ενδιαφέρον του κοινού και σε αυτόν τον τομές. Έχουμε κερδίσει 114 βραβεία σε Διεθνείς Διαγωνισμούς Οίνου τα τελευταία χρόνια. Έχουμε επίσης βραβευτεί και για τις συσκευασίες και για τις ετικέτες μας, σε ανάλογους διαγωνισμούς. Για μας κάθε βράβευση είναι μια ηθική ικανοποίηση για τους κόπους και τα ξενύχτια μας και μια επιβεβαίωση ότι αυτό που κάνουμε έχει αναγνωρίσιμη αξία. Περισσότερο όμως και από τις βραβεύσεις, αυτό που μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους είναι το χαμόγελο των πελατών μας…
Ερ.: Η Καρδίτσα είναι γενικώς γνωστή για το καλό κρασί που παράγει. Έχει αξιοποιηθεί όμως σωστά και επαρκώς αυτή η παράδοσή της, αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει και το οποίο μπορεί να σηματοδοτήσει πολλά για την ίδια την τοπική οικονομία;
Απ.: Σήμερα όλο και περισσότερος κόσμος γνωρίζει την ποικιλία και το ομώνυμο κρασί Π.Ο.Π. ΜΕΣΕΝΙΚΟΛΑ. Σ’ αυτό συνέβαλε και η αλλαγή νοοτροπίας των οινόφιλων, που έχοντας ξεπεράσει το «σύνδρομο» των chardonnay, Syrah κλπ., αναζητούν ελληνικές ποικιλίες ξεχωριστές, που χωρίς να είναι τόσο διάσημες έχουν κάτι διαφορετικό. Το ίδιο συμβαίνει και με τους επαγγελματίες. Η νέα γενιά των ανθρώπων που ασχολούνται με το κρασί, έχει βγάλει από την «αφάνεια» πλήθος εξαιρετικών ελληνικών ποικιλιών, που περίμεναν υπομονετικά στα βαρέλια τους για πολλά χρόνια. Θεωρώ ότι η Αμπελοκαλλιέργεια και η Οινοποίηση είναι δραστηριότητες που αν αναπτυχθούν και στηριχθούν σωστά, θα φέρουν διπλό όφελος στον τόπο μας. Και θα κρατήσουν τους νέους στα χωριά τους και θα φέρουν την οικονομική ανάπτυξη που όλοι προσδοκάμε.

karamitros-5
Ερ.: Αναμφισβήτητα οι παιδικές σας μνήμες από την ενασχόληση των γονιών σας με το κρασί υπήρξαν καταλυτικές για τη δική σας συνέχεια. Από τις αφηγήσεις τους, τότε ήταν πιο δύσκολα τα πράγματα ; Αλλά και τι σας λένε τώρα που έχετε καταφέρει να αφήσετε το δικό σας αποτύπωμα ;
Απ.: Οι γονείς μου ασχολούνταν με την οινοποίηση από πάντα θαρρώ! Παρήγαγαν κρασί και τσίπουρο σε περιορισμένες ποσότητες το οποίο πωλούσαν στα διπλανά χωριά. Τώρα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Με στηρίζουν και δουλεύουν ακόμη καθημερινά! Ο πατέρας μου φροντίζει τα αμπέλια και η μητέρα μου είναι καθημερινά στο Οινοποιείο.
Ερ.: Πέρα από τα εκλεκτά κρασιά, παράγετε και ένα επίσης εξαιρετικό τσίπουρο. Μιλήστε μας γι ΄ αυτό. Απ.: Το Τσίπουρο είναι το μεράκι του πατέρα μου. Παράγουμε μικρές ποσότητες εκλεκτού τσίπουρου με και χωρίς γλυκάνισο. Επίσης παλαιωμένο για τρία χρόνια σε δρύινα βαρέλια τσίπουρο, που αποκτά εξαιρετικά αρώματα. Αξίζει να το δοκιμάσετε!
Ερ.: Εδώ και χρόνια λειτουργεί επί της οδού Πλαστήρα 58 και η κάβα σας που αποτελεί έναν πολύ ιδιαίτερο και προσεγμένο χώρο όπου μπορεί κανείς να σας γνωρίσει προσωπικά, να εκφράσει τις όποιες απορίες του, να δοκιμάσει λίγο από το ρετζέλι που παρασκευάζετε ή έναν καφέ με πετιμέζι αντί για ζάχαρη, να μυηθεί με άλλα λόγια στα μυστικά ενός υπέροχου κόσμου. Έτσι είναι ;
Απ.: Δημιουργήσαμε έναν ιδιαίτερα καλαίσθητο χώρο για τους φίλους μας. Έναν χώρο με ξύλο και πέτρα, δυο υλικά που συνδέονται με τη γη, όπως και τα αμπέλια μας.
Τα κρασιά του Οινοποιείου μας είναι πάντα διαθέσιμα και δίπλα σ’ αυτά κάνουν «καλή παρέα» εξαιρετικά ξένα κρασιά όπως το φημισμένο ICE WINE, το MOSCATO D’ ASTI, το PROSECO, αξεσουάρ κρασιού, καράφες, μοναστηριακές μπύρες, GRAPPAS και ξύδι βαλσάμικο που εισάγουμε μόνοι μας από την Ιταλία, Ουίσκι malt, Brandy, Cognac και λικέρ GRAPPAS όλα διαλεγμένα, τσάϊ, σοκολάτες, μπαχαρικά και ορυκτό αλάτι. Και βέβαια τα «γλυκά της Κυριακής» ρεντζέλι (παραδοσιακό γλυκό κουταλιού, από κολοκύθι βρασμένο στο μούστο) και πετιμέζι.
Τα βράδια ο χώρος μας αλλάζει. Βραδιές με ζωντανή μουσική, βραδιές με Gluhwein (κόκκινο ζεστό κρασί), βραδιές παρουσίασης των κρασιών μας, βραδιές με λιωμένη σοκολάτα και sangria, βραδιές με αλλαντικά, βραδιές με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Θεσσαλονίκης, βραδιές μύησης στα μυστικά της γευσιγνωσίας και της απόλαυσης των κρασιών μας. Εκεί συζητάμε, δοκιμάζουμε, διαλέγουμε και απορρίπτουμε όλα αυτά που κάνουν τη ζωή μας πιο όμορφη και πιο ενδιαφέρουσα.

karamitros-3
Ερ.: Από ό,τι βλέπουμε εξίσου σημαντική είναι και η προσφορά σας στο κοινωνικό σύνολο μέσα από διάφορες χορηγίες και δωρεές. Αυτό είναι στάση ζωής ;
Απ.: Οι επιχειρήσεις αποτελούν οντότητες οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το κοινωνικό σύνολο μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται. Ως «ζωντανοί οργανισμοί» που είναι, επηρεάζουν και επηρεάζονται – όπως και οι άνθρωποι – από τα δεδομένα της εποχής και του χώρου δράσης τους.
Το WINERY MONSIEUR NICOLAS, με σεβασμό στις αρχές και τις αξίες που χαρακτηρίζουν τον πολιτισμό μας, όπως είναι ο σεβασμός προς τον άνθρωπο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ανάγκη παροχής ίσων ευκαιριών, ο σεβασμός στο περιβάλλον και η συνεχής προσπάθεια για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής σε τοπικό και όχι μόνο επίπεδο, αναγνωρίζει την ευθύνη που του αναλογεί απέναντι στην Κοινωνία.
Γι’ αυτό έχουμε εντάξει στην φιλοσοφία λειτουργίας του τη συστηματική, έμπρακτη παροχή των μέσων για τη στήριξη Κοινωνικών Φορέων και Οργανισμών του τόπου.
Μερικές από τις δράσεις μας:
Χορηγία στην «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ» την τοπική ομάδα Ποδοσφαίρου Β΄ Κατηγορίας.
Χορηγία στον Κολυμβητικό Σύλλογο Καρδίτσας «ΝΗΡΕΑΣ».
Δωρεά στο ΚΕΠΕΠ ( Κέντρο Περίθαλψης Παίδων) Καρδίτσας.
Χορηγίες σε πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, ημερίδων και σεμιναρίων που πραγματοποιούνται στο Νομό Καρδίτσας.
Χορηγία τεσσάρων κλιματιστικών μηχανημάτων στο «ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» για τις ανάγκες του Κέντρου Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης στη Θεσσαλία, με έδρα τη Λάρισα.
Χορηγία στον Ποδηλατικό Όμιλο Καρδίτσας. Χορηγοί του circuit στη Λίμνη Πλαστήρα, στο οποίο έχουν δώσει τιμητικά το όνομα του Οινοποιείου μας.
Φέτος πληρώσαμε τα εισιτήρια και δύο τάξεις Δημοτικού σχολείου της πόλης μας, παρακολούθησαν παιδική παράσταση της Θεατρικής Ομάδας «Όψεις».
Και φυσικά οι δράσεις μας δεν σταματάνε εδώ…

karamitros-4
Ερ.: Υπάρχουν κάποια άλλα σχέδια ή όνειρά σας για το μέλλον τα οποία θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας ;
Απ.: Στο απώτερο μέλλον φιλοδοξώ να κάνω τον τόπο μου και το MESSENICOLA γνωστά σε όλον τον κόσμο. Αυτή είναι η μοναδική μου φιλοδοξία…
Ερ.: Τα παιδιά σας, που έχουν μεγαλώσει με όλη αυτή την αγάπη για το κρασί, όπως και εσείς στη δική τους ηλικία από τους δικούς σας γονείς, τι σας λένε ; Τα βλέπετε να συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση ;
Απ.: Θα χαρώ αν τα παιδιά μου επιλέξουν να ασχοληθούν με το κρασί, σε καμία περίπτωση όμως δεν θα τους το επιβάλλω. Το κρασί είναι ζωντανός οργανισμός και όπως και οι άνθρωποι, «καταλαβαίνει» ποιος το αγαπά πραγματικά! Θα ήθελα να ασχοληθούν μόνο αν το αγαπούν…
Ερ.: Τελικά η Τέχνη του Κρασιού είναι όντως η Τέχνη της ίδιας της Ζωής, όπως γράφετε και σε κάποιο σημεία της ιστοσελίδας της επιχείρησής σας; Και τι εννοείτε με αυτό;
Απ.: Η τέχνη του κρασιού αντικατοπτρίζει την ίδια τη ζωή. Έχει χαρές, δυσκολίες, κόπο, δημιουργία. Και φτάνει μια όμορφη στιγμή, όταν ανοίγεις ένα μπουκάλι εξαιρετικού κρασιού, για να ξεχάσεις όλα τα δύσκολα και να οπλισθείς με ελπίδα και κουράγιο για την συνέχεια. Αυτή είναι η μαγεία του κρασιού, αυτή είναι η μαγεία της ζωής….

Προηγούμενο άρθρο Γάλλοι φοιτητές στο Μουζάκι
Επόμενο άρθρο Γνωρίζω τη Γαλλία