Γ. Βαϊόπουλος: «Κατάφωρη Αδικία»


Δυστυχώς αρκετοί βαμβακοπαραγωγοί  της Καρδίτσας δεν πήραν τα χρήματα της τελευταίας (χρονικά) επιδότησης. Κατά έναν παράλογο τρόπο οι υπεύθυνοι του ΥΠΑΑΤ δεν έλαβαν  υπόψη τους τα αίτια που οδήγησαν αυτούς τους καλλιεργητές σε χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις και ήταν κυρίως :
·    οι συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις κατά τους μήνες Μαΐου  – Ιουνίου
·    Πράσινο και ρόδινο σκουλήκι την περίοδο της καρποδεσίας .
Η πλειοψηφία αυτών των βαμβακοπαραγωγών , στην προσπάθεια τους να σώσουν τη σοδειά τους αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε πολλούς ψεκασμούς  οι οποίοι ενώ αποδείχτηκαν αναποτελεσματικοί , αύξησαν κατακόρυφα το κόστος καλλιέργειας .Η πολιτεία θεωρεί όλους αυτούς τους βαμβακοπαραγωγούς ψεύτες και παράνομους και τους τιμωρεί. Επιπλέον όλοι οι αγρότες ξέρουν ότι τα πλαφόν ανέκαθεν δημιουργούν κατάφορες αδικίες, αφού ,επί παραδείγματι, τα 120 κιλά θεωρούνται πληρωτέα παραγωγή και τα 119 ,999 δεν θεωρούνται.!!!
Οι αγρότες έχουν κατά καιρούς καταθέσει προτάσεις στις εκάστοτε ηγεσίες του Υπουργείου, ώστε , με συγκεκριμένα κριτήρια να καθορίζεται ο παραγωγός και ο ….. απατεώνας. Ενδεικτικά:
–    Τιμολόγια πολλαπλασιαστικού υλικού.
–    Τιμολόγια,  γενικότερα , καλλιεργητικών αγροτικών εφοδίων.
–    Μεσοσταθμικός όρος αποδόσεων προηγούμενων ετών.
–    Βεβαίωση απόδειξης μηχανών συλλογής.
–    Επιτόπιοι έλεγχοι.
–    Μητρώο αγροτών…… κλπ, κλπ.
Όμως , οι …φωστήρες των ηγεσιών δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα σταθερό και διαφανές πλαίσιο για το ποιος παράγει και ποιος όχι. Ακόμα μια φορά  «δημιούργησαν» μια ακόμα κατάφωρη αδικία κατά των βαμβακοπαραγωγών.
Όπως τα κατάφεραν, η μοναδική λύση είναι να πληρωθεί άμεσα το ποσό της  συνδεδεμένης ενίσχυσης και το αμέσως επόμενο διάστημα να δημιουργήσουν ένα κανονιστικό πλαίσιο γι’ αυτό το είδος της στήριξης των αγροτών. Ένα πλαίσιο που θα βγει μετά από διάλογο με τους θεσμικούς φορείς των παραγωγών.

Βαϊόπουλος Γιάννης
Μαθηματικός.

Προηγούμενο άρθρο Σύσκεψη Συνεργασίας για τη Νέα Δράση ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ
Επόμενο άρθρο Αναβολή της προγραμματισμένης δενδροφύτευσης του Δήμου Σοφάδων