Γ. Βαϊόπουλος: Να Σωθούν οι περιουσίες των συνεταιρισμών


 Την Πέμπτη 27/1 συμμετείχε σε συνδιάσκεψη στελεχών του κινήματος, στην οποία ο Κ. Σκανδαλίδης  παρουσίασε το σχέδιο που αφορά στους συνεταιρισμούς και δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

 Ο κ. Βαϊόπουλος με παρέμβασή του τόνισε ότι δεν πρέπει να χαθούν τα περιουσιακά στοιχεία των χρεωμένων συνεταιρισμών. Σε συζητήσεις που είχε, τόσο με την ηγεσία του υπουργείου, όσο και με τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ,  κ. Καραμίχα, επισήμανε πως τα περιουσιακά στοιχεία των συνεταιρισμών πρέπει να είναι η προίκα στις νέες δομές που θα προκύψουν, ενώ παράλληλα πρέπει να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των δεσμευμένων περιουσιών φυσικών προσώπων.

Ακόμη, ενημερώθηκε για το χρονοδιάγραμμα των οικονομικών καταβολών, που έχει ως εξής:

  • Η συνδεδεμένη επιδότηση θα δοθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.
  • Η «νιτρορρύπανση» θα καταβληθεί σε δύο δόσεις ( παλιοί – νέοι) πιθανότατα από το Μάρτιο και μετά.
  • Ο ΦΠΑ και το πετρέλαιο τον Απρίλιο.

Ο κ. Βαϊόπουλος, με τη σειρά του, ζήτησε την τήρηση του χρονοδιαγράμματος , καθώς οποιαδήποτε καθυστέρηση θα είναι καταστροφική για τους ανθρώπους της υπαίθρου.

Στο θέμα των αποζημιώσεων για το πράσινο σκουλήκι και τις βροχοπτώσεις, πρότεινε οι αγρότες να αποζημιωθούν εξατομικευμένα με τις μικρότερες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Ακόμη, μετέφερε την ανησυχία του αγροτικού κόσμου για την αύξηση των καυσίμων και πρότεινε  ως ιδανική λύση την επαναφορά του αγροτικού πετρελαίου με κατάλληλες ασφαλιστικές δικλείδες για φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου συμμετείχε στην Πανελλήνια Συνδιάσκεψη του τομέα εθελοντισμού του ΠΑΣΟΚ. Εκεί τόνισε ότι ο εθελοντισμός δεν μπορεί να καλύψει τα πολιτικά ελλείμματα  και τομείς ευθύνης του κράτους. Μπορεί, όμως, να λειτουργήσει ενισχυτικά με στοχευμένες δράσεις. Σ΄ αυτή  την κατεύθυνση ο τομέας εθελοντισμού ΠΑΣΟΚ Καρδίτσας έχει καταρτίσει έναν ενδεικτικό προγραμματισμό με τις παρακάτω δράσεις:

  • Παιδικός – εφηβικός εθισμός στο διαδίκτυο.
  • Ρατσισμός και ξενοφοβία στο σχολείο.
  • Αθλητισμός και βία.
  • Ποιότητα στη διατροφή- πιστοποίηση αγροτικών προϊόντων.
  • Η αγροτική πολιτική μετά το 2013.
  • Τοπικά προϊόντα – καταναλωτική συνείδηση.

Τέλος, ζήτησε από τον Γ.Γ. Νέας Γενιάς , Γιάννο Λιβανό να αξιοποιηθούν τα συμπεράσματα από το πιλοτικό πρόγραμμα «αγρότες και σύνδεση με ΑΕΙ- ΤΕΙ» ( που σήμερα τρέχει για περίπου 80 νέους αγρότες), έτσι ώστε η τεχνολογική και επιστημονική υποστήριξη να επεκταθεί σε όλους τους παραγωγούς της υπαίθρου.

Προηγούμενο άρθρο Εξοικονόμηση ενέργειας και προστασία του περιβάλλοντος
Επόμενο άρθρο Συνεχίζουν μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου οι δικηγόροι