Εξοικονόμηση ενέργειας και προστασία του περιβάλλοντος


 Ένα από τα ζητήματα που μας απασχολούν ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό είναι το ενεργειακό, και συγκεκριμένα η εξάρτησή μας από το πετρέλαιο και η ανάγκη αποδέσμευσής μας – σε κάποιο βαθμό – από αυτό, μέσα από την  εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών για την παραγωγή ενέργειας. Ήδη γίνονται πολύ σημαντικά βήματα σε αυτόν τον τομέα, και είναι χαρακτηριστικό ότι ο κλάδος της ενέργειας είναι ο μοναδικός που παρουσιάζει ανάπτυξη την περίοδο που διανύουμε, εν μέσω οικονομικής κρίσης και γενικότερης ύφεσης στην αγορά. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι και η έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες είχε ως θέμα την ενέργεια και την καινοτομία.

 Σημαντική παράμετρος στο ενεργειακό πρόβλημα της χώρας είναι η σπατάλη ενέργειας, που οφείλεται στον τρόπο κατασκευής των περισσότερων κτηρίων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, τα κτήρια ευθύνονται περίπου για το 36% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης, και κατατάσσονται μεταξύ των πιο ενεργοβόρων κτηρίων της Ευρώπης. Βασικοί παράγοντες σε αυτό αποτελούν αφενός η παλαιότητά τους, κι αφετέρου η μη ενσωμάτωση σύγχρονης τεχνολογίας σε αυτά, εξαιτίας της έλλειψης σχετική νομοθεσίας τα τελευταία 30 χρόνια.

Από το σύνολο των ενεργοβόρων κτηρίων, τα περισσότερα οικοδομήθηκαν πριν το 1980, και ως εκ τούτου δεν είχε περιληφθεί στη κατασκευή τους πρόβλεψη για θερμομόνωση, ηλιοπροστασία των νότιων και δυτικών όψεών τους ή κουφώματα νέας τεχνολογίας, ενώ παράλληλα δεν διενεργείται επαρκής συντήρηση των συστημάτων θέρμανσης ή κλιματισμού, με αποτέλεσμα την χαμηλή απόδοση.

Συνέπεια όλων αυτών των παραγόντων είναι η ολοένα και μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας για να υπερκαλυφθούν τα προβλήματα αυτά. Δεδομένων των κλιματικών αλλαγών, που δυστυχώς φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να διογκώνονται, θα απαιτείται ολοένα και μεγαλύτερη σπατάλη ενέργειας για την αντιμετώπιση του ιδιαίτερα θερμού κλίματος της χώρας τους θερινούς μήνες, ενώ οι βόρειες και ορεινές περιοχές έχουν αυξημένες ανάγκες θέρμανσης, και άρα ακόμη μεγαλύτερη κατανάλωση.

Ευτυχώς η ενεργειακή σπατάλη είναι ένα ζήτημα που μπορούμε να αντιμετωπίζουμε με απλές λύσεις, από τις οποίες θα επωφεληθούν όλοι – πολίτες και περιβάλλον. Αυτές τις λύσεις ενσωματώνει το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που παρέχει δέσμη οικονομικών κινήτρων στον πολίτη που μένει σε παλαιάς κατασκευής κατοικία να το βελτιώσει και να το θωρακίσει ενεργειακά.

Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης και απευθύνεται σε ιδιοκτήτες κατοικιών που έχουν κατασκευαστεί πριν το 1980 (και που είναι θερμικά απροστάτευτα), παρέχοντας τρεις κατηγορίες κινήτρων στους ωφελουμένους, αναλόγως του εισοδήματός τους, εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.

Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα αποκτά ιδιαίτερη σημασία για περιοχές όπως η Καρδίτσα, όπου σημειώνονται ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα, αλλά και πολύ υψηλές το καλοκαίρι, δημιουργώντας έτσι αυξημένη ανάγκη για θέρμανση και κλιματισμό. Δεδομένου ότι ειδικά στα μικρότερα χωριά οι περισσότερες κατοικίες είναι παλαιάς κατασκευής, η ανάγκη αυτή γίνεται ακόμα πιο έντονη λόγω της περιορισμένης ενεργειακής απόδοσης. Είναι, λοιπόν, πολλοί εκείνοι που μπορούν να επωφεληθούν από το εν λόγω Πρόγραμμα, που αποτελεί πρωτοβουλία την οποία οφείλουμε να επικροτήσουμε.

Προηγούμενο άρθρο Πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Υπ. Εσωτ. Δημοσίας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με εκπροσώπους των εργαζομένων
Επόμενο άρθρο Γ. Βαϊόπουλος: Να Σωθούν οι περιουσίες των συνεταιρισμών