Ειδήσεις

Γ. Καπράνας: Δίνουμε αγωνιστικό παρών στο Συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη


Η κυβέρνηση συνεχίζει την επίθεσή της στα δικαιώματα των εργαζομένων, συμφωνώντας με τους δανειστές ουσιαστικά σε ένα τέταρτο μνημόνιο. Εθελοτυφλώντας για τις ήδη ολέθριες συνέπειες σε βάρος της μισθωτής εργασίας, αφού εφάρμοσε με ευλάβεια το τρίτο μνημόνιο που υπέγραψε, το ενίσχυσε με νέες δεσμεύσεις για πρόσθετα σκληρά και επώδυνα μέτρα, απειλώντας την Κοινωνία με πλήρη ισοπέδωση και συλλογική αφωνία, εξουδετερώνοντας τα μέσα συλλογικής δράσης των εργαζομένων και γκρεμίζοντας ταυτόχρονα ότι έχει απομείνει από τις κατακτήσεις τους.

Οι νέες μεγάλες περικοπές στις συντάξεις και τους μισθούς, η μείωση του αφορολόγητου, η επιβολή νέων φόρων σε τρόφιμα, καύσιμα, ποτά, τιμολόγια κ.λ.π. , η μονιμοποίηση χαρατσιών και φόρων η δραματική αύξηση των ελαστικών μορφών εργασίας και το τεράστιο ποσοστό ανεργίας έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό περιβάλλον στην Ελληνική κοινωνία. Όλα αυτά διευρύνουν την φτώχεια, την εξαθλίωση, την λιτότητα ενώ παράλληλα έχουμε πλήρη αποδιοργάνωση κάθε παραγωγικού ιστού.

Το χειρότερο όλων είναι οι διαρκείς παρεμβάσεις στα Δημοκρατικά και κοινωνικά μας Δικαιώματα, μέσα από την κατάργηση και τις συνεχείς παρακάμψεις Δημοκρατικών Θεσμών και     Διαδικασιών.

Ο στόχος πλέον είναι ξεκάθαρος. Η εσωτερική υποτίμηση με την ισοπέδωση κάθε έννοιας κοινωνικής δικαιοσύνης, εργασίας και κοινωνικής ασφάλειας. Κάθε Δημοκρατίας.

Ακολουθείται μια πολιτική που είναι λάθος, που τα νούμερα δεν βγαίνουν και αυτό φαίνεται από:

  • Την τεράστια ανεργία που υπάρχει ακόμα αλλά και τη συνέχιση του μαζικού κύματος φυγής από τους νέους αθρώπους σε άλλες χώρες.
  • Την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, με την ραγδαία εξάπλωση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης (μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασίας, μπλοκάκια κ.λ.π.) που επιφέρει δραστικό περιορισμό του ύψους των εισφορών.
  • Την αποδόμηση του Συστήματος των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων που έχει ως αποτέλεσμα τη μεσοσταθμική μείωση των μισθών κατά 37% με αντίστοιχες αρνητικές επιπτώσεις στις εισφορές με ότι αυτό συνεπάγεται για τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και στη διαβίωση τω εργαζομένων.
  • Την κατακρεούργηση των συντάξεων με το νόμο Κατρούγκαλου αλλά και τις νέες περικοπές που θα γίνουν τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές, θα καταντήσουν τις συντάξεις προνοιακά επιδόματα.
  • Τη ραγδαία αύξηση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας (42%) που στερεί σημαντικούς πόρους από τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Την πλήρη αποτυχία πάταξης της εισφοροδιαφυγής που έχουμε διόγκωση και αυτό οφείλεται και στην αποδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών.
  • Την αποτυχία είσπραξης των οφειλών προς τα Ασφαλιστικά ταμεία που υπολογίζοντας σε 11 δις.
  • Στο «όνομα» της μείωσης του χρέους συνεχίζουν να ξεπουλάνε ξεδιάντροπα και προκλητικά έναντι πινακίου φακής τον Δημόσιο πλούτο επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας και δημοσίου συμφέροντος.
  • Στο «όνομα» της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας καταργούν τις συλλογικές μας συμβάσεις και το συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαίωμα στη συλλογική διαπραγμάτευση αδυνατούν να επιβάλλουν κανόνες στη λειτουργία της αγοράς, αφού τα καρτέλ συνεχίζουν να κάνουν πάρτυ με τις τιμές των προϊόντων να είναι στα ύψη.
  • Στο «όνομα» του συμμαζέματος των δημόσιων οικονομικών, υποβαθμίζονται και διαλύονται κοινωνικά αγαθά όπως η ΥΓΕΙΑ  και η ΠΑΙΔΕΙΑ, ενώ το κράτος ΠΡΟΝΟΙΑΣ έχει γίνει πλέον κράτος ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑΣ.
  • Στο «όνομα» της Ευρώπης περιορίζουν τη δημοκρατία και καταργούν δημοκρατικούς θεσμούς, περιορίζουν και καταργούν το ίδιο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
  • Πρέπει να καταλάβουν οι κυβερνώντες ότι αλλαγές, εκσυγχρονισμός, ανάπτυξη, πρόοδος, προοπτική και ελπίδα είναι αδύνατον να υπάρξουν με υποταγμένους, εξαθλιωμένους και εξοντωμένους τους πολίτες, την κοινωνία, τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα, τους συλλογικούς και κοινωνικούς φορείς με πληγωμένη την ίδια τη Δημοκρατία.
  • Τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συνεχίσουν να δίνουν ένα ταξικό, ενωτικό και διαρκή αγώνα για την ανατροπή των αντεργατικών, αντικοινωνικών, αντιδημοκρατικών, σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών που καταστρέφουν τη ζωή μας. Δεν έχει κανένα νόημα να αλλάζουν οι κυβερνήσεις και να ασκούνται οι ίδιες πολιτικές.

Γι΄αυτό συνεχίζουμε  αγωνιστικά και μαχητικά! Για την κοινωνία, με την κοινωνία, στους δρόμους του αγώνα!

Αγωνιζόμαστε για την προστασία της αξιοπρέπειας των Εργαζομένων, των Ανέργων, των Συνταξιούχων, των Επόμενων Γενεών σε μια κοινωνία με :

  • Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους με ίσια δικαιώματα, Υγεία και Ασφάλεια.
  • Δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής Ασφάλισης, αξιοπρεπείς συντάξεις και παροχές.
  • Ελεύθερη Συνδικαλιστική Δράση – Σεβασμό στους Δημοκρατικούς Θεσμούς.

Έχουμε χρέος όλοι μας να δώσουμε ένα δυναμικό, αγωνιστικό παρόν στο Συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη στο Σάββατο 9 Σεπτέμβρη στις 6 το απόγευμα στο άγαλμα στου Βενιζέλου.

Να ενώσουμε όλοι τις φωνές μας ενάντια στη φτώχεια, στην εξαθλίωση στη λιτότητα, στις απολύσεις, στα χαράτσια, στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, στην ανεργία.

Θα πρέπει να ενημερώσουμε τα σωματεία, τους συλλόγους, όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους ότι θα μπουν λεωφορεία για την   δωρεάν μετακίνηση όσων θέλουν να συμμετέχουν στο μεγάλο αυτό Εργατικό και Κοινωνικό Συλλαλητήριο.

 

Τοποθέτηση του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας Γιώργου Καπράνα στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου.

Προηγούμενο άρθρο Γλυκά και αλμυρά, Φάροι κι ένα παιχνίδι με σημεία
Επόμενο άρθρο Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Κ.Α.Μ. Καρδίτσας