Ειδήσεις

Γ. Κωτσός: Η Συνοχή της Ευρώπης περνά μέσα από την Αυτοδιοίκηση


Στις Βρυξέλλες βρέθηκε ο κ. Γιώργος Κωτσός Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχος Μουζακίου για τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ και την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Γραφείου των Βρυξελλών. Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών κ. Karl Heinz Lamberts, ο Γενικός Γραμματέας του CEMR κ. Vallier, ο Πρέσβης Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ κ. Παπασταύρου ,ο Προϊστάμενος μονάδας G3-Ελλάδας Κύπρου κ. Willibrordus ,η Αν. Επικεφαλής του Γραφείου του Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου κ. Αστεριάδη, ο εκπρόσωπος του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ κ. Φατούρος, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκη Επιτροπή των Περιφερειών κ. Τζιτζικώστας. Επίσης χαιρετισμούς έκαναν  οι ευρωβουλευτές κ. Παπαδημούλης Δημήτρης, Κεφαλογιάννης Μανώλης και Ανδρουλάκης Νίκος.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε και η Τελετή Υπογραφής Δήλωσης “Συμμαχίας για τη Συνοχή” την οποία υπέγραψαν όλοι οι παραβρισκόμενοι Πρόεδροι των ΠΕΔ, οι Δήμαρχοι και τα μέλη του Δ.Σ της ΚΕΔΕ. Η πολιτική συνοχής αποτελεί κύρια επενδυτική πολιτική της Ε.Ε. για την επίτευξη του στόχου της οικονομικής κοινωνικής και εδαφικής συνοχής με βάση τη συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η πολιτική συνοχής αποφέρει σαφή πρόσθετα οφέλη μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και των σύγχρονων υποδομών, της άρσης των δομικών φραγμών, της ενίσχυσης του ανθρώπινου κεφαλαίου και της βελτίωσης της ποιότητας διαβίωσης. Επιτρέπει τη συνεργασία μεταξύ των Περιφερειών, των πόλεων και των δήμων από διαφορετικά κράτη μέλη, καθώς και τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, τα κέντρα γνώσης και τους κοινωνικούς εταίρους σε περιφερειακό επίπεδο.

Ο στόχος της συμμαχίας είναι να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς τους θεσμικούς αρμοδίους για τη λήψη αποφάσεων όσον αφορά τη σημασία της εξασφάλισης μιας ισχυρής πολιτικής συνοχής μετά το 2020 σε όλες τις περιφέρειες όσο και τη βασική θέση που η πολιτική συνοχής πρέπει να εξακολουθήσει να κατέχει μελλοντικά η Ε.Ε.

Μετά τη συνεδρίαση το ΔΣ της ΚΕΔΕ  ο πρόεδρος της ΠΕΔ  Θεσσαλίας και Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός παρακολούθησε  τις εργασίες της 127ης Συνόδου της Ολομέλειας της Ευρωπαϊκης Επιτροπής των Περιφερειών που έλαβε χώρα στην κεντρική αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου. Μεταξύ των σημαντικών παρεμβάσεων η Δήλωση του Πρωθυπουργού της Πορτογαλίας κ. Antonio Costa με θέμα  “Το μέλλον της Ευρώπης: η ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης”

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ο κ. Κωτσός δήλωσε: ” Η Αυτοδιοίκηση ,  η ΚΕΔΕ και οι ΠΕΔ  για μια ακόμη φορά μπαίνουν μπροστά για την ανάδειξη της Ελλάδας, την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που εξασφαλίζει η ΕΕ , την δημιουργία συμμαχιών που θα ωθήσουν τη χώρα μας στην Ανάπτυξη και την Πρόοδο. Γιατί και η Συνοχή της Ευρώπης περνά μέσα από την Αυτοδιοίκηση»

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Όλες οι γυναίκες στο αγροτικό συλλλητήριο
Επόμενο άρθρο Επιστολή της Επιτροπής Συνταξιουχικών Οργανώσεων στους αρμόδιους Υπουργούς