Ειδήσεις

Γ. Κωτσός: Με στενή συνεργασία φτιάχνουμε παντού μια πόλη που μαθαίνει


Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας – Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός απεύθυνε χαιρετισμό στο Διεθνές Συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Ιουνίου 2018 στο Αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο των εργασιών «Λάρισα 2018 – 1ο Θερινό Σχολείο» για τις «Πόλεις που Μαθαίνουν». Στο Συμπόσιο παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές από ελληνικές και ξένες πόλεις – μέλη του δικτύου στις θεματικές ενότητες: Πράσινες και Υγιείς Πόλεις, Κοινωνική Συνοχή, Απασχόληση και Επιχειρηματικότητα, Πολιτισμός και Νέες Τεχνολογίες.

Αναλυτικά ο κ. Κωτσός επισήμανε τα εξής:

«Αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι

Όταν πριν περίπου δυο χρόνια πραγματοποιήθηκε εδώ στη Λάρισα η δεύτερη διεθνής συνδιάσκεψη του πρωτοποριακού δικτύου «Η Πόλη που Μαθαίνει», είχα χαρακτηρίσει το όλο πρόγραμμα ως ένα καινοτόμο σχέδιο το οποίο θα αποτελούσε οδηγό ώστε να μεταφερθούν από τη θεωρία στην πράξη η γνώση και οι στρατηγικές που απαιτούνται απέναντι στις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις.

Σήμερα, στην αίθουσα αυτή, νιώθω ιδιαίτερη χαρά που ως Δήμαρχος Μουζακίου, Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας, αλλά και ενεργός πολίτης της περιφέρειάς μας, βλέπω το εν λόγω πρόγραμμα της UNESCO να προχωρά στην περιοχή μας και να εξάγει σημαντικά συμπεράσματα και χρήσιμες πρακτικές μέσα από μεγάλη γκάμα απόψεων και εμπειριών που ανταλλάσουν μεταξύ τους αυτοδιοικητικοί και επιστημονικοί φορείς της Ελλάδος και χωρών του εξωτερικού.

Οφείλω να τονίσω ότι αυτή ηκαινοτόμος πρωτοβουλία του Δήμου Λαρισαίων βρήκε τελικά μεγάλη ανταπόκριση στους αυτοδιοικητικούς φορείς, αφού το παράδειγμά του ακολούθησαν άλλες δέκα Ελληνικές πόλεις, συγκροτώντας για πρώτη φορά ένα δυναμικό δίκτυο. Το γεγονός δε ότι είναι πλέον από τα πολυπληθέστερα στη χώρα μας, δημιουργεί αρκετές προσδοκίες για μεγαλύτερη ανάπτυξη στο μέλλον, άρα και για παραγωγή πολυποίκιλων αποτελεσμάτων σε βάθος χρόνου!

Αυτή η πολύ θετική εξέλιξη είναι σίγουρο ότι θα επιτρέψει την δημιουργία μιας υπερπολύτιμης δεξαμενής γνώσεων, εμπειριών και στρατηγικών που μπορούν να συμβάλλουν μακροπρόθεσμαστην αντιμετώπιση λειτουργικών προβλημάτων σε διάφορα επίπεδα της καθημερινότητας στις τοπικές κοινωνίες και όχι μόνο.

Αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι

Η «Δια Βίου Μάθηση» αποτελεί για την τοπική αυτοδιοίκηση πολιτική προτεραιότητα και γι’ αυτό την υποστηρίζει με όσα μέσα διαθέτει, καλώντας παράλληλα τους πολίτες να ενταχθούν στα προγράμματα που υλοποιούνται.

Η σύνδεσή της με την απασχόληση, την οικονομική ευημερία και την πλήρη δραστηριοποίηση του ατόμου στην κοινωνία, την καθιστά απαραίτητο, αν όχι ρυθμιστικό, παράγοντα υποστήριξης αλλά και ισχυροποίησης της κοινωνικής συνοχής, ιδιαίτερα μέσα στην πολύ δύσκολη συγκυρία της σημερινής οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης.

Πεποίθησή μου είναι πως η εκπαίδευση ενηλίκων και οι σύγχρονες τεχνικές «Δια Βίου Μάθησης», πρέπει να συνδέονται άμεσαμε όλες τις κοινωνικές δομές των ΟΤΑ, με τα κοινωνικά παντοπωλεία, με τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, με την αυτοδιοίκηση γενικότερα. Κι’ αυτό διότι πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο θα «ανοίξει» στις τοπικές κοινωνίες ένας νέος κύκλος δράσεων, ο οποίος θα προσφέρει θέσεις εργασίας στον κόσμο, με σημαντικά οικονομικά οφέλη που χρειάζεται ο τόπος μας για να ορθοποδήσει.

Ως πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας και ως Δήμαρχος Μουζακίου, δηλώνω απερίφραστα ότι είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε ενεργά στο πολύ ενδιαφέρον συμβουλευτικό και συνάμα αναπτυξιακό πρότζεκτ «Η πόλη που μαθαίνει», αλλά και να συνεργαστούμε με όλους τους φορείς που στοχεύουν στη δημιουργία «Ενεργών και Υπεύθυνων Πολιτών» μέσα από την συνεχή εκπαίδευσή τους.

Εύχομαι τα αποτελέσματα και οι καλές πρακτικές του θα προκύψουν με το πέρας τον εργασιών του Διεθνούς Συμποσίου μας, να αξιοποιηθούν στον μέγιστο βαθμό από το σύνολο των Δήμων της Θεσσαλίας και να αποτελέσουν οδηγό για την αντιμετώπιση σοβαρών ζητημάτων που απασχολούν τους πολίτες σε καίριους τομείς όπως το περιβάλλον, η απασχόληση, η επιχειρηματικότητα, ο πολιτισμός οι νέες τεχνολογίες».

 

Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη δύο ατόμων για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών
Επόμενο άρθρο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών από το ΤΕΙ Θεσσαλίας