Ειδήσεις

Γ. Παπαδημητρίου : Υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων λόγω επιδοτήσεων


Δημοσιεύθηκε σήμερα απόφαση υπογεγραμμένη από τον Γ.Γ.Δ.Ε κ. Πιτσιλή, σύμφωνα με την οποία δεν επιβάλλονται πρόστιμα στις συμπληρωματικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, οι οποίες γίνονται εξαιτίας των επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Π.χ. Έστω ότι πάμε σήμερα και υποβάλλουμε συμπληρωματική δήλωση για το φορολογικό έτος 2014 και δηλώνουμε επιδότηση 5.000,00€. Η επιδότηση αυτή  έστω ότι καταβλήθηκε χθες στον δικαιούχο και αφορούσε το έτος 2014. Η δήλωση πρέπει να υποβληθεί στη Δ.Ο.Υ. χειρόγραφα. Ο υπάλληλος της Δ.Ο.Υ. έπρεπε:
– να παραλάβει τη δήλωση με πρόστιμο ως εκπρόθεσμη,
– να υποβάλλουμε αίτηση ακύρωσης του προστίμου γιατί η αιτία της εκπρόθεσμης υποβολής είχε να κάνει με την καθυστερημένη χορήγηση της επιδότησης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, άρα ο φορολογούμενος δεν είχε καμία ευθύνη,
– Να γίνει η ακύρωση του προστίμου.
Μια διαδικασία η οποία ταλαιπωρούσε κόσμο και κοσμάκη, είτε φορολογούμενους, είτε όσους από τους λογιστές πήγαιναν στη Δ.Ο.Υ. για λογαριασμό τους.

Με την απόφαση αυτή, στην ουσία απαλλάσσεται από το άγχος του αυτονόητου, ο εκάστοτε υπάλληλος στο τμήμα εισοδήματος των Δ.Ο.Υ., γιατί θα μπορεί να να κάνει το αυτονόητο, να παραλαμβάνει δηλαδή τις εκπρόθεσμες δηλώσεις  φορολογίας εισοδήματος χωρίς πρόστιμο, από τη στιγμή που δεν είναι υπαιτιότητα του φορολογουμένου.

Καλό είναι να μην μπερδευτούν οι συνάδελφοι με την αναφορά στην απόφαση, της λέξης “βεβαιώσεις” ΟΠΕΚΕΠΕ. Η απόφαση ορίζει και ξεκαθαρίζει την ΜΗ επιβολή προστίμου σε εκπρόθεσμη υποβολή συμπληρωματικής φορολογικής δήλωσης. Δεν έχει να κάνει με το παραστατικό που θα προσκομίσεις μαζί με τη συμπληρωματική.
Άρα, προκύπτει η υποχρέωση να υποβάλλεις συμπληρωματική για το 2014 ή το 2015; Την ετοιμάζεις, τη δίνεις στο φορολογούμενο ( ή την πας εσύ ως λογιστής του, ανάλογα τη συμφωνία που κάνεις) και ο υπάλληλος της Δ.Ο.Υ. την παραλαμβάνει χωρίς πρόστιμο και χωρίς να πρέπει να του εξηγήσεις ότι δεν χρειάζεται πρόστιμο.

Μένει να γίνει κατανοητό άμεσα (έστω και τώρα, έστω και αργά), ότι κατ’ εξαίρεση με τα ΕΛΠ, οι επιδοτήσεις θα πρέπει να φορολογούνται στο έτος είσπραξης και όχι στο έτος που ανήκουν. Και θα λείψει δια παντός η υποχρέωση τροποποιητικών δηλώσεων. Είναι κομματάκι δύσκολο γιατί απαιτείται τροποποίηση νόμου, γι αυτό απλά το επισημαίνω.

Να επισημάνω τέλος, για πολλοστή φορά ότι, η υποχρέωση υποβολής βαραίνει το φορολογούμενο, όχι το λογιστή. Αν δεν απευθυνθεί ο δικαιούχος το λογιστή του να του πει και να τον ενημερώσει ότι εισέπραξε επιδότηση, δεν μπορεί ο λογιστής να μπει στα δεδομένα του κάθε πελάτη του και να δει αν εισέπραξε επιδότηση. Απλά πράγματα.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

 

Προηγούμενο άρθρο Εκδηλώσεις στην Τοπική Κοινότητα Παλαιοκκλησίου
Επόμενο άρθρο Δείγματα γραφής όλων των παιδιών στο εργαστήριο