Ειδήσεις

Δείγματα γραφής όλων των παιδιών στο εργαστήριο


Δεύτερη ημέρα του 2ου  κύκλου της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας, που πραγματοποιείται για 4η συνεχόμενη χρονιά στην πόλη μας, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, σε συνεργασία για πρώτη φορά φέτος, αποκλειστικά με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος!!!

Το θέμα της Τρίτης ήταν «Δείγματα γραφής όλων των παιδιών στο εργαστήριο»!!!

Στην παιδική βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου», διαβάσαμε τα βιβλία της Μαρίας Ρουσάκη «Τα γράμματα χορεύουν» από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος και της Δέσποινας Μπογδάνη-Σουγιούλ «Τσέπες γεμάτες λέξεις», από τις εκδόσεις Πατάκη.

Μιλήσαμε για το γραφικό χαρακτήρα που έχει ο κάθε άνθρωπος και στη συνέχεια σε μικρά χαρτάκια το κάθε παιδί, κρυφά από τα υπόλοιπα έγραψε μια φράση, τις μπερδέψαμε και τα παιδιά προσπάθησαν ως άλλοι ντετέκτιβ – ερευνητές – εξερευνητές κι όλα τα συναφή, να καταλάβουν με βάση το τετράδιο παρουσιών της βιβλιοθήκης, ποιο παιδί, έγραψε ποια φράση. Η προσπάθεια ήταν συναρπαστική, κάποιοι τα κατάφεραν πιο γρήγορα, κάποιοι πιο αργά, αλλά μας άρεσε το παιχνίδι!

Τέλος μάθαμε να φτιάχνουμε κώδικες και να στέλνουμε κρυφά μηνύματα στους φίλους μας, χωρίς να μπορούν να τα διαβάσουν οι άλλοι και κυρίως οι μεγάλοι!!!

Ημέρα ποίησης στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας Αγίου Νικολάου και ακούστηκαν υπέροχα, μοναδικά δημιουργήματα Ελλήνων ποιητών όπως του Καβάφη, του Ρίτσου, του Καρυωτάκη της Πολυδούρη.

Φυσικά οι μικροί ακροατές εντυπωσιάστηκαν και με ζήλο έκαναν τις δικές τους άρες μάρες έξοχες ποιηματάρες!!! Τα σαχλαμαροποιηματάκια ήταν αστεία λίμερικ που σκόρπισαν γέλια και πειράγματα στη βιβλιοθήκη μας.

Στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας «Λάκας Μαντζάρα», ασχοληθήκαμε με την τέχνη της γραφής και της αποκρυπτογράφησης!

Αρχικά διαβάσαμε για τα πρώτα στάδια της γραφής, μέσα από το πολύ ωραίο βιβλίο του Rudyard Kipling  «πως γράφτηκε η πρώτη επιστολή» από τις εκδόσεις Αράδα και στη συνέχεια μιλήσαμε για το αλφάβητο.

Έπειτα σαν σύγχρονοι ντετέκτιβ  αποκρυπτογραφήσαμε το μυστικό μήνυμα της άλλης ομάδας μέσω του μυστικού κώδικα! Και έτσι αποκαλύφθηκαν τα μαγικά μυστικά τους!

Την Τετάρτη 24 Αυγούστου οι δράσεις συνεχίζονται στις παιδικές βιβλιοθήκες «Αγγελική Βαρελλά» και Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού» με θέμα «Κάτι που μπορεί να θρυμματιστεί».

Οι δράσεις των Παιδικών Βιβλιοθηκών γίνονται 11 – 12:30  το πρωί.

Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων ανά βιβλιοθήκη υπάρχει στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας στο παρακάτω link: http://www.dimoskarditsas.gov.gr/?page_id=7611 και στη σελίδα των Παιδικών Βιβλιοθηκών στο Facebook στα παρακάτω link: https://www.facebook.com/Παιδικές-Βιβλιοθήκες-Καρδίτσας & https://www.facebook.com/PaidikesBibliothekesDemouKarditsas

Στις δράσεις μπορούν να συμμετέχουν παιδιά που τέλειωσαν την Α΄ Δημοτικού και πάνω. Παιδιά μικρότερα μπορούν να συμμετέχουν επίσης, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΕΝΗΛΙΚΑ καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης.

Έλα κι εσύ μαζί μας, να εξερευνήσεις τον υπέροχο κόσμο των βιβλίων και των βιβλιοθηκών!!!

 

Προηγούμενο άρθρο Γ. Παπαδημητρίου : Υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων λόγω επιδοτήσεων
Επόμενο άρθρο Συγχαρητήριο μήνυμα Β. Τσιάκου για αθλητές του βάδην