Δέκα νέα μέτρα για να «φρενάρει» τις ανατιμήσεις


Ενώ η δυσαρέσκεια των πολιτών για την ξέφρενη κούρσα των τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες διογκώνεται, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει την Πέμπτη δέκα νέα μέτρα, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Μεταξύ των μέτρων που θα ανακοινωθούν είναι η καθιέρωση «μαύρης λίστας» τις επιχειρήσεις που θα προχωρούν σε «υπερβολικές» ανατιμήσεις και η υποχρεωτική αναγραφή των εκπτώσεων που δίνουν οι βιομηχανίες και οι προμηθευτές στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, μέτρο όμως που συναντά τις αντιρρήσεις του υπουργού Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφη.

Σήμερα Τετάρτη, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, για τα θέματα της ενέργειας και της ακρίβειας, ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας προανήγγειλε τα νέα μέτρα και είπε ότι θα αποδώσουν όταν και τα γνωστά 41 μέτρα θα μπουν πλήρως σε εφαρμογή.

Ενδοκυβερνητικές τριβές

Το υπουργείο Ανάπτυξης υποστηρίζει ότι το μέτρο της υποχρεωτικής αναγραφής των εκπτώσεων αποβλέπει στον αγορανομικό και όχι στον φορολογικό έλεγχο των επιχειρήσεων και ο κ. Φώλιας εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει.

Ενδεικτική είναι, άλλωστε, η δήλωση που έκανε την Τρίτη ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Βλάχος. «Θα προχωρήσουμε μόνοι μας στα μέτρα, χωρίς το υπουργείο Οικονομικών».

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών απάντησαν στον κ. Βλάχο, λέγοντας ότι «το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν ασκεί φορολογική πολιτική. Θα πρέπει να ετοιμάσει τις απαραίτητες αγορανομικές διατάξεις για να εφαρμοστούν τα μέτρα».

Επίσης, με ρύθμιση η οποία θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης για τα πρόστιμα του Αγορανομικού Κώδικα θα ορίζεται η έννοια του «υπερβολικού κέρδους».

Ο κ. Φώλιας, πάντως, διέψευσε ότι υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις του με τον υφυπουργό Γ.Βλάχο και το Υπουργείο Οικονομίας. «Δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα. Οι σχέσεις είναι εξαιρετικές και με τον Γιώργο Βλάχο και με το Υπουργείο Οικονομίας, όπου πριν από λίγες μέρες υπήρξε και συνεργασία και συμφωνήθηκαν τα μέτρα από κοινού», τόνισε.

Εξάλλου, σε ερώτηση για ενδεχόμενη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού, ο κ. Φώλιας απάντησε «από εσάς το μαθαίνω».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος, ερωτηθείς εάν το Υπουργείο Οικονομίας έχει σοβαρές επιφυλάξεις για μέτρα του Υπουργείου Ανάπτυξης είπε ότι δεν είναι αληθείς αυτές οι πληροφορίες. «Θα το διαπιστώσετε και αύριο στη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει ο κ. Φώλιας», συμπλήρωσε.

Τα σχεδιαζόμενα μέτρα

Βιομηχανίες αλλά και οι υπόλοιποι προμηθευτές θα είναι υποχρεωμένοι να αιτιολογούν τις ανατιμήσεις που στέλνουν στο λιανεμπόριο, ενώ το Υπουργείο Ανάπτυξης θα διαπιστώνει εάν τα κοστολογικά στοιχεία δικαιολογούν ή όχι τις αυξήσεις αυτές. Στις περιπτώσεις που κρίνει ότι οι αυξήσεις είναι αδικαιολόγητες, θα δημοσιοποιεί τα ονόματα των επιχειρήσεων που προχωρούν σε υψηλές ανατιμήσεις.

Ακόμα, οι πολυεθνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα θα πρέπει να δημοσιοποιούν προς το Υπουργείο Ανάπτυξης τιμοκαταλόγους με τις τιμές προϊόντων οι οποίες ισχύουν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του εξωτερικού όπου δραστηριοποιούνται.

Παράλληλα, θα είναι υποχρεωτική η γνωστοποίηση στο Υπουργείο Ανάπτυξης των συμφωνιών μεταξύ βιομηχανίας και λιανεμπορίου, ενώ μέχρι σήμερα για τις συμφωνίες αυτές ενημερώνονται οι εφορίες.

Βολές της αντιπολίτευσης

«Πέντε χρόνια κυβέρνηση Καραμανλή και η Ελλάδα πηγαίνει, δυστυχώς, από το κακό στο χειρότερο. Η ακρίβεια εξελίσσεται σε χιονοστιβάδα. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Ευθύνεται γι΄αυτό», δήλωσε την Τετάρτη προσερχόμενος στη Βουλή ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ τις επόμενες μέρες θα φέρει το ζήτημα της ακρίβειας στη Βουλή, όπου θα καταθέσει και τις προτάσεις του.

«Η κυβέρνηση απλώς ξέρει να διακηρύσσει μέτρα, χωρίς να έχει κανένα αποτέλεσμα. Επομένως, χρειάζεται πια μια δέσμη έκτακτων μέτρων σχετικά με τον έλεγχο των τιμών, την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας και, κατά τη γνώμη μου, χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών που έγιναν ανάμεσα στις συνδικαλιστικές παρατάξεις της ΓΣΕΕ, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚE, με την εργοδοσία για τις μισθολογικές αυξήσεις που δεν αρκούν» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος. «Από κει και πέρα νομίζω ότι είναι σωστό οι πολίτες με κάθε ειρηνικό μέσο να συμμετάσχουν και να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, γιατί αλλιώς δεν θα έχουμε αποτελέσματα» προσέθεσε.

Εξάλλου, η ΓΣΕΕ εκφράζει την εντονότατη διαμαρτυρία της «γιατί καθημερινά καταγράφεται και νέο αρνητικό ρεκόρ ακρίβειας και πληθωρισμού ενώ ο εργατικός -πραγματικός- πληθωρισμός είναι τουλάχιστον τριπλάσιος απ΄ αυτόν που εκτιμά η ΕΣΥΕ. H ΓΣΕΕ «απαιτεί άμεσα, ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα μείωσης και αυστηρού ελέγχου των τιμών, μείωση των τιμολογίων των Δημόσιων Υπηρεσιών, των διοδίων, των καυσίμων, αυστηριοποίηση και εκτέλεση των ποινών για τους κερδοσκόπους της αγοράς αλλά και της νοθείας των προϊόντων των καταναλωτικών αγαθών».

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση Δημάρχου με το Διοικητή του Νοσοκομείου
Επόμενο άρθρο Αποσύρθηκαν όλα τα ηλιέλαια από την Καρδιτσιώτικη αγορά