Δήλωση του Δημάρχου Καρδίτσας για την κατάργηση της ΛΔ’ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασσικών Αρχαιοτήτων


Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κων. Παπαλός αναφορικά με την προωθούμενη κατάργηση της ΛΔ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων έκανε την ακόλουθη δήλωση:
‘Η κατάργηση της ΛΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της και του προσωπικού της στην Εφορεία Αρχαιοτήτων που ιδρύεται με έδρα τα Τρίκαλα, αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα για την περιοχή μας και έρχεται να προστεθεί σε σειρά άλλων που προηγήθηκαν το τελευταίο διάστημα και οδηγούν τον τόπο μας στην υποβάθμιση.
Η ΛΔ’ ΕΠΚΑ διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές, όπως το εξαιρετικό Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας που αν και λειτουργεί κανονικά εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα το Υπουργείο κατά απαράδεκτο τρόπο δεν προχωρά ακόμα στα εγκαίνια του, το Κονάκι στον Πρόδρομο, την Αρχαιολογική αποθήκη στο Καλλίθηρο, η Αρχαιολογική Συλλογή στον Κέδρο, οργανωμένα εργαστήρια συντήρησης και  πολλές άλλες, ενώ η περιοχή μας βρίθει αρχαιοτήτων με πολλούς  επισκέψιμους χώρους, εξελισσόμενες ανασκαφές και άλλους τόπους αρχαιολογικής σημασίας που βρίσκονται διάσπαρτοι και αναμένουν την αρχαιολογική σκαπάνη για να αποκαλύψουν τον αρχαιολογικό τους πλούτο.
Διαθέτει τέλος και όλες τις αναγκαίες υποδομές και χώρους για να στεγάσει όλο το προσωπικό της, και κατά συνέπεια η απόφαση αυτή δεν πρόκειται να εξυπηρετήσει ούτε τον βασικό στόχο της ρύθμισης που είναι η εξοικονόμηση πόρων, ενώ αντιθέτως θα επιβαρύνει μεταξύ άλλων το Υπουργείο και με το κόστος υπηρεσιακών μετακινήσεων, πέρα από την οικονομική επιβάρυνση που θα υποστούν οι εργαζόμενοι για να μετακινούνται καθημερινά προς και από τα Τρίκαλα.
Θεωρούμε επομένως ότι η σχεδιαζόμενη ρύθμιση αποτελεί υποβάθμιση της προστασίας των Αρχαίων και Βυζαντινών Μνημείων και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς εν γένει στην περιοχή μας, από την οποία το Υπουργείο δεν στερεί μόνο πόρους για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων της, αλλά πλέον και την στοιχειώδη υποδομή για την προστασία τους.
Υπογραμμίζω ότι δεν μπαίνουμε σε καμία λογική αντιπαράθεσης με τα Τρίκαλα που επελέγησαν ως έδρα της νέας Εφορείας.
Εμείς απαιτούμε από το Υπουργείο Πολιτισμού να αποσύρει άμεσα την Νομοθετική Ρύθμιση και να εμμείνει στον αρχικό σχεδιασμό του που προέβλεπε δύο Εφορείες Αρχαιοτήτων, μία για την Π.Ε. Καρδίτσας και μία για την Π.Ε. Τρικάλων, προχωρώντας παράλληλα και στην καλύτερη στελέχωσή τους, προκειμένου να διευκολύνει το έργο τους που είναι η ανάδειξη και η προστασία των μνημείων του πολιτισμού μας.
Ζητούμε από τους Κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της περιοχής μας να αντιδράσουν δυναμικά, ακόμα και ακραία αν χρειαστεί για να αποτρέψουν ένα ακόμη πλήγμα για τον τόπο μας.
Ως εδώ και μη παρέκει!»

Προηγούμενο άρθρο Δενδροφύτευση στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Λουμάκη
Επόμενο άρθρο Πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων της Εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821