Δήλωση του πρ. νομάρχη Φώτη αλεξακου με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης του έργου: «παράκαμψη Νεοχωρίου – Μπελοκομύτη» προϋπολογισμού 6.336.050 €


Πριν απ’ όλα θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους τους συμπολίτες να είναι υγιείς και η νέα χρονιά να είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Πιστεύω πραγματικά ότι μπορούμε να υπερβούμε τις δυσκολίες με πολλή προσπάθεια, κρατώντας την αισιοδοξία μας και επιδεικνύοντας πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας.

Εκφράζω δε την ικανοποίησή μου που έστω και με αρκετή καθυστέρηση υπογράφηκε η σύμβαση για ένα πολύ σημαντικό έργο, που ενέταξε στο ΕΣΠΑ  και δημοπράτησε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και το οποίο θα συμβάλλει ιδιαίτερα στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της λίμνης Πλαστήρα.

Η μελέτη του έργου ξεκίνησε επί θητείας Β. Αναγνωστόπουλου, μετά από κοινή πρόταση που καταθέσαμε μαζί με το συνάδελφο Απόστολο Ζαχαρόπουλο, Δ/ντη Προγραμματισμού τότε, προς τη Διαχειριστική Αρχή του 3ου ΚΠΣ, με τη ιδιότητα των εργαζομένων στη Νομαρχία.

Δυστυχώς και αυτή η μελέτη «κόλλησε» σε προσφυγή που κατέθεσε ένα από τα ενδιαφερόμενα μελετητικά γραφεία στο Συμβούλιο της Επικράτειας (ΣτΕ). Με την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Νομάρχη, θεωρώντας το έργο ιδιαίτερα σημαντικό και διαβλέποντας τον υπαρκτό κίνδυνο ματαίωσής αφού η απόφαση του ΣτΕ επί της προσφυγής δεν θα έβγαινε ούτε σήμερα, κάλεσα τα μελετητικά γραφεία να βρουν λύση. Πράγματι μετά από προσπάθεια επήλθε συμφωνία, αποσύρθηκε η προσφυγή, υπογράψαμε τη σύμβαση και ξεκίνησε η σύνταξη της μελέτης. Στη συνέχεια στη μελέτη συμπεριλάβαμε και την παράκαμψη του Μπελοκομύτη ώστε να αρθούν όλα τα εμπόδια που δημιουργούν οι στενοί δρόμοι των οικισμών στους επισκέπτες της πανέμορφης λίμνης μας.

Με την ολοκλήρωση της μελέτης και μετά από κοινή επί τόπου επίσκεψη πείσαμε την Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας κα Πόπη Γερακούδη και εντάξαμε το έργο στο ΕΣΠΑ – παρά τις πολύ περιορισμένες πιστώσεις για έργα οδοποιίας – την άνοιξη του 2010. Στη συνέχεια δημοπρατήσαμε το έργο στις 14 Σεπτεμβρίου του 2010.

Δυστυχώς ανέκυψαν μια σειρά από προβλήματα όσον αφορά τη δυνατότητα των εργοληπτών που μειοδότησαν να κατασκευάσουν το έργο και υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση 15 μηνών, μέχρι τελικά χθες να υπογραφεί η σύμβαση. Ας μην μεμψιμοιρούμε όμως. Τέλος καλό όλα καλά. Αυτό που απομένει τώρα είναι να επιταχυνθούν οι υπόλοιπες διαδικασίες απαλλοτρίωσης κ.λπ. ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η υλοποίηση του έργου.

Η παράκαμψη Νεοχωρίου έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά σημαντικών παρεμβάσεων που κάναμε κατά την θητεία μας για την βελτίωση του οδικού δικτύου της Λίμνης Πλαστήρα, όπως: Οδός Μορφοβούνι – Κρυονέρι, Οδός προς χιονοδρομικό Καραμανώλη, Οδός Μούχα – Φράγμα, Οδός προς Φυλακτή, Οδός Λαμπερό – Καστανιά, Οδός Μονή Πέτρας – Λαμπερό, Βελτίωση οδού Μητρόπολης – Μοσχάτο –Τσαρδάκι, Βελτίωση οδού Μουζάκι- Ανθοχώρι – Κερασιά, Βελτίωση οδού προς Μεσενικόλα – Μορφοβούνι και Μονή Κορώνας, κ.λπ.

Απομένει ένα ακόμη σημαντικό έργο. Η κατασκευή της οδού Μουζάκι – λίμνη Πλαστήρα μέσω Μακρυάς Ράχης, δηλ. χωρίς να περνάει ο δρόμος μέσα από τα χωριά. Και για το έργο αυτό ολοκληρώσαμε κατά την θητεία μας, την μελέτη και χρειάζεται η ένταξή του στο ΕΣΠΑ. Είναι περιττό να συμπληρώσω ότι από την πλευρά μας θα είμαστε αρωγοί στο αίτημα και την προσπάθεια που θα καταβάλλει η Περιφερειακή Ενότητα για την υλοποίηση και αυτού του έργου, που θα μας ενοποιήσει τουριστικά με τα Μετέωρα.

Από την πλευρά μου θέλω να ευχαριστήσω την Γ.Γ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας κα Πόπη Γερακούδη που είδε με ευαισθησία το αίτημά μας και ενέταξε στο ΕΣΠΑ τις παρακάμψεις Νεοχωρίου και Μπελοκομύτη, το σύνολο των συναδέλφων του Νομαρχιακού Συμβουλίου που ομόφωνα  αποφάσισαν την υλοποίηση του έργου και την ένταξή του στο ΕΣΠΑ, τους ιδιώτες μελετητές  και τους συναδέλφους της Δνσης Τεχνικών Έργων που συνέταξαν τις μελέτες.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Κ. Καρδαράς: «Κανείς γιατρός να μην υπογράψει δήλωση στον ΕΟΠΥΥ»
Επόμενο άρθρο Ένα ακόμη θετικό μήνυμα από την Οργανωτική Ομάδα του Ανταλλακτικού Παζαριού