Δήλωση των Δημοτικών Συμβούλων της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» για το νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) του Δήμου Καρδίτσας


 Ένα χρόνο μετά την ψήφιση του Ν.3852/2010 δηλαδή του αντιδραστικού «Καλλικράτη» επιβεβαιώνεται πλήρως η θέση μας ότι δεν πρόκειται για απλή συνένωση δήμων αλλά για αλλαγή της τοπικής και περιφερειακής δομής της χώρας με στόχο μεταξύ των άλλων την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στους νέους Δήμους και τις αιρετές Περιφέρειες. Αυτόν τον πολιτικό στόχο υπηρετεί ο νέος Ο.Ε.Υ. που πρότεινε και ψήφισε σήμερα η διοίκηση του Δήμου Καρδίτσας. Καταψηφίζουμε συνολικά το νέο Ο.Ε.Υ. επειδή μέσα από την φιλοσοφία του και τα επιμέρους 32 άρθρα του υλοποιεί:

 

  • § Την προετοιμασία του κλίματος για ιδιωτικοποιήσεις έργων – εμπορευμάτων – υπηρεσιών μιας και αποδιοργανώνει από το απαραίτητο προσωπικό τις Δημοτικές Υπηρεσίες (παλιές και νέες).
  • § Ετοιμάζει το έδαφος για υποχρεωτικές μετατάξεις του λεγόμενου “πλεονάζοντος προσωπικού” με βάση τον πρόσφατο νόμο περί «ηλεκτρονικής διακυβέρνησης» που ψηφίστηκε από τη Βουλή (Ν.3979/11 άρθρο 59).
  • § Οργανώνει το Δήμο όχι με βάση τον πληθυσμό και τις πραγματικές του ανάγκες αλλά με βάση τον αριθμό του υφιστάμενου προσωπικού για να πετύχει τη μείωση του “κόστους εργασίας” και προσαρμόζει το προσωπικό του σύμφωνα με τα τακτικά του έσοδα.
  • § Διατηρεί το καθεστώς των προσωποπαγών θέσεων (264 άτομα) δηλαδή της περιορισμένης μονιμότητας για τους μόνιμους υπαλλήλους ενώ τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.) τους τοποθετεί στις λεγόμενες “προσωρινές – προσωποπαγείς θέσεις” οι οποίες καταργούνται όταν κενωθούν με οποιοδήποτε τρόπο.
  • § Το προσωπικό συνολικά θα αποτελεί ένα ευέλικτο και συνεχώς μετακινούμενο σύνολο με αύξηση της εκμετάλλευσής του. Η κατανομή του προσωπικού θα καθορίζεται με απόφαση του εκάστοτε Δημάρχου (!!). Αυτό σημαίνει ότι ένα πρόσωπο θα μετακινεί όποιον υπάλληλο θέλει, όπου θέλει, όποτε θέλει, θα δημιουργεί πλεονάζον προσωπικό σε όποια υπηρεσία θέλει.
  • § Συνεχίζει και επεκτείνει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας αφού προβλέπει πρόσληψη συμβασιούχων.
  • § Δημιουργεί Διεύθυνση Δημοτικής Αστυνομίας που υπάγεται απευθείας στον εκάστοτε Δήμαρχο με ό,τι στεγανό αυτό συνεπάγεται στην καταστολή και στη χειραγώγηση συνειδήσεων.
  • § Δίνει τη δυνατότητα συγκρότησης από τον Δήμαρχο διαφόρων “γραφείων” για την προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής του «Καλλικράτη» (εθελοντισμός, ΣΔΙΤ, συμπράξεις με Μ.Κ.Ο., επιτροπής διαβούλευσης κ.λπ).

Η δική μας πρόταση για το νέο Ο.Ε.Υ. είναι να κινείται στον αντίποδα αυτής της πολιτικής.  Δηλαδή πρέπει :

  • § Να διασφαλιστεί το δικαίωμα σταθερής και μόνιμης εργασίας με πλήρη ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα σε όλους τους εργαζομένους. Να εξασφαλιστεί η μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • § Να ενταχθούν όλα τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), τα νομικά πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις στις οργανωμένες υπηρεσίες του Δήμου μέσα από ενιαίο οργανισμό.
  • § Να καταργηθεί η επιχειρηματικότητα σε κάθε υπηρεσία και υποδομή των Δήμων και των Περιφερειών. Να γίνουν έργα και υποδομές που να υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες, να είναι αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για τη λαϊκή οικογένεια, για τους ανέργους. Να μη γίνει καμία ανάθεση – εκχώρηση υποδομής ή υπηρεσίας στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα.

Μόνο εάν ο κεντρικός σχεδιασμός έχει ως κριτήριο την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών μπορούμε να μιλάμε για ένα σωστό δρόμο ανάπτυξης, για δήμους και περιφέρειες στην υπηρεσία του λαού.

Καρδίτσα 24 Ιουνίου 2011

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ»

Χρήστος Τέγος
Γιώργος Γιοβάνης
Μανώλης Τσίπρας
Θανάσης Μακροστέργιος

Προηγούμενο άρθρο Λειτουργία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ. Κύριλλου στις 26 Ιουνίου 2011 στον Ι.Ν Αγ. Αλεξάνδρου Καρδίτσης
Επόμενο άρθρο Μπάμπης Παπαδόπουλος: «Η αγροτική παραγωγή κινδυνεύει να χαθεί με ευθύνη της ΔΕΗ»