Ειδήσεις

ΔΑΣ-ΟΤΑ: Όλοι στην απεργία την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου


Την στιγμή που ολόκληρη η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς λοκντάουν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκει την ευκαιρία να επιτεθεί στους εργαζόμενους καταπατώντας δικαιώματα που είχαν κατακτήσει τον προηγούμενο αιώνα με πολλούς αγώνες και αίμα.

Αντί να πάρει μέτρα για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας με προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αντί να πάρει μέτρα για την ενίσχυση του στόλου των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και των σχολείων που έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες, ετοιμάζεται να πάρει μέτρα κατ’ εντολή των βιομηχάνων, των εφοπλιστών και των τραπεζιτών προκειμένου να τονώσουν την κερδοφορία τους.

Προωθούν την 10ωρη ημερήσια εργασία, τις απλήρωτες υπερωρίες, την επέκταση και γενίκευση της δουλειάς την Κυριακή, επεκτείνουν τις ευέλικτες μορφές εργασίας παντού.

Μειώνουν ακόμα περισσότερο τους μισθούς που θα ξεκινούν από τα 200 ευρώ.

Και επειδή φοβούνται την οργή του κόσμου και τον ξεσηκωμό φέρνουν «εκσυγχρονιστικό» συνδικαλιστικό νόμο που ανάμεσα σε άλλα προβλέπει:

  • Την απαγόρευση της απεργίας στο δημόσιο, τους δήμους και τον ιδιωτικό τομέα.
  • Ακυρώνει τις μαζικές διαδικασίες, την γενική συνέλευση των σωματείων, ορίζοντας ως προϋπόθεση για την κήρυξη της απεργίας την ηλεκτρονική ψηφοφορία.
  • Διώκει ποινικά την περιφρούρηση της απεργίας.
  • Δημιουργεί ανοιχτό μηχανισμό φακελώματος σε όσους εργαζόμενους επιλέγουν να οργανωθούν.

Με αυτό το χουντικής έμπνευσης νομοσχέδιο που φέρνουν, μετατρέπουν τις συλλογική και συνδικαλιστική δράση, τους λαϊκούς αγώνες σε ιδιώνυμο και ποινικό αδίκημα.

Συνάδελφοι γνωρίζουμε καλά ότι το επόμενο διάστημα η κατάσταση στους χώρους των δήμων θα οξυνθεί. Το αντιμετωπίζουμε καθημερινά με τις ιδιωτικοποιήσεις και την επιχειρηματική τους δράση με την προσπάθεια καταπάτησης των δικαιωμάτων μας, με τις τεράστιες ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας, σε προσωπικό κ.λ.π.

Καταλαβαίνουμε καλά ότι η υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τον αυταρχισμό και την καταστολή. Το νιώσαμε και στο παρελθόν από τις κυβερνήσεις και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ).

Δεν ξεχνάμε ότι  κλάδος έχει δώσει μεγάλες απεργιακές μάχες και έχει πείρα από την κρατική καταστολή, από τη δημιουργία απεργοσπαστικών μηχανισμών και τις επιστρατεύσεις εργαζομένων.

Τώρα είναι ώρα ευθύνης για όλους. Δεν πρέπει να αφήσουμε η χώρα να μετατραπεί σε απέραντη οικονομική ζώνη. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας που θα καλεστούν στο μέλλον να ζήσουν με μισθούς πείνας και με συνθήκες γαλέρας.

Κλιμακώνουμε πιο αποφασιστικά τον αγώνα μας για προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, ενίσχυση του δημοσίου συστήματος Υγείας και την επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, για την εξασφάλιση τακτικών συγκοινωνιών, για μέτρα προστασίας στην καθαριότητα, τις διοικητικές υπηρεσίες, τις κοινωνικές δομές, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των δήμων, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, επαναφορά 13ου – 14ου μισθού.

Δεν θα χαρίσουμε στο κεφάλαιο και στο κράτος τα σωματεία μας, το δικαίωμα να μαζευόμαστε και να αποφασίζουμε, να εκλέγουμε τους εκπροσώπους μας, να απεργούμε!

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ν. Καρδούλας: Από 9 Νοεμβρίου είχα προβλέψει την παράταση του lockdown - Λύτρωση στις 14 Δεκεμβρίου
Επόμενο άρθρο Αναστολή λειτουργίας για το κατάστημα της ΔΕΗ στην Καρδίτσα