Δεν θα χαθεί ούτε μέρα από το χρονοδιάγραμμα του Ασφαλιστικού


Ολοκλήρωση των ενοποιήσεων των Ταμείων μέχρι την 1η Οκτωβρίου «έταξε» η υπουργός Απασχόλησης Φ.Πετραλιά μετά την συνάντησή της, την Τετάρτη, με τον πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή, ξεκαθαρίζοντας ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να «μην χαθεί ούτε μέρα από το χρονοδιάγραμμα» για την υλοποίηση του νέου ασφαλιστικού.

Ωστόσο, δεδομένου ότι οι προσφυγές Ταμείων, «αυξάνονται και πληθύνονται» ο στόχος αυτός κινδυνεύει, προειδοποιούν οι ειδικοί, ενώ η Αντιπολίτευση μιλά για «επιβολή του αντιασφαλιστικού νόμου με το έτσι θέλω».

Επιπλέον η υπουργός Απασχόλησης εξήγγειλε μέτρα στήριξης για εργαζόμενες μητέρες και κοινωνική πολιτική που να στηρίζει κάθε πολίτη, σκοπός για τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν και κοινοτικοί πόροι, προκαλώντας επίσης την οργή της Αντιπολίτευσης.

«Η κοινωνική αλληλεγγύη και η βοήθεια προς τους συμπολίτες μας, που πλήττονται βάναυσα από την ακρίβεια και τη σωρεία των αλόγιστων αντικοινωνικών δήθεν ‘μεταρρυθμίσεων’ της κυβέρνησης, δεν γίνονται με εξαγγελίες σε τηλεοπτικές κάμερες» τονίζει χαρακτηριστικά το ΠΑΣΟΚ.

Σε ότι αφορά τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για παρατυπίες στον ΟΕΕΚ, η κυρία Πετραλιά είπε ότι έχει ξεκινήσει μια διαδικασία και επανέλαβε το «σλόγκαν» πλέον της Νέας Δημοκρατίας, «σε κάθε περίπτωση η θέση μας είναι όλα στον εισαγγελέα».

Ειδικότερα, μετά την συνεργασία με τον πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, ότι μέχρι την 1η Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των ενοποιήσεων των ταμείων.

Οι πρώτες εντάξεις έγιναν, είπε, οι δεύτερες εντάξεις θα λειτουργήσουν από την 1η Αυγούστου και την 1η Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των ενοποιήσεων.

«Δεν θα χάσουμε ούτε μέρα από το χρονοδιάγραμμα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ανακοίνωσε επίσης ότι από 1η Σεπτεμβρίου θα λειτουργήσει ένα πρόγραμμα φύλαξης βρεφών και νηπίων για εργαζόμενες μητέρες, για μητέρες χωρίς σταθερή δουλειά, για μητέρες με παιδιά με αναπηρία και μονογονεϊκές οικογένειες.

Η κυρία Πετραλιά είπε ότι ένα μεγάλο μέρος από τα ευρωπαϊκά κονδύλια του 2007-2013 απευθύνεται σε ενεργητικές πολιτικές, για στήριξη των αδυνάμων και ανάπτυξη της απασχόλησης.

Σε αυτή τη δύσκολη διεθνή συγκυρία ξεκινούμε μια κοινωνική πολιτική που να στηρίζει κάθε πολίτη, είπε η κ. Πετραλιά.

Αναφερόμενη στα βαρέα και ανθυγιεινά η υπουργός είπε ότι η Επιτροπή δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της, βρίσκεται στο 80% του έργου και σύντομα όπως είπε, θα είναι σε θέση να κάνει ανακοινώσεις.

Σήμερα η υπουργός ανακοίνωσε ότι θα έχει σύσκεψη στο υπουργείο με την Επιτροπή βαρέων και ανθυγιεινών.

«Η κυβέρνηση τορπιλίζει το κοινωνικό κράτος»

Για ωραία λόγια περί κοινωνικής αλληλεγγύης που δεν συνοδεύονται από τις ανάλογες πράξεις, κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ την υπουργό Απασχόλησης και την καλεί να «πάψει να τορπιλίζει το κοινωνικό κράτος και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων σε μια δύσκολη περίοδο για τους Έλληνες πολίτες, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και δράσεις που θα ανακουφίσουν πραγματικά τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα».

Όπως δήλωσε η πολιτική εκπρόσωπος του Κινήματος για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, «Η εγκατάλειψη των προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας, όπως είναι το ‘Βοήθεια στο Σπίτι’, οι Παιδικοί-Βρεφονηπιακοί Σταθμοί και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών με Αναπηρίες, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, που επισημαίνεται, όχι μόνο από τους εργαζόμενους, αλλά και από τις δημοτικές αρχές, που διαμαρτύρονται έντονα, καθώς βλέπουν να καταρρέουν οι υπηρεσίες αυτές που δημιουργήθηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ».

»Η ‘προτεραιότητα’, που υποτίθεται ότι έχει δώσει η υπουργός στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, δεν επαληθεύεται από την πραγματικότητα: η στήριξη των αδύναμων κοινωνικών ομάδων δεν επιτυγχάνεται, όταν μένουν έξω από τους παιδικούς σταθμούς τα τέκνα όσων αμείβονται με περισσότερα από 600 ευρώ! Με τον τρόπο αυτό, «τιμωρούνται» οι γυναίκες που εργάζονται και συρρικνώνεται συνειδητά η κρατική υποχρέωση για παροχή δωρεάν υπηρεσιών φροντίδας και προσχολικής εκπαίδευσης παιδιών. Παράλληλα, με την απαξίωση και υποχρηματοδότηση των κοινωνικών προγραμμάτων, περιορίζεται δραματικά ο αριθμός των δικαιούχων, οδηγούνται στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενοι και ενισχύεται ο ιδιωτικός τομέας με κρατική χρηματοδότηση, η οποία αφαιρείται από τους δήμους» τονίζει το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Στο θέμα της διακοπής των χρηματοδοτήσεων για κοινωνικές υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναφέρθηκε μιλώντας στη Βουλή και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ.Αλαβάνος.

Όπως είπε «η έλλειψη βούλησης της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει ζητήματα της παιδείας και άλλων λειτουργιών του κοινωνικού κράτους επιβεβαιώνεται καθημερινά. Και αν οι σταθμοί που πηγαίνουν τα νήπια έχουν μια επαφή και με τον εκπαιδευτικό χώρο, με την όλη διαδικασία της εκπαίδευσης πριν από την υποχρεωτική εκπαίδευση, εγώ θέλω να καταγγείλω εδώ αυτό που γίνεται σε σχέση με την διακοπή των χρηματοδοτήσεων και τις κυβερνητικές αποφάσεις που αφορούν σε σειρά θεσμούς πάρα πολύ σημαντικούς του Κοινωνικού Κράτους, οι οποίοι χρειάζονται αναβάθμιση και στήριξη. Άντ’ αυτού, ουσιαστικά, εγκαταλείπονται και ιδιωτικοποιούνται».

»Μιλώ για τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς. Μιλώ για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών. Σε αυτά αφορούν οι αποφάσεις της Κυβέρνησης. Είναι όμως φανερό ότι θα επεκταθούν και στη Βοήθεια στο Σπίτι, στις Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας, στα γραφεία Κοινωνικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών, στα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων».

»Γιατί; Διότι η Κυβέρνηση δεν έχει την ικανότητα και τη βούληση να συνεχίσει, ως όφειλε και όπως εδώ και πολλά χρόνια ήξερε, το τέλος των ροών – που είχε αρχίσει ήδη από το 2000 – της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης προς αυτούς του κοινωνικούς θεσμούς, τους οποίους, τουλάχιστον η Ε.Ε., υποτίθεται ότι τους στήριζε μέχρι να σταθούν στα πόδια τους και να μπορούν να λειτουργούν με εθνικούς πόρους. Αντί για αυτό, ουσιαστικά, προχωρείτε σε μια μεγάλη αφαίρεση πόρων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση,….στη δραματική μείωση των πόρων που προορίζονται για κοινωνικές δομές. Στον αποκλεισμό μεγάλων κοινωνικών ομάδων, ανέργων, οικονομικών μεταναστών, αγροτών, από την εξασφάλιση αυτών των υπηρεσιών» είπε ο κ. Αλαβάνος.

Σε ό,τι αφορά την ενοποίηση των Ταμείων η κυρία Χριστοφιλοπούλου, του ΠΑΣΟΚ παρέπεμψε «την κυρία υπουργό στο πολύ ενδιαφέρον πόρισμα των ίδιων των εργαζομένων των Ταμείων, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, αλλά και για τα εγγενή και αξεπέραστα προβλήματα που πηγάζουν από τον σχεδιασμό των ενοποιήσεων».

«Επιβολή με το έτσι θέλω του αντιασφαλιστικού νόμου», λέει ο ΣΥΝ

«Η κυβέρνηση επιμένει να προωθήσει νέες περικοπές ασφαλιστικών δικαιωμάτων με τις αλλαγές που προωθεί στον κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Ταυτόχρονα επιμένει στην εφαρμογή του πρόσφατου αντιασφαλιστικού νόμου, παρά την καθολική αντίδραση των εργαζομένων και επιστημονικών φορέων και παρά τις μαζικές προσφυγές που ήδη έχουν κατατεθεί στην ελληνική δικαιοσύνη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω των σοβαρών προβλημάτων συνταγματικότητάς του», δήλωσε ο Δημ.Στρατούλης του ΣΥΝ.

«Η επιβολή από την κυβέρνηση να επιβάλει με το έτσι θέλω του αντιασφαλιστικού της νόμου στην κοινωνία στερεί από αυτόν κάθε ίχνος δημοκρατικής νομιμοποίησης και δημιουργεί ουσιαστικά τις προϋποθέσεις για την ανατροπή του. Η επιμονή της κυβέρνησης να περικόψει δικαιώματα στους εργαζομένους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, όταν διακινούνται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε πολιτικό και άλλο προσωπικό του δικομματισμού μέσα από μίζες και μαύρα ταμεία επιχειρήσεων, αποτελεί πρόκληση για την κοινωνία» τόνισε ο κ. Στρατούλης.

«Επίσης με απλά μερεμέτια δεν αντιμετωπίζεται το μεγάλο πρόβλημα της ανυπαρξίας των αναγκαίων δομών και υποδομών για τη φύλαξη και τη φροντίδα των παιδιών των εργαζόμενων γυναικών. Και επειδή ομελέτα δεν γίνεται χωρίς να σπάσουν αυγά, αυτό που χρειάζεται, δεν είναι οι κούφιες κυβερνητικές εξαγγελίες, αλλά η γενναία αύξηση των δημόσιων δαπανών για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου δομών που να καλύπτουν συνολικά τις ανάγκες φύλαξης και φροντίδας των παιδιών όλων των εργαζόμενων γυναικών. Με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθεί αποφασιστικά όχι μόνο η απασχόληση των γυναικών, αλλά και η δυνατότητα ισότιμης και πλήρους επαγγελματικής εξέλιξής τους» κατέληξε ο κ. Στρατούλης.

Προηγούμενο άρθρο Η συμβολή των Πλαστήρα – Καραμανλή στη δημιουργία της Λ. Ταυρωπού
Επόμενο άρθρο Επίσκεψη φορέων στο Σταθμό Γεωργικής Έρευνας Παλαμά