Δεσμεύσεις για πειθαρχημένη οικονομική πολιτική


Προσπάθεια να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους ότι η οικονομική πολιτική θα είναι σφιχτή και πειθαρχημένη, ξεκινά η κυβέρνηση επ’ ευκαιρία της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Κυριακής και σε μία προσπάθεια να αποφύγει τις πιέσεις για λήψη έκτακτων μέτρων.

Ο πρωθυπουργός αναχωρεί για τις Βρυξέλλες το απόγευμα του Σαββάτου. Το πρωί της Κυριακής θα έχει διαδοχικές επαφές με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η Σύνοδος Κορυφής ξεκινά στη 1 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί στις 4 το απόγευμα.

Ο κ. Καραμανλής προσβλέπει στη βοήθεια της καγκελαρίου της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, αλλά και του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο για να στηριχθεί από την Ευρώπη η ελληνική οικονομία, αλλά και για να αποφύγει τη «στενή επιτήρηση».

Ο κ. Καραμανλής αναμένεται να δεσμευθεί ότι το έλλειμμα θα υποχωρήσει στα επίπεδα κάτω του 3% ώς το τέλος του έτους λόγω του περιορισμού των κρατικών δαπανών και του ρυθμού ανάπτυξης, που κατά την κυβέρνηση θα κινείται περίπου στο 1%, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την υποχρέωση να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία εντός του 2010.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να έχει κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο, τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και τον Βρετανό ομόλογό του Γκόρντον Μπράουν.

Στόχος του κ. Καραμανλή είναι να πειστούν οι Ευρωπαίοι εταίροι να συμφωνήσουν σε μέτρα στήριξης των αδύνατων χωρών της ευρωζώνης για να δημιουργηθεί θετικό κλίμα στις χρηματαγορές και να υποχωρήσουν και άλλο τα επιτόκια.

Προηγούμενο άρθρο Η Καθαρά Δευτέρα και ο εορτασμός της σε όλη τη χώρα
Επόμενο άρθρο Oικισμοί του Δήμου Καλλιφωνίου