Δεσμεύσεις του Κώστα Αγοραστού


 

Πόλεμο στη φτώχεια από την πρώτη κιόλας ημέρα

  • Δέκα προτάσεις για στήριξη ανέργων – οικονομικά αδύνατων

«Το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα της κρίσης είναι η φτώχεια. Γι’ αυτήν πρέπει πρώτα να μιλήσουμε και αυτήν να αντιμετωπίσουμε. Θα προσπαθήσουμε να στηρίξουμε τον αδύνατο οικονομικά πληθυσμό από το πρώτο κιόλας διάστημα που θα αναλάβουμε».

Τα παραπάνω δήλωσε χθες ο υπ. περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, σε δηλώσεις που έκανε σχετικά με τις προτεραιότητες που θα δοθούν για τη στήριξη των πολιτών που έχουν βρεθεί σε οικονομική ανέχεια.

Ειδικότερα, ο κ. Κ. Αγοραστός τόνισε μεταξύ άλλων: «Η δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα πολλοί συμπολίτες μας στη Θεσσαλία δεν αντιμετωπίζεται με λόγια. Οφείλουμε να δράσουμε αποτελεσματικά και ευέλικτα ώστε να στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας που έχουν άμεση ανάγκη. Συμφωνούμε ότι η φτώχεια για να αντιμετωπιστεί θέλει αλλαγή κυβερνητικής πολιτικής σε αναπτυξιακή και φιλολαϊκή κατεύθυνση, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε και απαθείς.

Στην προσπάθεια αυτή θα καλέσουμε σε συνεργασία με όλους τους φορείς, (Εκκλησία, Συλλόγους, Φιλανθρωπικούς και Εθελοντικούς φορείς), αλλά και τις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας με σκοπό συγκεκριμένα μέτρα.

Ειδικότερα στοχεύουμε:

1. Να δημιουργήσουμε ένα σταθερό, μόνιμο και καλά οργανωμένο Δίκτυο κατά της φτώχειας που θα καταγράφει τις ανάγκες και θα λαμβάνει συγκεκριμένες αποφάσεις για δράσεις άμεσα υλοποιήσιμες.

2. Να καλέσουμε τις επιχειρήσεις της περιοχής να συνεργαστούν και να διαθέσουν προϊόντα τους με έκπτωση στους οικονομικά αδύνατους και άνεργους συνανθρώπους μας Αυτό θα γίνεται σε μόνιμη βάση με προγράμματα εκπτωτικών καρτών που θα δοθούν σε όλους τους δικαιούχους.

3. Όποιες επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα θελήσουν σταδιακά να πάρουν μέρος στην προσπάθεια αυτή θα ανακοινώνονται δια του Τύπου, με σκοπό να φτιάξουμε ένα ολόκληρο Κίνημα κοινωνικής και οικονομικής υποστήριξης που θα βοηθήσει και τις επιχειρήσεις μας να διαθέτουν τα προϊόντα τους και τις υπηρεσίες τους σε όλα τα επίπεδα.

4. Να στηρίξουμε με πρόσθετες παροχές τις πολύτεκνες και τρίτεκνες ειδικά οικογένειες.

5. Να εφαρμοστεί άμεσα το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», ώστε οι ηλικιωμένοι, οι ασθενείς και οι έχοντες ανάγκη συμπολίτες μας να έχουν καθημερινή βοήθεια και φροντίδα.

6. Να δημιουργηθούν δομές για τη στήριξη ειδικά των γυναικών, των άνεργων, των κακοποιημένων γυναικών, των μητέρων, των νέων γονέων τόσο σε επίπεδο μέριμνας όσο και σε θέματα ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής.

7. Να δημιουργηθούν Κινητές Μονάδες Πρόληψης ώστε σε ετήσια βάση οι γυναίκες που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα να κάνουν «Τεστ Παπ» και μαστογραφίες, και οι άνδρες εξετάσεις για την πρόληψη μορφών καρκίνου όπως του προστάτη.

8. Εφαρμογή Προγραμμάτων ανώδυνου τοκετού για τις γυναίκες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.

9. Ενεργοποίηση και συντονισμός όλων των εθελοντικών Οργανώσεων της πόλης για συνεχή δράση υπέρ της ανακούφισης του οικονομικά αδύνατου πληθυσμού.

10. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση που μπορεί να ανακουφίσει συνανθρώπους ώστε να γίνει εν τέλει συνείδηση στην κοινωνία μας η ιδέα του εθελοντισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Η φτώχεια είναι πολυσύνθετο φαινόμενο. Δεν είναι ζήτημα προεκλογικό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και πρωτοβουλιών ώστε πρακτικά και αποτελεσματικά να είμαστε χρήσιμοι σε μια κοινωνία που γνωρίζει όλο και περισσότερο τη συρρίκνωση του κοινωνικού Κράτους», υποστήριξε ο κ. Κ. Αγοραστός.

 

Προηγούμενο άρθρο Δήλωση Βαγγέλη Μπούτα
Επόμενο άρθρο Συνεχίζουμε με ήθος – διαφάνεια αποτελεσματικότητα για την πρόοδο του τόπου