Δεύτερη συνάντηση για την άρδευση


Την αναρρυθιστική λίμνη και τα καταληκτικά σημεία του δικτύου Ταυρωπού όπου δεν φτάνει το νερό, επισκέφθηκε ο Γ.Γ. Περιφέρειας Θεσσαλίας πλαισιωμένος από φορείς του Νομού. 

Συνεργασία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Φ. Γκούπα, με τον Νομάρχη κ. Φ. Αλεξάκο, το Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Δομ. Βερίλλη, καθώς και τους Δημάρχους Παλαμά κ. Β. Καραδήμο και Κάμπου κ. Κ. Παπαλό, τον αρμόδιο Αντινομάρχη κ. Μ. Καρατσιώρη, τον Πρόεδρο του ΤΟΕΒ Ταυρωπού κ. Κ. Μπάρα και τον Διευθυντή της ΔΕΒ κ. Ι. Καρακώστα, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, στο χώρο της αναρρυθμιστικής λίμνης.

Αντικείμενο της συνάντησης -που ήταν συνέχεια της προχθεσινής σύσκεψης στη Νομαρχία – ήταν η διαχείριση των διαθέσιμων για άρδευση ποσοτήτων νερού, ώστε να αρδευθούν όσο το δυνατόν περισσότερες καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κατά τη διάρκεια της συνάντησης έθεσε το αίτημα της ορθολογικής κατανομής των ποσοτήτων που θα παροχετευτούν τις επόμενες ημέρες, ώστε να αρδευθούν όλες οι εντός δικτύου ΤΟΕΒ Ταυρωπού καλλιέργειες στα Τοπικά Διαμερίσματα του Δήμου Καρδίτσας που σήμερα αντιμετωπίζουν πρόβλημα και εν συνεχεία να καλυφθούν οι εκτός δικτύου ανάγκες,  υπογραμμίζοντας οτι αυτό το αίτημα είναι και λογικό και δίκαιο.

Ο κ. Βερίλλης υπογράμμισε επίσης την ανάγκη κατασκευής του φράγματος Μουζακίου, ένα έργο που, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, πρέπει να προταχθεί και να υποστηριχθεί από όλους τους φορείς, γιατί αφορά το μέλλον και θα εξασφαλίσει την άρδευση δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων, την ίδια στιγμή που κατασκευάζονται εκτός νομού άλλα, αμφίβολης αποτελεσματικότητας και με μεγαλύτερο κόστος αρδευτικά έργα.

Ακολούθως, ο Γενικός Γραμματέας και οι τοπικοί φορείς επισκέφθηκαν καταληκτικά σημεία του δικτύου του ΤΟΕΒ Ταυρωπού, μεταξύ των οποίων και σημεία του αρδευτικού δικτύου στο Τοπικό Διαμέρισμα Καρδιτσομαγούλας, Αγ. Θεοδώρου και Προδρόμου, προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι  το πρόβλημα της έλλειψης νερού.

Ο κ. Αλεξάκος

Στη συνέχεια ο Νομάρχης Καρδίτσας κ. Αλεξάκος, για τη δεύτερη αυτή επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα στην Καρδίτσα και για το ζήτημα της έλλειψης του νερού, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το μεγάλο ζήτημα της έλλειψης νερού μας απασχολεί έντονα και θα μας απασχολεί για όλο το καλοκαίρι. Στα πλαίσια αυτά είχαμε νέα συνάντηση με τον Περιφερειάρχη και συζητήσαμε κυρίως το θέμα των αρδευτών του δικτύου Ταυρωπού που δεν φτάνει το νερό στα καταληκτικά σημεία. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε όλα τα καταληκτικά σημεία -που καλύπτουν περίπου το 1/4 του συνολικού δικτύου Ταυρωπού-  για να διαπιστώσει και ο ίδιος όλα τα προβλήματα που δημιουργούνται και να δούμε πώς μπορούμε να δώσουμε απαντήσεις. Το επόμενο πενθήμερο που θα εκταμιεύονται 1,5 εκατ. κμ/ημερησίως το δίκτυο θα υπερκαλυφθεί και θα δούμε πως μπορεί να φτάσει το νερό στις υπόλοιπες περιοχές. Ξέρουμε ότι δεν μπορούν να καλυφθούν όλες οι ανάγκες με 7,5 εκατ. κμ. Θα αξιολογήσουμε εκ νέου την κατάσταση το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και την Δευτέρα θα συνεδριάσουμε για να δούμε την περαιτέρω πορεία της εκταμίευσης νερού από τη λίμνη Πλαστήρα. Στέλνουμε το μήνυμα ότι πρέπει να γίνεται συνετή διαχείριση από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο αγρότη. Όποιος είναι πρώτος στη σειρά δεν πρέπει να πιστεύει ότι το νερό είναι μόνο γι’ αυτόν. Αυτό το μήνυμα πρέπει να στέλνεται από όλους τους Δημάρχους και τη Διοίκηση του ΤΟΕΒ, προκειμένου να καλυφθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα του κάμπου. Αν δεν έχουμε βροχές, γνωρίζουμε ότι στα τέλη του Ιούλη θα προκύψουν ζητήματα καλλιεργειών που δεν θα έχουν αρδευτεί καθόλου καθώς και ζητήματα αποζημιώσεων.  Αυτά τα θέματα θα τα συζητήσουμε μετά τις 20 Ιουλίου εκτιμώντας την όλη κατάσταση. 

Προηγούμενο άρθρο «Αγκάθι» η καθαριότητα για τον Δήμο Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Παραίτηση Πετρόπουλου από την ΕΑΣΚ