«Αγκάθι» η καθαριότητα για τον Δήμο Καρδίτσας


Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Τμήμα Καθαριότητας του Δήμου Καρδίτσας καθώς και για την άδικη -όπως χαρακτηρίστηκε από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Χατζοπλάκη– επίθεση που δέχονται οι υπάλληλοι του τμήματος, παραχώρησε ο ίδιος συνέντευξη τύπου, εστιάζοντας στις αιτίες που τα δημιουργούν. Αναλυτικά τα όσα ανέφερε: «Σήμερα αναγκάζομαι να δημοσιοποιήσω τις απόψεις μου για την καθαριότητα, προκειμένου να στηρίξω τους ανθρώπους που εργάζονται στο τμήμα αυτό και τελευταία δέχονται μια επίθεση χωρίς προηγούμενο. Οι εργαζόμενοι στο τμήμα καθαριότητας στη συντριπτική τους πλειοψηφία καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες, κάτω από αντίξοες συνθήκες, για να διατηρήσουν μια πόλη όσο γίνεται πιο καθαρή. Το αποτέλεσμα είναι αλήθεια ότι δεν ικανοποιεί πολλές φορές και τους ίδιους. Η καθαριότητα μιας πόλης πρέπει να είναι φροντίδα όλων των δημοτών και όχι μόνο του τμήματος καθαριότητας του δήμου. Εμείς σαν δημοτική αρχή πρέπει να δούμε την καθαριότητα συλλογικά. Δεν είναι ευθύνη μιας διεύθυνσης μόνο, πολύ δε περισσότερο ενός τμήματος του δήμου.

ΑΙΤΙΑ

1. Το τμήμα καθαριότητας του δήμου στερείται διοικητικής και επιστημονικής υποστήριξης. Αυτό σημαίνει αδυναμία στη σχεδίαση, προγραμματισμό, οργάνωση και  εφαρμογή νέων τεχνολογιών και  νέων μεθόδων διαχείρισης θεμάτων της καθαριότητας.

2. Η επέκταση της διαδημοτικής συνεργασίας (Δήμος Μητρόπολης) και η εφαρμογή του προγράμματος συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών έγινε με το υπάρχον προσωπικό.

3. Το υπάρχον προσωπικό πρέπει να ασχοληθεί με την α) χωματερή, όπου αναλώνει μεγάλο ποσοστό των δυνάμεών του, β) την αποκομιδή με τα απορριμματοφόρα, γ) το σκούπισμα των δρόμων, δ)το πλύσιμο, ε) την συλλογή των χόρτων και άλλων αντικειμένων από κοινόχρηστους χώρους, στ)την ανακύκλωση αλλά και ζ) με τη διαδημοτική συνεργασία των 4 παραλίμνιων δήμων.

4. Η κατάσταση στην πόλη από την μη εφαρμογή του ΚΟΚ (μόνιμα παρκαρισμένα οχήματα, παρκάρισμα σε στενούς δρόμους, πλατείες και πεζοδρόμια), του ΓΟΚ (εναπόθεση οικοδομικών υλικών σε δρόμους και πεζοδρόμια, εκτέλεση οικοδομικών εργασιών στο οδόστρωμα των δρόμων, κλείσιμο ρείθρων κλπ) και των αποφάσεων του ΔΣ (μη τήρηση του ωραρίου τροφοδοσίας των καταστημάτων, καταλήψεις πεζοδρομίων κλπ) επιδεινώνει το πρόβλημα.

5. Η έλλειψη αστυνόμευσης και ελέγχου ενθαρρύνει τους ασυνείδητους να εναποθέτουν αντικείμενα σε διάφορους χώρους.

6. Η μη εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης δεν επιτρέπει το σκούπισμα και το πλύσιμο των δρόμων με τα υπάρχοντα έστω παλαιά μηχανήματα.

7. Ο χώρος της δημοτικής αγοράς με την καθημερινή λαϊκή είναι ένα πρόσθετο πρόβλημα για την καθαριότητα του κέντρου της πόλης.

Για την καλύτερη εικόνα πρέπει να δημοσιοποιήσω τα παρακάτω στοιχεία:

Καθημερινά δρομολόγια απορριμματοφόρων:

1. Δρομολόγια στις συνοικίες                                        6

2. Δρομολόγια στα ΔΔ                                                         1

3. Δρομολόγια στη Διαδημοτική                                    3

4. Δρομολόγια Νυχτερινά                                            2

5. Δρομολόγια Μεσημεριανό + Απογευματινό                  2

6. Δρομολόγια Ανακύκλωσης                                        4

7. Δρομολόγια Σαβ-Κυρ (αναγόμενα σε καθημερινή)                   1

Σύνολο δρομολογίων 19. Αυτό σημαίνει 38 εργάτες πληρωμάτων διαθέσιμοι σε καθημερινή βάση χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα πλυντήρια κάδων που πρέπει να βγαίνουν δύο τουλάχιστον την ημέρα και το πλύσιμο των δρόμων. Δηλαδή άλλους 6 εργάτες. Οι ενεργοί εργάτες πληρωμάτων σήμερα είναι μόνο 34. Αν ληφθούν υπ όψιν οι άδειες (ειδικές και κανονικές) των εργαζομένων απαιτούνται ακόμη 15 εργάτες πληρωμάτων. Τα καρότσια σήμερα είναι μόνο 8 και χρειάζονται περίπου 20. Κατά διαστήματα ελαττώνονται για να χρησιμοποιηθούν σαν πληρώματα. Σ’ όλα αυτά πρέπει να προστεθούν εργασίες, όπως όχημα για τις σκάφες, μικρό φορτηγό για απομάκρυνση αντικειμένων από τους δρόμους, η δαγκάνα για τα μεγάλα αντικείμενα κλπ. Πρόσθετο βάρος είναι και η τοποθέτηση κάδων, που δυστυχώς κανείς δεν τους θέλει.

Από όλα τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό από τον κάθε καλοπροαίρετο ότι η καθαριότητα δεν είναι μια απλή υπόθεση. 

Πέρα απ’ όλα αυτά ένα πρέπει να έχουμε όλοι υπ’ όψιν μας. «Οι πόλεις διατηρούνται καθαρές όχι επειδή καθαρίζονται συχνά αλλά επειδή δεν βρωμίζονται από τους  κατοίκους των».

Παρ΄όλα αυτά το τμήμα έχει επιδείξει και θετικά πράγματα. Κατόρθωσε να διατηρήσει σε πολύ καλή κατάσταση τη χωματερή χωρίς να την επεκτείνει. Αύξησε κατά 100% τα ανακυκλώσιμα υλικά. Ανταποκρίνεται, έστω με καθυστέρηση στα αιτήματα των πολιτών στα περισσότερα αιτήματά τους».

Προηγούμενο άρθρο Απαντήσεις της Νομαρχίας σε σχόλια και δημοσιεύματα
Επόμενο άρθρο Δεύτερη συνάντηση για την άρδευση