Δημοτικά τέλη σε μια ατελή δημοκρατία


Ο Πλάτωνας αναφέρει πως η Δημοκρατία μπορεί πολύ εύκολα να εκπέσει στο επόμενο στάδιο διακυβέρνησης, που είναι η τυραννία. Αυτό πλέον είναι το σύστημα διακυβέρνησης της πατρίδος και απ’ ότι αντιλήφθηκα εσχάτως οι πρακτικές αυτές αγγίζουν και τη διοίκηση της πόλης μας. Το θέμα είναι πρωτίστως και πάνω απ’ όλα ΗΘΙΚΟ, και δευτερευόντως νομιμότητας. Ως Ν.Ε.Σ.ΤΩΡ απονέμουμε τα εύσημα όταν πρέπει (περίπτωση ρύθμισης δανείων, εορταστικές εκδηλώσεις), αλλά θα είμαστε αμείλικτοι όταν οι πολιτικές στρέφονται εναντίων των πολιτών, ειδικά με απολυταρχικό τρόπο.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης γίναμε μάρτυρες νοοτροπιών και πολιτικών που παραπέμπουν σε άλλα καθεστώτα και πρακτικές. Πιο αναλυτικά ετέθει από τη Δημοτική Αρχή θέμα αύξησης των δημοτικών τελών. Ένα θέμα που αγγίζει την τσέπη 55.000 συμπολιτών μας. Η εισήγηση εστάλει στο email μας τη Δευτέρα το βράδυ προκειμένου να σχηματίσουμε άποψη για ένα τόσο σημαντικό θέμα και να συνεισφέρουμε γόνιμα στο διάλογο, εντός λίγων ωρών.

Τέτοιες είναι οι μέθοδοι που εφήρμοσε η κυβέρνηση Παπανδρέου, που παρέδωσε στους βουλευτές το μνημόνιο των 580 σελίδων λίγες ώρες πριν ψηφιστεί με αποτέλεσμα να μην ξέρει κανένας τι ψήφισε! Φαίνεται ότι είναι χαρακτηριστικό των γνήσιων Σοσιαλιστών να αιφνιδιάζουν τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του λαού όταν πρόκειται να συζητηθούν σημαντικά θέματα που αφορούνε τις τσέπες των πολιτών. Τις τσέπες μας.

Η εμμονή να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα παρά τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης μάς προσέβαλλε και γι’ αυτό το λόγο αποχωρήσαμε από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αποχωρήσαμε γιατί προσβληθήκανε οι ειλικρινείς μας προθέσεις να συνεισφέρουμε με τις δικές μας θέσεις και προτάσεις, που δεν προλάβαμε καν να αποκρυσταλλώσουμε. Η Αρχή κώφευσε στην επιθυμία των εκλεγμένων αντιπροσώπων του 72% των Καρδιτσιωτών. Και η επιθυμία της αντιπολίτευσης δεν ήταν άλλη παρά να συζητηθεί το θέμα μετά μόλις μιάμιση μέρα, την Πέμπτη το μεσημέρι.

Τα νέα δημοτικά τέλη ψηφιστήκαν ψυχρά σε μια κενή αίθουσα, όπως ψυχρά επιβάλλονται στον Καρδιτσιώτη πολίτη. Ο Δήμαρχος κάνει τη δουλειά του. Κρίνει ότι πρέπει να αυξηθούν τα τέλη γιατί έτσι πρέπει. Έχω, όμως, μια εύλογη απορία. Πώς μπόρεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας να συμμετάσχουν σε μια τέτοια διαδικασία; Πρόλαβαν να σχηματίσουν άποψη ως προς την ορθότητα των τελών; Είχαν το χρόνο να μελετήσουν την εισήγηση και να ψηφίσουν «ναι» με την καρδιά τους; Το πολιτικό πρόβλημα της Ελλάδος είναι ότι στο βωμό των πολιτικών που επιβάλλεται να εφαρμοστούν, οι άνθρωποι, οι πολιτικοί, χάνουν την προσωπικότητά τους, τη δυνατότητά τους να σκεφτούν και να λειτουργήσουν με τη συνείδησή τους στα πλαίσια μια ευνομούμενης δημοκρατίας. Το βλέπουμε στη βουλή όπου όποιος έχει το σθένος να δημοσιοποιήσει την τίμια άποψή του γίνεται η διαγραφή και η πολιτική του κηδεία επί τόπου.

Ως Ν.Ε.Σ.ΤΩΡ έχουμε να πούμε στους αγαπητούς συναδέλφους της πλειοψηφίας ότι η ζωή είναι πολύ μικρή και μάταια για να λέμε «μπε» όταν μας το επιβάλλουν. Πάντα πρέπει να έχουμε στην καρδία μας ότι είμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ, άνθρωποι ικανοί να οδηγήσουμε την ανθρωπότητα, άνθρωποι ελεύθεροι, χωρίς φόβο. Όλοι γνωρίζουμε το λάθος μέσα μας, στο δικαστήριο της συνείδησής μας, και η διαδικασία ψήφισης των δημοτικών τελών ήταν μια κραυγαλέα τέτοια περίπτωση.

Από την άλλη πλευρά λάβαμε μια τηλεγραφική εισήγηση για την αύξηση των τελών που μόνον θυμηδία μου προκάλεσε. Εάν δεν είναι ερασιτεχνισμός αυτή η εισήγηση, τότε είναι τουλάχιστον επικίνδυνη προσπάθεια ωραιοποίησης της εικόνας και δημιουργία εντυπώσεων. Ένα εκ των επιχειρημάτων είναι ότι έχουμε οικονομικό πρόβλημα στην καθαριότητα. Δέχομαι ότι είναι αλήθεια. Γιατί δεν εφαρμόζουμε πρώτα μεθόδους μείωσης των εξόδων; Πώς διασφαλίζουμε ότι τα ανταλλακτικά των μηχανημάτων έχουν την καλύτερη δυνατή τιμή; Απλά κόβουμε ένα κονδύλι και εκεί εξαντλείται η εποπτεία μας. Πώς διασφαλίζουμε ότι εξοικονομούμε εργατοώρες και πόρους χωρίς στατιστικά στοιχεία των δρομολογίων των μηχανημάτων καθαριότητας με gps; Με άλλα λόγια η αύξηση των τελών πρέπει να είναι το έσχατο μέτρο, όχι το πρώτο και το επείγον. Αν τα επιχειρήματα της αρχής ήταν επαρκή μπορεί να ψηφίζαμε και «ναι», άλλα ο βιαστικός και πρόχειρος τρόπος καταδεικνύει ενοχή.

Η εισήγηση της Αντιδημάρχου Οικονομικών ισχυρίζεται ότι τα τέλη των δημοτών της Καρδίτσας μπορούνε να αυξηθούνε, γιατί θα είναι και πάλι χαμηλότερα από αυτά των κατοίκων Βόλου, Λάρισας, Τρικάλων κλπ. Για να μην εξωραΐζουμε την εικόνα καλό θα ήταν ο πίνακας να περιλαμβάνει και το κατά κεφαλήν εισόδημα των δημοτών των άλλων δήμων, όπως επίσης και το ποσοστό ανεργίας. Ο Δήμος μας προκρίθηκε πανελληνίως για να δώσει κάποια λίγα χρήματα στους άπορους («ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» το λένε). Είμαστε από τους φτωχότερους πολίτες στην Ελλάδα! Αξίζουν αυτοί οι πολίτες να έχουν αύξηση δημοτικών τελών και μάλιστα με μέθοδο εξπρές; Ο Δήμος πιστεύει πως «ναι», το αξίζετε.

Η εισήγηση που μας επιδόθηκε ανέφερε το ύψος των νέων τελών, χωρίς να αναφέρει ποια ήταν τα τέλη μέχρι σήμερα, χωρίς να αναφέρει πόσα θα εξοικονομήσει φέτος ο Δήμος στο σύνολο από την αύξηση τελών. Η πληροφορία μου είναι πάνω από 1.000.000€. Θα μειώσουν, όμως λένε, τα ανταποδοτικά αυτά τέλη για κάποιους πολίτες, αλλά κατά την εισήγηση ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΤΟ ΧΡΟΝΟ να μελετήσουν και να καταλήξουν σε πρόταση, πόσοι, ποιοι και πόσο θα ωφεληθούν! Αυτοί δεν είχαν χρόνο να μελετήσουν, ενώ εμείς κληθήκαμε σε 18 ώρες να εκφέρουμε άποψη για τα τέλη. Αυτές είναι αστειότητες! Τα σέα μέα και τα μέα μέα.

Ολοκληρώνοντας, η διοίκηση του Δήμου αποδείχτηκε απαράδεκτη ως προς τον τρόπο υπερψήφισης των Δημοτικών Τελών. Πολλές φορές έχει σημασία όχι μόνο τι κάνεις, αλλά το πώς το κάνεις, και ο Δήμαρχος συνεπικουρούμενος από εγκλωβισμένους στα κελεύσματά του συμβούλους προσπαθεί να επιδείξει πυγμή ηγέτη με κάθετες αποφάσεις που ενδύονται το μανδύα της νομιμότητας, αλλά στερούνται της ουσίας και του ζητούμενου στις μέρες μας που είναι η ηθική. Ο ηγέτης κ. Δήμαρχε κερδίζει το σεβασμό και την αποδοχή. Δεν τα επιβάλλει.

Ηλίας Σχορετσανίτης

Επικεφαλής Ν.Ε.Σ.ΤΩΡ

Δημοτικός Σύμβουλος

Προηγούμενο άρθρο Τη Δευτέρα 22\12 η μεγάλη Χριστουγεννιάτικη συναυλία του ΔΩΚ
Επόμενο άρθρο Ο Απ. Ξυδιάς για τη «Γενική Συνέλευση» της ΕΠΣΚ