Ειδήσεις

Δημοτική Αγορά: Ιστορικό παρελθόν και εκπαιδευτικό μέλλον


Η φετινή Εαρινή Γιορτή της Φύσης δεν ήταν μόνο μια γιορτή της οικολογίας. Ήταν και μία από τις ελάχιστες ευκαιρίες που έχει αυτή η πόλη να ασχοληθεί με τους δημόσιους χώρους της και μάλιστα με ποικίλους τρόπους. Ένας από αυτούς, που σπανίως βρίσκεται στην ατζέντα παρόμοιων εκδηλώσεων, ήταν και η ιστορία, όχι απλώς το «ιστορικό» των πρωτοβουλιών διάσωσης και ανάδειξης του κτηρίου. Ένας δεύτερος, άμεσα συναρτώμενος, η εκπαίδευση. Εκπαίδευση δομημένη και ελεύθερη ταυτόχρονα, δηλαδή όχι στην απλή μορφή του «παρατηρώ, εμπνέομαι, εκφράζομαι» αλλά στην πιο σύνθετη, που προϋποθέτει πολλαπλάσια προετοιμασία από την πλευρά του εμψυχωτή και προσιδιάζει σε αυτό που καλείται εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Αυτά τα χαρακτηριστικά είχε η φετινή συμμετοχή στις παράλληλες εκδηλώσεις της Εαρινής Γιορτής τόσο του Ιστορικού-Λαογραφικού Μουσείου «Λ. & Ν. Σακελλαρίου»-Κέντρου τεκμηρίωσης και επικοινωνίας του Δήμου Καρδίτσας (Δ.Ο.Π.Α.Κ.) όσο και των «Φίλων του μουσείου πόλης», του σωματείου δηλαδή που σε απόλυτη σύμπλευση με το μουσείο από την ίδρυσή του, το 2005, διευκολύνει, υποστηρίζει αλλά και συμπληρώνει και εμπλουτίζει τη λειτουργία του.

Στην εισήγηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 10 Απριλίου, με τίτλο «Δημοτική Αγορά: ένα νεωτερικό εμπορικό κέντρο», η επιστημονική ομάδα του μουσείου πόλης ανέδειξε άγνωστες όψεις της ιστορίας της «Νέας Αγοράς» και επεσήμανε την ανάγκη η ιστορική έρευνα να συνεχιστεί σε μεγαλύτερο βάθος, ώστε να σταματήσει επιτέλους η στρέβλωση γύρω από το ποιοι πραγματικά συνετέλεσαν στη δημιουργία του σημαντικού αυτού κτηρίου. Έτσι, δίπλα στο όνομα του οραματιστή δημάρχου, φιλελεύθερου Αστερίου Αλαμανή, θα πρέπει να τοποθετηθούν και αρκετά άλλα, όπως του ηλικίας μόλις 25 ετών Κων/νου Καζαμπάκα, του Καρδιτσιώτη μηχανικού που σχεδίασε το κτήριο το 1928, καθώς και του επιβλέποντα, νεαρότατου επίσης (22 ετών) μηχανικού, Σόλωνα Κυδωνιάτη, μετέπειτα καθηγητή του Πολυτεχνείου και προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών.

Καρπός της ίδιας προσπάθειας εμπεριστατωμένης ιστορικής τεκμηρίωσης υπήρξε και η εκπαιδευτική δράση με τίτλο, «Δημοτική Αγορά: ίχνη στο χρόνο», την οποία σχεδίασε και εμψύχωσε η ομάδα εκπαιδευτικών δράσεων του συλλόγου των «Φίλων του μουσείου πόλης», το Σάββατο, 9 Απριλίου. Ένα παιγνίδι κρυμμένου θησαυρού, βασισμένο σε τέσσερις ιστορίες εποχής, τις οποίες τα 50 παιδιά που συμμετείχαν κλήθηκαν να ανασυστήσουν, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία του ιστορικού ερευνητή, δηλαδή φωτογραφίες, αρχειακά τεκμήρια, χάρτες, εφημερίδες, βιβλία και φυσικά μουσειακά αντικείμενα. Μια μοναδική εμπειρία, την οποία, εξίσου με τους μικρούς εκκολαπτόμενους ερευνητές, φάνηκε να απολαμβάνουν και όσοι μεγάλοι συμμετείχαν, είτε ως εμψυχωτές είτε ως κοινό. Σε σημείο να προτείνουν στους διοργανωτές να την επαναλάβουν αλλά αυτή τη φορά για ενήλικες (!).

Τόσο οι «Φίλοι» όσο και η επιστημονική ομάδα του μουσείου αφιέρωσαν τη φετινή συμβολή τους στην Εαρινή Γιορτή της Φύσης στη μνήμη της αξέχαστης Άρτεμης (Μπέμπας) Καλαντζή-Παπαθανασίου, ενός ανθρώπου που στήριξε γενναιόδωρα το μουσείο τόσο ηθικά όσο και με αναρίθμητα αντικείμενα, πολλά από τα οποία κοσμούν σήμερα τη μόνιμη έκθεσή του.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση γραφιστών- καλλιτεχνών γκράφιτι στις 20/4 στο Παυσίλυπο
Επόμενο άρθρο Στοχευμένοι αστυνομικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλία