Πρωτοσέλιδο

Διαμαρτυρία των αγροτών ενάντια στις κατασχέσεις


Παράσταση διαμαρτυρίας  οργάνωσαν μπροστά στο κτίριο της Εφορίας δεκάδες αγρότες από το μπλόκο του Ε-65 στο ΔΕΛΤΑ, με την συμπαράσταση εργαζομένων και συνταξιουχων που συγκεντρώθηκαν συμβολικά έξω από την εφορία της Καρδίτσας. Με πανό και συνθήματα διατράνωσαν την αντίθεσή τους στις κατασχέσεις σπιτιών, αγροτικής γης και εισοδήματος.Παράλληλα απεύθυναν κάλεσμα σε όλο τον αγροτικό κόσμο αλλά και τους πολίτες της Καρδίτσας να συμπαρασταθούν στον αγώνα των αγροτών που ήδη βρίσκεται στην 11η μέρα και να πάρουν μέρος στο μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο που θα γίνει το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

Παρέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στην Διευθύντρια της Οικονομικής Υπηρεσίας.

Ανακοινώθηκε ότι την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένο ραντεβού με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου και όπως τόνισε σήμερα γραμματέας της ΕΟΑΣΚ κ. Κώστας Τζέλλας, οι αγρότες θεωρούν πως η πίεση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και το επερχόμενο συλλαλητήριο, θα βοηθήσουν να υπάρξει θετική αντιμετώπιση των δίκαιων αιτημάτων του αγροτικού κόσμου.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ κ. Βαγγέλης Μπούτας, σε δηλώσεις του υπογράμμισε πως η σημερινή κινητοποίηση αφορά την απελευθέρωση με νόμο των κατασχέσεων για χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, γεγονός που θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα και στους αγρότες και στην ελληνική κοινωνία γενικότερα.  Πρόσθεσε, ότι οι κατασχέσεις λογαριασμών ξεκίνησαν εδώ και καιρό και ότι βρουν το παίρνουν στερώντας από τους αγρότες το δικαίωμα να καλλιεργήσουν. «Γι’ αυτό ζητάμε, συνέχισε, ακατάσχετο 1.250 ευρώ επί 12 μήνες, ώστε να μπορεί να αγοράσει τα απαραίτητα και να κάνει τις απαιτούμενες εργασίες, για να βγάλει εισόδημα και σιγά-σιγά να πληρώσει.»

Κάλεσε όλο τον αγροτικό κόσμο της χώρας να είναι στην Θεσσαλονίκη το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι, στο άγαλμα του Βενιζέλου, για να πάρει μέρος στο συλλαλητήριο. Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα εξελιχθεί «σε μία πολύ μεγάλη κινητοποίηση, καθώς εκτός των αγροτών θα συμμετάσχουν και θα συμπαρασταθούν και πολλοί εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι και άνεργοι, που πλήττονται από την συγκεκριμένη πολιτική.»

Ο Γιάννης Τσιούτρας ειδικός γραμματέας της ΕΟΑΣΚ, κατήγγειλε παραπληροφόρηση και υπονόμευση του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς και  της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων.

«Ο αγώνας, είπε, είναι των αγροτών και είναι επιβίωσης, μακριά από κομματικές σκοπιμότητες. Δεν είμαστε η παρέα του Μπούτα, όπως λένε. Είμαστε αγρότες με μεγάλα προβλήματα και γι αυτό βρισκόμαστε στο μετερίζι του αγώνα.»

Εντωμεταξύ η ΕΟΑΣΚ στην ανακοίνωση-κάλεσμα που έβγαλε τονίζει:

 

 

Κάλεσμα του μπλόκου

Εμείς οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι της Καρδίτσας, στα πλαίσια των αποφάσεων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και των συνελεύσεων της ΕΟΑΣΚ με τους Αγροτικούς Συλλόγους, έχουμε στήσει το μπλόκο του αγώνα, εδώ και 11 ημέρες  στην Ε65 – ΔΕΛΤΑ Καρδίτσας.

Βρισκόμαστε στον αγώνα γιατί καταλαβαίνουμε ότι γινόμαστε πιο φτωχοί, όλο και πιο δύσκολα τα βγάζουμε πέρα, όλο και περισσότεροι δυσκολευόμαστε να πληρώσουμε τους μεγάλους φόρους και τα πολλά χαράτσια, με αποτέλεσμα τα χρέη μας σε εφορίες, τράπεζες και σε τρίτους, να μεγαλώνουν και μαζί να μεγαλώνει ο κίνδυνος κατασχέσεων από τραπεζικούς λογαριασμούς, σπιτιών και χωραφιών.

Η αντιλαϊκή πολιτική των Ελληνικών κυβερνήσεων και της Ε.Ε. εκφράζεται επίσης στην μείωση του εισοδήματός μας και από την ελεύθερη δράση των βιομηχάνων, μεγαλεμπόρων και πολυεθνικών που μας πουλούν πανάκριβα τα μέσα και εφόδια (σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, μηχανήματα κλπ), ενώ από την άλλη παίρνουν πάμφθηνα τα προϊόντα μας και πολλές φορές (σχεδόν πάντα) με ανοιχτές τιμές, αφού φρόντισαν τα προηγούμενα χρόνια να διαλύσουν ό,τι «εργαλεία» είχαν δημιουργηθεί  (αποθηκευτικοί χώροι, οργανισμοί, οργανώσεις κλπ), ενώ ταυτόχρονα φτάνουν πανάκριβα στη λαϊκή κατανάλωση.

Από την άλλη μεριά, και στα πλαίσια της ΚΑΠ, έχουν πετσοκόψει τις ενισχύσεις μειώνοντάς τις πάνω από 40 %.

Όλοι αυτοί είναι οι αντίπαλοί μας, καθώς και οι μεγαλοαγρότες που εμφανίζονται με διάφορα «σχήματα» τέτοιες περιόδους, για να ξεστρατίσουν και να υπονομεύσουν τον αγώνα μας.

Στόχο έχουν, μέσα από αυτή την πολιτική, την συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια.

Καταγγέλλουμε την επίθεση ενάντια στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, του οργανωμένου αγροτικού κινήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς.  Σ’ αυτή την πολύπλευρη και ολομέτωπη επίθεση συμμετέχουν η κυβέρνηση με τους μηχανισμούς της, τα άλλα κόμματα που δεν θέλουν τέτοιου είδους αγροτικούς – λαϊκούς αγώνες και ΜΜΕ. Ξανακούμε τα γνωστά προβοκατόρικα λόγια περί «κομματικών κινητοποιήσεων», περί «παρέας του Μπούτα» κ.α.

Όλα αυτά κι άλλα πολλά παρόμοια που ακούγονται στόχο έχουν να συκοφαντήσουν το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα, να υπονομεύσουν την μαζικότητα και την δυναμική των μπλόκων και γενικότερα των αγώνων, να υποκινήσουν τον λεγόμενο «κοινωνικό αυτοματισμό» κατά των αγωνιζόμενων αγροτών. Την περιμέναμε αυτή την επίθεση, δεν μας φοβίζει και με την συμπαράσταση κι  αλληλεγγύη των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, που γι’ ακόμη μια φορά είναι μεγάλη, είμαστε σε θέση να την αντιμετωπίσουμε.

Το πλαίσιο των αιτημάτων των μικρομεσαίων αγροτών, όπως καθορίστηκε στις συσκέψεις της  Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, καθώς και της ΕΟΑΣΚ με τους Αγροτικούς Συλλόγους, που διεκδικούμε και σε αυτή την κινητοποίηση, εδώ στην ΔΟΥ Καρδίτσας, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

–       Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.

–        Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων. Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος του αφορολόγητου (12.000 ευρώ + 3.000 ευρώ για κάθε παιδί).

–     Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή μας.Καλούμε τους αγροτοκτηνοτρόφους και  τα άλλα λαϊκά στρώματα, που είναι οι φυσικούς μας συμμάχους στο  μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 3/2 και ώρα 12.00 το μεσημέρι στο άγαλμα του Βενιζέλου που αποτελεί σταθμό σε αυτή την αγωνιστική πορεία. Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την αγωνιστική μετάβαση στο συλλαλητήριο με λεωφορεία που δρομολογούνται από τα κατά τόπους σημεία που έχουν καθοριστεί από τους Αγροτικούς Συλλόγους και την ΕΟΑΣΚ.   

   Μόνο με την οργάνωση και τον αγώνα μπορούμε σήμερα να αντισταθούμε, να διεκδικήσουμε ανάσες και να συγκεντρώσουμε δυνάμεις για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

 

Προηγούμενο άρθρο Το Μουσικό Σχολείο τίμησε το Ολοκαύτωμα
Επόμενο άρθρο Οι υποψηφιότητες για το διαγωνιστικό μέρος του 34ου ΠΦΕΘ