Ειδήσεις

Διαμαρτυρία φορέων της Καρδίτσας για τα προβλήματα στην υγεία


Τόσο Πανελλαδικά όσο και στο νομό μας μειώνονται και υποβαθμίζονται όλο και περισσότερο οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας στην πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας. Τα κέντρα υγείας και τα ιατρεία του ΠΕΔΥ έχουν τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Τα αγροτικά ιατρεία των χωριών μας έχουν υποβαθμιστεί σε γραφεία συνταγογράφησης, αφού δεν έχουν σχεδόν καθόλου εξοπλισμό και νοσηλευτικό προσωπικό. Τα ασφαλιστικά μας ταμεία, δηλαδή η τσέπη των εργαζόμενων, αναλαμβάνουν σε τεράστιο βαθμό τα βάρη του συστήματος υγείας για νοσήλια, θεραπείες και φάρμακα, την ώρα που μειώνεται δραματικά η κρατική χρηματοδότηση προς τα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ. Αυτή είναι η πολιτική που εφαρμόζει η Ε.Ε. και ακολουθεί πιστά η Κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες.

Δεν επαρκούν οι υπεράνθρωπες προσπάθειες του ελάχιστου υγειονομικού προσωπικού που τα στελεχώνει, χωρίς μάλιστα να προβλέπονται μαζικές  προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Ακόμα και στο νοσοκομείο του νομού, οι υπηρεσίες για την υγεία των  οικογενειών συνεχώς υποβαθμίζονται και συρρικνώνονται.

         Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες οικογένειες αναγκάζονται να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα ξοδεύοντας από το υστέρημά τους. Ταυτόχρονα, έχουν πληθύνει στο νομό οι ιδιωτικές κλινικές αποκατάστασης και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Στους γειτονικούς νομούς, όπου απευθύνονται οι κάτοικοι του νομού μας, τα ιδιωτικά μαιευτήρια και οι πολυκλινικές τρίβουν τα χέρια τους για να βγάλουν κέρδη από την ασθένεια του λαού και των παιδιών του.

Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο!

Παίζουν με την υγεία των παιδιών μας, των γυναικών, του λαού συνολικά!

            Οι αγώνες μας στοχεύουν στην αιτία αυτής της κατάστασης, την επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της υγείας και την εμπορευματοποίησή της. Υπεύθυνες είναι όλες οι κυβερνήσεις που με την πολιτική τους στήριξαν και στηρίζουν τις ιδιωτικές επενδύσεις και μπίζνες στην υγεία. Αυτοί μετατρέπουν τις δημόσιες δομές υγείας είτε σε κερδοφόρες επιχειρήσεις είτε σε μονάδες με τεράστιες ελλείψεις, γεγονός που αποτελεί την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος.

Ακολουθούν το επόμενο διάστημα οι Περιφέρειες που μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ θα ασκούν ασφυκτικό έλεγχο στα οικονομικά, άρα και στη λειτουργία των νοσοκομείων, αλλά και οι Δήμοι που θα αναλάβουν την υποτυπώδη υποστήριξη των Κέντρων Υγείας ρίχνοντας τα βάρη ξανά στους εργαζόμενους μέσω των δημοτικών τελών.

Εμείς, που θιγόμαστε άμεσα από αυτές τις πολιτικές που υποβαθμίζουν τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματα μας, πρέπει να βγούμε στην αντεπίθεση!

            Έχουμε εμπειρία. Η ενίσχυση και η διεύρυνση των προσπαθειών που ξεκινήσαμε, εδώ και καιρό, πολλοί φορείς του νομού συνέβαλε στην αποκάλυψη των υπευθύνων και στην αγωνιστική κάλυψη κάποιων αναγκών.

            Συνεχίζουμε ώστε να πετύχουμε τόσο την ανακούφιση των οξυμένων προβλημάτων όσο και τη δημιουργία προϋποθέσεων για βαθύτερες αλλαγές σε όφελος των εργαζόμενων, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, των ανέργων, των συνταξιούχων και των οικογενειών τους.

Η Υγεία αποτελεί κατοχυρωμένο κοινωνικό δικαίωμα. Πρέπει να παρέχεται αποκλειστικά από το κράτος σε όλους, πλήρως και δωρεάν, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση. Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα.

Διεκδικουμε:

  • Άμεση κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων σε μόνιμο προσωπικό.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Καμία απόλυση επικουρικού ή συμβασιούχου.
  • Καμία μετακίνηση γιατρών και προσωπικού προκειμένου να μπαλώνουν προσωρινά τις μόνιμες τεράστιες τρύπες του δημόσιου συστήματος υγείας.
  • Να προσληφθούν άμεσα όλοι οι απαραίτητοι μόνιμοι παιδίατροι.
  • Άμεση και πλήρης λειτουργία της Μαιευτικής – Γυναικολογικής κλινικής και στελέχωση  της με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό. Άμεση λειτουργία της αίθουσας τοκετών.
  • Επαρκής και αυξημένη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό προς όλες τις δημόσιες δομές υγείας για τον απαραίτητο ιατρικό, υλικοτεχνικό και λοιπό εξοπλισμό.
  • Δωρεάν εξετάσεις, φάρμακα και θεραπείες σε όλους ανεξάρτητα από την ασφαλιστική τους ικανότητα, χωρίς λίστες αναμονής και ουρές.
  • Καθολικό Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας-Πρόνοιας-Ασφάλισης. Όχι στην ανταποδοτική λειτουργία του συστήματος ασφάλισης.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Η Δυνατή Καρδίτσα εγκαινίασε το εκλογικό της κέντρο
Επόμενο άρθρο Ε.Σ.Α.μεΑ.: Πολιτικό μνημόσυνο για τον Ράλλη Τσιουλάκη