Απορρίμματα, περιβάλλον, προστασία Λ. Πλαστήρα & ποταμών


Με το σοβαρό θέμα εκτέλεσης των έργων κατασκευής των βιολογικών καθαρισμών ασχολήθηκε το Δ.Σ της ΤΕΔΚ. Ο πρόεδρος κ. Κωτσός στην εισήγηση του επισήμανε στο σώμα ότι δεν θεωρείται επιλέξιμη δαπάνη η ανάθεση υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου για τα έργα των βιολογικών καθαρισμών που προκήρυξε το ΕΠΠΕΡ. «Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαιτέρως αρνητική για Δήμους σαν τους δικούς μας, καθόσον ανεξαρτήτως της πιστοποίησης και της στελέχωσής τους, οι Υπηρεσίες μας δεν είναι δυνατόν να διαθέτουν την εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία που απαιτούν, ιδίως, τα έργα επεξεργασίας λυμάτων. Είναι λοιπόν προφανές ότι οι Δήμοι μας δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν πλήρως και αποτελεσματικά στα καθήκοντα του Φορέα υλοποίησης των έργων των Βιολογικών. Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται απολύτως απαραίτητη η συνδρομή έμπειρου και εξειδικευμένου σε παρόμοια έργα Τεχνικού Συμβούλου. Ο Τεχνικός Σύμβουλος θα παράσχει υπηρεσίες υποβοήθησης των Υπηρεσιών μας σε όλες τις διαδικασίες από τη διενέργεια του διαγωνισμού μέχρι την επίβλεψη της κατασκευής και της λειτουργίας των έργων. Η ανάθεση υπηρεσιών συμβούλου προβλέπεται άλλωστε από τον ισχύοντα Ν. 3316/05 και εφαρμόζεται τόσο από το ΥΠΕΧΩΔΕ όσο και από άλλα Υπουργεία. Θα πρέπει η χρηματοδότηση του τεχνικού συμβούλου να προβλεφθεί ως υποέργο στην όλη διαδικασία εκτέλεσης του έργου. Σε περίπτωση που αυτό έχει θετική εξέλιξη  τα οφέλη για τους Δήμους μας θα είναι πολλαπλάσια καθότι ο Τεχνικός Σύμβουλος θα μεταφέρει την όλη εμπειρία υλοποίησης των έργων στους υπαλλήλους μας, οι οποίοι θα κληθούν να διαχειριστούν στη συνέχεια και τη λειτουργία των έργων. Επίσης προτείνουμε όταν φορέας υλοποίησης του έργου  είναι ο Δήμος (πάντα με Διαχειριστική επάρκεια) το ΦΠΑ 19% να είναι επιλέξιμη  δαπάνη, διότι ο Δήμος δεν έχει την δυνατότητα ανάκτησης πίσω του ΦΠΑ μέσω των σχετικών δηλώσεων προς την εφορεία. Για τα παραπάνω θέματα  επιβάλλεται να ζητήσουμε  την παρέμβαση της ΚΕΔΚΕ ώστε να επιτύχουμε την επίλυση  τους», ανέφερε ο κ. Κωτσός.

Πρόγραμμα stage

Στο Δ.Σ της ΤΕΔΚ συζητήθηκε επίσης οι δυνατότητες ανανέωσης των συμβάσεων των εργαζομένων με πρόγραμμα STAGE στους Δήμους όπως συμβαίνει και με άλλους Δημόσιους φορείς. Το Δ.Σ της ΤΕΔΚ αποφάσισε κατά πλειοψηφία να ζητήσει την άμεση ανανέωση των συμβάσεων για να συνεχισθεί απρόσκοπτα η εργασία των συμβασιούχων στους Δήμους δεδομένο ότι η εμπειρία  που απέκτησαν είναι ουσιαστική για την λειτουργία των Δήμων.

Προστασία Λίμνης Πλαστήρα – ποταμών

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ο το Δ.Σ της ΤΕΔΚ ασχολήθηκε με τον προγραμματισμό δράσεων για την πρωτοβουλία  ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ. Η συμμετοχή  των νέων ανθρώπων αλλά και άλλων φορέων είναι το στοίχημα για τις δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος στη Λίμνη Πλαστήρα. Επισημάνθηκε ακόμη η επέκταση ανάλογων  δράσεων και στις παρόχθιες περιοχές των Δήμων, με τίτλο << Προστασία  παρόχθιων περιοχών – συμμετοχή  στην Ανάπτυξη των Δήμων>>. Επίσης ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ αναφέρθηκε στην διαχείριση του νερού της Λίμνης Πλαστήρα τονίζοντας για μια ακόμη φορά την πολιτική  της  εξοικονόμησης για το καλό όλου του Νομού. 

Προηγούμενο άρθρο Οι δυνατότητες ανάπτυξης του αγροτουρισμού στην Ελλάδα
Επόμενο άρθρο 75,5 εκ. ευρώ για τις εθνικές οδούς της Περιφέρειας Θεσσαλίας