Οι δυνατότητες ανάπτυξης του αγροτουρισμού στην Ελλάδα


Στις δυνατότητες ανάπτυξης του αγροτουτισμού στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Ιωάννης Γκλαβάκης, προσκεκλημένος του Επιμελητηρίου Καρδίτσας ως κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης.

Όπως ο ίδιος είπε, στον Αγροτουρισμό ο τουρίστας είναι επισκέπτης, φίλος, θαυμαστής του τόπου, είναι ένας “φιλοξενούμενος”. Ένας ταξιδιώτης που αναζητά τα μυστικά, την αυθεντικότητα και την ομορφιά του, εστιάζοντας στην ήσυχη ζωή, τη φυσική κληρονομιά και όλα όσα μοναδικά και ξεχωριστά έχει να προσφέρει ο κάθε προορισμός.

Ολόκληρη η φιλοσοσφία του Αγροτουρισμού, τόνισε ο Ευρωβουλευτής, βασίζεται στη διαπροσωπική, ανθρώπινη, άμεση και φιλόξενη σχέση μεταξύ του κατοίκου της υπαίθρου και του επισκέπτη.

Ο κ. Γκλαβάκης επισήμανε πως ο αγροτουρισμός, είναι η παράλληλη ανάπτυξη δραστηριοτήτων που αποσκοπεί στην οικονομική και την κοινωνική αναβάθμιση των αγροτικών περιοχών και γενικότερα της υπαίθρου, με τη στήριξη:
-της ήπιας και μικρής κλίμακας προσφοράς τουριστικών υπηρεσιών

-της τοπικής αγροτικής παραγωγής

-της δημιουργίας και εμπορίας παραδοσιακών προϊόντων

-της ανάδειξης του πολιτιστικού και φυσικού πλούτου της κάθε περιοχής

Ο κ. Ψημμένος

«Ο Αγροτουρισμός ως έννοια είναι μια ήπια μορφή βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και πολυδραστηριότητας στον αγροτικό χώρο, ως πρακτική αποτελεί ένα εργαλείο για τη μακροπρόθεσμη διατήρηση της ταυτότητας ενός τόπου και την ανάπτυξή του. Σε επιχειρηματικό επίπεδο, ο αγροτουρισμός αποτελεί τον συνδετικό κρίκο του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα με τον τριτογενή. Δηλαδή της παραγωγής γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και της μεταποίησης, με την παροχή υπηρεσιών και τον τουρισμό. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργεί, στηρίζει και τονώνει την τοπική αγορά, παρέχοντας νέες θέσεις εργασίας, ένα συμπληρωματικό εισόδημα στις αγροτικές οικογένειες και συγκρατώντας τον πληθυσμό στην ύπαιθρο. Στο νομό Καρδίτσας – λόγω και της εδαφικής του ιδιαιτερότητας – ο Αγροτουρισμός έχει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης, χρειάζεται τις συντονισμένες προσπάθειες όλων των φορέων (Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ΤΕΔΚ, Δήμοι, Αναπτυξιακή Καρδίτσας) , την αρωγή της πολιτείας αλλά και την θέληση των κατοίκων του νομού να επιχειρήσουν σε αυτό τον τομέα. Τα προγράμματα Leader 2, Leader+, και ΟΠΑΑΧ αποτέλεσαν για τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές ένα μοχλό ανάπτυξης προς αυτή την κατεύθυνση, ενισχύοντας σημαντικά την ιδιωτική πρωτοβουλία. Σκοπός της αποψινής μας εκδήλωσης είναι να ενημερωθούμε για το Αγροτουρισμό στην Ελλάδα αλλά και πως αυτός νοείται και αναπτύσσεται στις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Προηγούμενο άρθρο Eορτασμός της επετείου της αγροτικής εξέγερσης του 1910
Επόμενο άρθρο Απορρίμματα, περιβάλλον, προστασία Λ. Πλαστήρα & ποταμών