Ειδήσεις

Διεθνές συνέδριο για τις ενάλιες αρχαιότητες και τα υποβρύχια μουσεία


Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Υπουργείο Πολιτισμού,  υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλου διοργανώνουν το τριήμερο 16-18 Οκτωβρίου 2019, στην Αθήνα, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης Διεθνές Συνέδριο για τη διαχείριση των επισκέψιμων εναλίων χώρων πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς με τίτλο “Dive in blue growth”. Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, που συγκεντρώνει 55 ομιλητές απ όλο τον κόσμο και περισσότερους από 200 εγγεγραμμένους συνέδρους θα κηρύξει  την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου και ώρα 9.30 π.μ. η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν: η πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Εξωτερικών  καθηγητής Γιάννης Χρυσουλάκης, ο καθηγητής του Πανεπιστήμιου Πατρών Γιώργος Στεφανίδης και o διευθυντής της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας Luigi Ficacci.

Το συνέδριο διοργανώνεται με αφορμή την επιτυχή ολοκλήρωση του βραβευμένου προγράμματος διευρωπαϊκής συνεργασίας Interreg BlueMed  για τη δημιουργία καταδυτικών πάρκων και υποβρυχίων μουσείων, στο οποίο η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι  ο επικεφαλής εταίρος.

Κεντρικοί ομιλητές του συνεδρίου  (keynote speakers) θα είναι οι κ.κ. Roberto Pettiagi, σύμβουλος του Istituto Superiore per la Conservazione ed il Restauro (ISCR) για θέματα Αποκατάστασης Υποθαλάσσιου Έργου,  Δημήτρης Πάδος, καθηγητής, με διαπρεπή έδρα “Charles E. Schmidt”, Μηχανικής και Επιστήμης των Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και Χρήστος Οικονόμου, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής μονάδας της DG MARE που ασχολείται με την θαλάσσια πολιτική στην Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο, τον ναυτικό και τον παράκτιο τουρισμό και την ναυτική ασφάλεια.

Συνολικά 55 ομιλητές απ’ όλο τον κόσμο θα παρουσιάσουν τις επόμενες ημέρες θέματα σχετικά με:

– τη  Διαχείριση και προστασία προσβάσιμων χώρων υποθαλάσσιας πολιτιστικής κληρονομιάς  και καταδυτικών πάρκων,

-Πρωτοβουλίες για βιώσιμο μπλε τουρισμό μέσω προσβάσιμων τοποθεσιών UCH και καταδυτικών πάρκων καθώς και

-Τεχνολογίες που προσφέρουν εμπειρίες ξηρής κατάδυσης σε μη δύτες. Οι  συμμετέχοντες στις εργασίες του συνεδρίου  θα έχουν επίσης την ευκαιρία να ζήσουν μια εμπειρία ψηφιακής κατάδυσης με  τα ειδικά γυαλιά τρισδιάστατης εικονικής πραγματικότητας, που  θα διατίθενται στο χώρο.

Το πρόγραμμα BlueMed -Interreg MED 2014-2020  συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Στο πλαίσιο του βιώσιμου τουρισμού στην Μεσόγειο, το Συνέδριο αποτελεί ευκαιρία για καταδυόμενους αρχαιολόγους, δημόσιους οργανισμούς, τοπικές κυβερνήσεις και αρχές, πανεπιστήμια, ερευνητές, ΜΚΟ, τουριστικούς οργανισμούς, διαχειριστικές αρχές καταδυτικών πάρκων και κέντρα κατάδυσης να ανταλλάξουν απόψεις σε προβλήματα και λύσεις για τη διαχείριση της ενάλιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η παρακολούθηση των ομιλιών και η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι δωρεάν,  με εγγραφή στην ηλεκτρονική σελίδα του συνεδρίου: https://bluemed.interreg-

med.eu/.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο BLUEMED και το πρόγραμμα του Διεθνούς Συνεδρίου στη διεύθυνση: bluemed.interreg-med.eu.

 

Προηγούμενο άρθρο Από 27/2 έως 7/3 το 36ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου
Επόμενο άρθρο Προτεραιότητα για το Δήμο Καρδίτσας η καθαριότητα