Ειδήσεις

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2019


Η 18η Μαΐου έχει οριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Εορτάζεται σε όλο τον κόσμο με εκδηλώσεις και δρώμενα που αφορούν την προβολή του έργου των μουσείων, τη συμμετοχή του κοινού σε αυτά και γενικότερα την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε τόπου. «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης» είναι το θέμα που επέλεξε φέτος το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18/5). Εξειδικεύοντας το σκεπτικό του το ICOM επισημαίνει ότι τα Μουσεία, εκτός από την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, έχουν εξελιχθεί στις μέρες μας σε κομβικά σημεία επικοινωνίας λαών και πολιτισμών. Αναπτύσσουν συνεργασίες και δημιουργούν δίκτυα ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών και παράλληλα, διαφυλάσσοντας με σεβασμό την ιστορική μνήμη και την παράδοση, αναζητούν νέους προσανατολισμούς για να εμπνεύσουν και να ενισχύσουν την αλληλοδραστική σχέση με τον σύγχρονο άνθρωπο και να υπηρετήσουν τις ανάγκες του.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας συμμετέχει στον φετινό εορτασμό με τις ακόλουθες εκδηλώσεις:

 

  • Το Σάββατο 18 Μαΐου 2019 και ώρες: 18:00-20:00 μ.μ. θα υλοποιηθεί από αρχαιολόγους της ΕΦΑ Καρδίτσας η εκπαιδευτική δράση με τίτλο: «Από την αρχαία πλαγγόνα στη σύγχρονη κούκλα», που απευθύνεται σε παιδιά όλων των βαθμίδων της δημοτικής εκπαίδευσης. Περιλαμβάνει θεματική ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση, όπου οι συμμετέχοντες με τη βοήθεια των αρχαιολόγων θα εντοπίσουν και θα γνωρίσουν αρχαίες πλαγγόνες, παιχνίδια και παιδικά αντικείμενα καταδεικνύοντας διαχρονικά την έμφυτη αγάπη των παιδιών για το παιχνίδι και ιδιαίτερα για την κούκλα, που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της παράδοσης κάθε λαού. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει εργαστήριο κατασκευής από ανακυκλώσιμα υλικά και εμψύχωσης κούκλας (κουκλοθέατρο) από την εμψυχώτρια κα Σταυρούλα Μαστρογιάννη.

 

  • Την Κυριακή 19 Μαΐου 2019 και ώρες 20:00-22:00 μ.μ. στον προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας σε συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο Ποντίων Ν. Καρδίτσας θα φιλοξενήσει εκδήλωση αφιερωμένη στην συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γενοκτονία των Ποντίων.

 

Η είσοδος σε όλες τις παραπάνω εκδηλώσεις και στη μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Για την καλύτερη ενημέρωσή σας αναζητήστε πληροφορίες ώρες 08:00 – 14:00 (Κ. Βουζαξάκης, Λ. Θεογιάννη)

Προηγούμενο άρθρο Βασίλης Τσιάκος: Εδώ χτυπάει η καρδιά της δημιουργίας και της ανάπτυξης
Επόμενο άρθρο Περιοδεία του συνδυασμού Δυνατή Καρδίτσα