Ειδήσεις

Διεθνής Προβολή του ελληνικού Design από το ΤΕΙ


Το διάστημα από 23-09-2018 έως 30-09-2018 μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού και φοιτητές του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του ΤΕΙ Θεσσαλίας εκπροσώπησαν την Ελλάδα σε διεθνές workshop για το Design στην πόλη Ascoli Piceno της Ιταλίας. Το Τμήμα συμμετείχε στο εν λόγω workshop έπειτα από πρόσκληση του τμήματος Αρχιτεκτονικής και Design του SAAD University του Καμερίνο.

Εκτός από την Ελληνική συμμετοχή έλαβαν μέρος τρία Πανεπιστήμια από την Ιταλία, ένα Πανεπιστήμιο από το Μεξικό και ένα από το Ισραήλ. Η Ελληνική αποστολή  ανέλαβε να υποστηρίξει τη σχεδίαση νέων καινοτόμων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας τα οποία θα έπρεπε να εντάσσονται στο χώρο της χαλάρωσης και ξεκούρασης που θα προσφέρουν στους ανθρώπους από τη χρήση τους. Αξίζει να σημειωθεί πώς τη γενική επίβλεψη όλων των ομάδων που συμμετείχαν στο workshop είχε ο διεθνούς φήμης Ιταλός βιομηχανικός σχεδιαστής Fabio Lenci ο οποίος πρόσφατα τιμήθηκε με το ανώτερο βραβείο Compasso d’Oro.

Σημαντική ήταν και η παρουσία του φημισμένου κρητικού και ιστορικού του design Vanni Pasca. Η συμμετοχή των φοιτητών μας σε ένα πολύ απαιτητικό και  διεθνοποιημένο περιβάλλον αποτελεί μια εξαιρετική εμπειρία με μέγιστη ωφέλεια στη διαμόρφωση της επαγγελματικής τους κουλτούρας και δεξιότητας.

Η ομάδα που συμμετείχε στον εν λόγω workshop αποτελούνταν από δύο εκπαιδευτές βιομηχανικούς σχεδιαστές ,τον Λέκτορα του Τμήματος Ντιντάκη Ιωάννη και τον  διδάσκοντα Μακρή Αθανάσιο, και από τους φοιτητές Μπόθο Ιωάννη, Παπαγεωργίου Αθανάσιο, Παπαδημητρίου Ανδρέα, Στυλιανού Μάριο, Αγγέλη Στέφανο και Κιόρογλου Δημήτρη.

Η συμμετοχή του Τμήματος απέσπασε ιδιαίτερα θετικά σχόλια και κέρδισε τις εντυπώσεις με τα προϊόντα που σχεδίασε. Συγκεκριμένα τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε η ομάδα του Τμήματος μας αφορούσαν:

α) Το σχεδιασμό αμφίβιας ξαπλώστρας παραλίας,

β) Το σχεδιασμό προϊόντων που αφορούν την κηπουρική σε αστικό περιβάλλον και

γ) Το σχεδιασμό προϊόντων που αποσκοπούν στη πρόληψη της άνοιας μέσα από δημιουργική ενασχόληση.

Και στις τρείς θεματικές ενότητες τα προϊόντα που προτάθηκαν συνδυάζουν την υψηλή αισθητική και το design σε συνδυασμό με τη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία. Η θετική αναγνώριση των αποτελεσμάτων που παρουσίασε η ομάδας του Τμήματος ΣΤΞΕ αποτυπώνεται μέσω των προτάσεων για τη σύναψη συνεργασιών σε θέματα  εκπαίδευσης με το θεσμό των visitors professors ανάμεσα στα Τμήματα, την εκτέλεση κοινών ερευνητικών έργων στα πλαίσια Ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλλά και  συνεργασίες Erasmus για την κινητικότητα εκπαιδευτικού προσωπικού και φοιτητών.

Ήδη το επόμενο διάστημα σχεδιάζεται η επίσκεψη τους φημισμένου Ιταλού βιομηχανικού σχεδιαστή Carlo Vannicola καθηγητή στο SAAD University με σκοπό να δώσει διαλέξεις για το design στα πλαίσια του μεταπτυχιακού προγράμματος του Τμήματος ΣΤΞΕ «Προηγμένες Μέθοδοι Σχεδιασμού, Τεχνολογίας & Μάνατζμεντ Προϊόντων  από Ξύλο».

Την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται ανοικτή εκδήλωση στο Αμφιθέατρο του Τμήματος ΣΤΕΞ όπου θα παρουσιαστούν οι ιδέες των φοιτητών που συμμετείχαν στο workshop ενώ θα ακολουθήσει διαλογική συζήτηση σε θέματα του design με τη συμμετοχή  μέσω τηλεδιάσκεψης φημισμένων designers. Τέλος, σημαντική  πρωτοβουλία αναπτύσσεται από το Τμήμα ΣΤΞΕ προκειμένου να διεξαχθεί ένα διεθνές workshop στην Καρδίτσα με σκοπό να συμμετέχουν σε αυτό Πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο και κυρίως την Ιταλία ώστε να μελετήσουν τοπικές παραγωγικές επιχειρήσεις και να σχεδιάσουν για λογαριασμό τους καινοτόμα προϊόντα.

Προηγούμενο άρθρο Η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας της Θεσσαλίας στο Αστυνομικό Μουσείο
Επόμενο άρθρο Πανθεσσαλική περιοδεία του Θάνου Τζήμερου