Διευκρινήσεις του Συλλόγου Καταστηματαρχών Καρδίτσας για τη μείωση του ΦΠΑ


Σχετικά με τη μειωση του φπα απο 23% σε 13% και σύμφωνα με την εγκύκλιο που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων από την 1η Αυγούστου έως και το τέλος του έτους, επέρχονται οι εξής αλλαγές: 

  • Μειώνεται ο ΦΠΑ από 23% σε 13% στην εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων, όπως είναι οι πιτσαρίες, τα οβελιστήρια, τα ταχυφαγεία, τα αναψυκτήρια, τα σνακ – μπαρ, τα γαλακτοπωλεία και τα καταστήματα διάθεσης ειδών διατροφής για επιτόπια κατανάλωση, όπως λουκουμάδων, μπουγάτσας και κάθε είδους πιττών, παγωτών, κλπ..
  • Εξαιρούνται από τη μείωση του ΦΠΑ στο 13%  τα κέντρα διασκέδασης και η διάθεση ποτών που περιέχουν οινόπνευμα σε οποιαδήποτε αναλογία.
  • Μειώνεται ο ΦΠΑ από 23% σε 13% στα μη αλκοολούχα ποτά, όπως νερό (αεριούχο ή μη), έτοιμα ροφήματα, χυμοί και γενικά αναψυκτικά, εφόσον σερβίρονται.
  • Στην περίπτωση που παραδίδονται κατ’ οίκον ή σε πακέτο (take away), τότε θεωρούνται παράδοση αγαθών και φορολογούνται με ΦΠΑ 23%.
  • Μειώνεται ο ΦΠΑ από το 23% στο 13% και στα προϊόντα που διατίθενται μέσω catering, εφόσον αυτή δεν συνίσταται σε απλή παράδοση φαγητού, αλλά συνοδεύονται και από υπηρεσίες εστίασης, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι τα προσφερόμενα είδη δεν καταναλώνονται άμεσα εντός των εγκαταστάσεων της οικείας επιχείρησης, αλλά σε χώρο και χρόνο που προσδιορίζονται από τον πελάτη.
  • Μειώνεται ο ΦΠΑ στο 13% και στα προϊόντα που διατίθενται με ντελίβερι.
  • Στο μειωμένο συντελεστή υπάγονται και οι υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα λοιπά καταλύματα στους ειδικούς χώρους εστίασης που διαθέτουν, καθώς και στα δωμάτια ως υπηρεσία εξυπηρέτησης δωματίου (room service).
  • Τα ροφήματα στο μίνι μπαρ των ξενοδοχείων παραμένουν στο 23%.
Προηγούμενο άρθρο Στην Αθήνα ο Δήμαρχος Παλαμά
Επόμενο άρθρο Σβήνουν πυρκαγιές και περιπολούν με δικά τους έξοδα - Τα μέλη της Ραδιολέσχης Καρδίτσας