Δρομολογείται το φυσικό αέριο στα σχολεία


Ο Δήμος Καρδίτσας θα προωθήσει την υπογραφή ομαδικού συμβολαίου για σύνδεση με το δίκτυο των σχολικών μονάδων που απέχουν μέχρι 150 μέτρα από το δίκτυο, ενώ διεκδικεί χρηματοδότηση για την κάλυψη του κόστους των εγκαταστάσεων και μετατροπών που θα χρειαστεί να γίνουν εντός των σχολείων.

Η προοπτική σύνδεσης των σχολικών κτιρίων του Δήμου Καρδίτσας με το δίκτυο φυσικού αερίου, αλλά και θέματα που αφορούν την καλύτερη λειτουργία των σχολείων της πόλης και των Δημοτικών Διαμερισμάτων απασχόλησε τη συνάντηση του Δημάρχου Καρδίτσας κ. Δομήνικου Βερίλλη και του Αντιδημάρχου και Προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας κ. Γ Χαντζοπλάκη με τους Δ/ντές όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου Καρδίτσας.

 Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στις 12:30 το μεσημέρι συμμετείχε το στέλεχος της ΔΕΠΑ Θεσσαλίας Μηχανολόγος Μηχανικός κ. Γούσιος, ο οποίος ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη για τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν προκειμένου να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός του Δήμου Καρδίτσας για  την αντικατάσταση συμβατικών καυσίμων από φυσικό αέριο σε σχολεία

Ο Δήμος θα αναλάβει την πρωτοβουλία να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την υπογραφή ομαδικού συμβολαίου για σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου, των σχολικών μονάδων που απέχουν μέχρι 150 μέτρα από το δίκτυο – με βάση τα στοιχεία και τη σχετική προεργασία που έχει κάνει και η ΔΕΠΑ για το θέμα, – ενώ διεκδικεί χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών για την κάλυψη του κόστους των εγκαταστάσεων και μετατροπών που θα χρειαστεί να γίνουν εντός των σχολείων.

Το αίτημα προς τον Υφυπουργό Εσωτερικών

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομ. Βερίλλης, με επιστολή του τον περασμένο Ιούλιο στον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Αθ. Νάκο είχε θέσει το αίτημα του Δήμου επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής

«Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ,

Η αντικατάσταση συμβατικών καυσίμων από φυσικό αέριο σε σχολεία και δημόσια κτίρια της χώρας είναι μια από τις σημαντικές πρωτοβουλίες που ανελήφθησαν με τη συνέργεια των Υπουργείων Εσωτερικών και Ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, στοχεύοντας στην προστασία του περιβάλλοντος, στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην απεξάρτηση της χώρας από τη χρήση συμβατικών καυσίμων, καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις του Υπουργείου σας, μέχρι στιγμής έχει προχωρήσει η σύνδεση 1805 σχολείων και δημοσίων κτιρίων στους νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Μαγνησίας. Από τη σύνδεση των προαναφερθέντων κτιρίων, αναμένεται η αντικατάσταση με φυσικό αέριο περίπου 16 εκατ. λίτρων πετρελαίου ετησίως και αντίστοιχη ετήσια εξοικονόμηση ενεργειακού κόστους (λόγω χαμηλότερου κόστους του φυσικού αερίου) 1,8 εκατ. ευρώ.

Οι εργασίες κατασκευής του δικτύου φυσικού αερίου στο δήμο Καρδίτσας προχωρούν ταχύτατα και σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα της Εταιρείας Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Θεσσαλίας η Καρδίτσα θα έχει το αμέσως προσεχές διάστημα φυσικό αέριο, ενώ θα συνεχιστεί η κατασκευή και άλλων 24 χλμ δικτύου, πέραν των 11 χλμ που έχουν κατασκευαστεί ήδη.

Θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε ότι στα διοικητικά όρια του Δήμου Καρδίτσας λειτουργούν :

–         40 Νηπιαγωγεία

–         21 Δημοτικά Σχολεία

–         11 Γυμνάσια

–         6 Λύκεια

–         3 Τεχνικά Επαγγελματικά Λύκεια

–         1 Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

Όπως αντιλαμβάνεστε και με δεδομένη την μεγάλη αύξηση των τιμών του πετρελαίου που θα επιβαρύνουν σημαντικά τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων του Δήμου Καρδίτσας τον προσεχή χειμώνα, καθίσταται επιβεβλημένη η σύνδεσή τους με το δίκτυο φυσικού αερίου.

Γνωρίζοντας το ενδιαφέρον και τις προσπάθειές σας για την προώθηση της χρήσης του φυσικού αερίου στα σχολεία και τα δημόσια κτίρια παρακαλούμε να εξετάσετε το αίτημά μας για σύνδεση των σχολείων του δήμου με το δίκτυο φυσικού αερίου και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω πληροφορία.»

Για το θέμα υπήρξαν και πιο πρόσφατες επαφές και οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν είναι ότι τη νέα προγραμματική περίοδο θα δοθούν οι απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις.

Ομαλή η ροή χρηματοδοτήσεων προς τις Σχολικές Επιτροπές

Όσον αφορά τα θέματα που αφορούσαν την καλή λειτουργία των σχολείων διαπιστώθηκε ότι η ροή των χρηματοδοτήσεων προς τις Σχολικές Επιτροπές είναι καλή και τα προβλήματα παλαιότερων χρόνων έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο.

Αυτό πιστοποιείται και από την ελαχιστοποίηση των αιτημάτων των Σχολικών Επιτροπών προς το Δήμο, ο οποίος μεταβιβάζει άμεσα όλες τις χρηματοδοτήσεις που διατίθενται για τις συντηρήσεις και λειτουργικές ανάγκες.

Προηγούμενο άρθρο Αγνοούμενοι & πεσόντες Καρδιτσιώτες στην Κύπρο το 1974
Επόμενο άρθρο Δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Καρδίτσας και Κίνας